Krompir skuvati u ljusci u slanoj vodi, oljuštiti ga i iseći na kolutove. Tvrdo kuvana jaja, oljuštiti i iseći na kolutove. Luk prodinstati na malo ulja da postane staklast.
U podmazan pleh poređati krompir, isečena jaja, šunku, narendani kačkavalj, prodinstan luk, staviti so, biber, suvi začin, crvenu papriku.
Kajmak, mleko i jedno jaje umutiti. Polovinu umućenog preliti preko poređanog, pa staviti ostatak isečenog krompira. Preliti sa ostatkom umućenog.
Odozgo staviti narendani kačkavalj i prezle.
Peći na 200 C oko 35-40 minuta, dok ne postane zlatkaste boje.
______________________________________________
Krompir musaka 2
Potrebno je:
500 g mesa
1,5 kg krompira
1 pakovanje gljiva
4-5 glavice crnog luka
biber
suvi biljni začin
so
pavlaka
1 kremsir
1 kockica feta sira
1 čaša zamrznute paprike (iseckane na kockice iz zamrzivača)
2 jajeta
Priprema
Od mesa kuvamo supu, izvadimo iz supe iseckamo na sitno.
Očistiti luk oko 4-5 glavica iseckati ga i dinstati, dodati papriku, meso iz supe, gljive i navedene začine. Skuvati krompir u ljuski i očistiti.
Kada je sve gotovo, slagati u vatrostalnu činiju, krompir kuvani, smesu sa mesom što smo izdinstali, pa opet krompir i tako, dok stane u činiju.
Na kraju izgnječiti sir viljuškom u to dodati jaja, pavlaku i kremsir, sve izmešati i preliti preko musake.
Na zagrejanom ulju propržiti sitno isečen crni luk, dodati mleveno meso, pa sve zajedno dinstati. Posoliti i pobiberiti po ukusu.
Krompir skuvati u slanoj vodi, oljuštiti i iseći na kolutove. U podmazanu đuvečaru slagati red krompira, red mesa dok se ne utroši sav materijal. Poslednji red treba da bude krompir.
Jaja razmutiti u mleku, preliti musaku i zapeći u zagrejanoj rerni.
Prethodno ispečene i očišćene paprike posoliti svaku posebno, zatim uvaljati u brašno i jaja.
Ređati ih u vatrostalnu četvrtastu činiju 2 reda po 6 paprika (sve zavisi od veličine posude ili pleha), zatim prekriti prethodno proprženim mlevenim mesom na ulju sa glavicom crnog luka, malo seckanog peršuna, so, suvi začin, biber.
Sada dodati još 2 reda papriku i preko toga dodati 2 umućena jaja sa 2 kisele pavlake.
Krompir oljuštiti i iseći na kolutove, pa kuvati u slanoj vodi 10 minuta.
Na malo ulja izdinstati iseckan praziluk i beli luk i u to dodati mileram, žalfiju, senf i mleko i promešati.
Belo meso iseckati na sitne kockice.
U vatrostalnu činiju redjati, kuvani krompir, pa posoliti, potom pečene paprike, pa belo meso. Sve preliti sosom od praziluka i gore narendati kačkavalj.
Prekriti sve folijom, pa zapeći u rerni 20 minuta na 200 stepeni, posle skinuti foliju i zapeći još 15 minuta.
Prvo izdinstamo luk, dodamo sitno seckanu slaninu, zatim dodamo povrće, koje smo predhodno iseckali na kolutiće, dinstamo dok ne omekša povrće, zatim dodamo meso, dinstamo sve zajedno, dodamo pirinač i vrlo krako prodinstamo zajedno sa povrćem, mesom i začinima.
U tepsiju poredjamo krompir, koji smo isekli na kolutove, on služi kao podloga. Iz šerpe izručimo sve, poravnamo i odozgo, poredjamo isto krompir i na kraju izmutimo jaja i izrendani sir i prelijemo musaku.
Zatim stvaljamo u prefhodno ugrejanu peć na 220 stepeni i pečemo do 40 minuta.
50 g kačkavalja (ili sira nasečenog na tanke režnjeve)
Za umak:
10 g maslaca ili margarina
20 g brašna
2-2,5 dl mleka (polovina toplog)
1/2 dl pavlake
1 žumance
Priprema
Krompir oljuštiti i blago skuvati u slanoj vodi. Kada je mekan, ocediti ga i iseći na kolutove. Ređati krompir-šunka-sir. Peći na 220 stepeni oko 30 minuta.
Maslac zagrejati dodati brašno, pržiti, ali paziti da ne porumeni, polako dolivati hladno, pa mlako mleko. Na tihoj vatri kuvati 5-10 minuta.
Pavlaku i žumance dobro umutiti, pa uz stalno mešanje, dodati malo ohladjenom bešamelu. Negde na polovini pečenja musake, preliti je bešamelom i zapeći.
Na malo ulja propržiti sitno sečen luk, meso, narendanu šargarepu, na kockice isečenu baburu, sitno sečenu slaninu, peršunov i celerov list, pa posoliti i pobiberiti.
Pripremiti smesu za pohovanje: 2 jajeta, šolja mleka, brašno i malo soli. Smesa mora da bude gušća nego za palačinke.
Očišćene paprike malo posoliti, uvaljati u smesu i pohovati na vrelom ulju.
Očišćen spanać ili zelje popariti u vreloj vodi, ocediti i sitno iseći.
Na malo butera propržiti 2 kašike brašna, dodati kašičicu soli pa uz stalno mešanje naliti sa nešto manje od 1/2 litre toplog mleka. Kada se bešamel zgusne, dodati čašu milerama i 100 grama parmezana.
U podmazanu vatrostalnu posudu ređati: pohovane paprike, fil od mesa, bešamel sos, spanać ili zelje, ponovo fil od mesa, bešamel sos, pohovane paprike i, na kraju, ostatak bešamel sosa.
Sve posuti parmezanom i peći u rerni dok sir ne dobije zlatnu boju.
Pasulj skuvati i propasirati, posoloti i pobiberiti. Skuvati jaja. 4 tvrdo kuvana jajeta iseckati na kolutove.
Vatrostalni sud podmažite, ređajte red pasulja, red kolutova jaja, zatim pospite rendanim tvrdim sirom i završite pasiranim pasuljom. Preostala jaja umutiti sa pavlakom i mlekom, pa preliti musaku.
Peći u rerni na umerenoj temperaturi. Musaku poslužiti dok je topla.
Tikvice oljuštimo i isečemo na tanje trake. Osolimo ih, da bi pustile vodu. Filete narežemo na šnicle, istanjimo kuhinjskim čekićem i začinimo ih.
Zatim u tepsiju, redamo red oceđenih tikvica, zatim red sira, red šunke, ponovno red tikvica, red sira, red piletine i završimo tikvicama. Sve zalijemo pavlakom za kuvanje.
Pečemo 40-tak minuta na 200 stepeni.
Pred kraj, umutimo 2 jajeta i prelijemo musaku, pa vratimo da se zapeče još malo.
Karfiol skuvati u slanoj vodi i ocediti. Meso izdinstati sa lukom, začiniti, kada se skuva, umešati brašno i 1 pavlaku.
Vatrostalnu činiju nauljiti, ređati karfiol, koji ste prethodno uvaljali u prezle. Na to sipati meso i ponovo ređati karfiol. Odozgo sipati pavlaku u koje ste umešali jaje. Posuti rendanim kačkavaljem.
Krompir obariti u ljusci, oljuštiti i iseći na tanke kolutiće. Boraniju očistiti, oprati i iseći uzduž i popreko na sitnije komade. Obariti je u slanoj vodi i ocediti.
Nauljiti tepsiju i poređajte jedan red kuvanog krompira, preko krompira, pospite sitan sir, a zatim oceđenu boraniju. Posuti prezlama i tankim listićima vital margarina.
U šerpi propržimo seckani crni luk, sitno seckanu šargarepu i zelen (ili celer-šta više volite). Kada se luk zastakli, a šargarepa omekša, dodajemo boraniju i začine po želji (vegeta, biber, so) i zalijemo vodom, tek toliko da pokrije boraniju.
Kuvati 20-ak minuta i na kraju dodati peršunov list sitno seckan. Boranija treba da je što 'suvlja' tj, da ispari višak vode. Ukoliko se to i ne desi, a boranija je kuvana vadićete je (pri ređanju u vatrostalnu činiju) lopaticom sa rupicama.
Posebno obariti 3 jajeta. Ređamo u pouljenu vatrostalnu činiju: red boranije, na kolutove sečena jaja, red kobasice sečene na kolutiće, red jaja, pa preostala boranija. Prelijemo umućenim jajetom i kašikom-dve pavlake. Zapečemo u rerni dok ne dobije, preliv, lepu zlatnu boju.
Iseckajte praziluk i dinstajte ga na ulju zajedno s narendanom šargarepom, a žito skuvajte.
Kad luk omekša, dodajte kuvano žito i posolite. Začinite suvim biljnim začinom, crvenom mlevenom paprikom i biberom. Sve dobro izmešajte, pa polovinu mase sipajte u pleh.
Preko toga obilno narendajte posni kačkavalj i prekrijte ostatkom. Ponovo narendajte kačkavalj, pospite origanom i zapecite u rerni 15 minuta na 180 stepeni.
Belo meso izlupati na dasci za lupanje, začiniti suvim biljnim začinom. Premazati tepsiju uljem i naredjati belo izlupano meso, odozgo redjati slaninu, preko slanine redjati kačkavalj (izrezan na parčiće) i na kraju izmutiti kiselu pavlaku i polupati 2-3 jajeta i premazati odozgo.
Staviti u zagrejanoj rerni na 200 C i peći dok ne porumeni pavlaka.
Pileći file iseći tanko, izlupati čekićem za meso, posoliti, dodati malo suvog biljnog začina, uvaljati u brašno i jaja i paohovati u ulju.
Kada završite, poređati u dublju tepsiju, jedan red filea, zatim šampinjone očistiti iseći sitno i propržiti ih malo na maslinovom ulju, sa malo suvog biljnog začina i bibera.
Kada šampinjoni budu gotovi, staviti ih u tepsiju na file i posuti malo sira gaude i malo vrhnja. Onda opet ide red filea, preko šampinjona i ostatak sira i vrhnja.
Zatim zagrejati rernu na 250 stepeni i peći 15 minuta.
Umutiti palačinke od navedenih sastojaka-najbolje je da smesa odstoji pre pečenja jedno pola sata. Ispečite 10 palačinki.
Uzmite okruglu vatrostalnu posudu, ja sam uzela prečnika 20 cm. Vrlo malo pouljite, pa na dno stavite 2 palačinke, preko toga mesni doručak iseckan na kockice, i tako ređati dok ne utrošite sav materijal. Na vrhu moraju biti palačinke.
Umutite pavlaku i jaja, pa prelijte preko palačinki. Po želji pospite prezlama, pa zapečite u rerni još oko 20 minuta.
Sitno sečeni luk propržiti na ulju. Kada je luk propržen dodati očišćene i na listiće isečene šampinjone. Dinstati ih na tihoj vatri dolivajući belo vino. Gotovim šampinjonima dodati sitno sečen peršunov list, biber i so.
U prohlađenu masu sipati 1 čašu milerama i sitno sečene šunke, pa sve dobro izmešati. U vatrostalni sud podmazan buterom i posut prezlama sipati masu i peći 15 minuta u dobro zagrejanoj rerni.
Kada je musaka gotova, zaliti prelivom napravljenim od čaše milerama, jaja i brašna, posuti parmezanom i vratiti u rernu da se zapeče.
________________________________________________
Musaka od povrća
Potrebno je:
3 patlidžana srednje veličine
1 krompir srednje veličine
1/2 kg paradajza
100 g kačkavalja
3-4 kašike brašna
ulje za prženje
domaći začin od povrća
bosiljak
so
biber
beli luk (sve po ukusu)
Priprema
Patlidžan iseći na kolutove, posiliti, ostaviti da odstoji, ocediti, valjati u brašno i pržiti kratko, na vrelom ulju. Poredjati u pleh. Paradajz oljuštiti, iseći na kocke, dodati začine i prokuvati. (ukoliko nemate domaći začin od povrća, možete da izrendate na sitno, malo šargarepe, celera, paškanat i zelen).
U sos od paradajza izrendati krompir, sitno. Sipati preko patlidžana.
Gore izrendati kačkavalj. Peći oko pola sata na 250 stepeni.
Prazi luk i mladi luk iseći na kolutiće i staviti da se proprži sa delom maslinovog ulja, dodati mleveno meso i sve zajedno upržiti.
Vatrostalnu činiju podmazati ostatkom maslinovog ulja, sipati 1 kesu povrća i rasporediti. Staviti red mesa i opet preko sipati drugu kesu povrća (šargarepa, kukuruz, grašak).
Posebno izmutiti jaja, dodati sir, jogurt, začine i ulje. Sve dobro sjediniti u kompaktnu masu malo gušću.
Preliti pripremljenu musaku i staviti u zagrejanu rernu na 200 C da se peče.
Kada porumeni musaku, izvadite iz rerne i ostavite da se malo prohladi.
_________________________________________________
Posna musaka sa prosom
Potrebno je:
1,5 kg krompira
200 g prosa
1 dl ulja
1 praziluk
100 g biljnog sira
biber
so
suvi biljni začin
Priprema
Krompir očistiti i iseći na kolutove, poređati pola u podmazanu posudu (najbolje zemljanu). Proso prokuvati desetak minuta u slanoj vodi, pa staviti preko krompira.
Praziluk izdinstati kratko, tek da smekša, pa i to sasuti preko prosa.
Narendati malo biljnog sira i poređati ostatak krompira. Posuti suvim začinom i biberom, preliti sa oko pola litre vode i decilitrom ulja.
Pokriti folijom ili poklopcem i peći oko pola sata, pa otklopiti i pustiti da se zapeče.
Proso jako dobro zamenjuje ukus i strukturu mesa, pogotovo u kombinaciji sa prazilukom.
Tikvice očistiti, oprati, iseći uzduž na tanke listove, posoliti i ostaviti da malo odstoje. Ocediti, svaki list uvaljati u brašno pa u jaja i pohovati na zagrejanom ulju. Meso posebno ispržiti, dodati začin, izmešati, pa ređati red pohovanih tikvica, red mesa dok se sve ne utroši. Gornji red treba da budu tikvice. Dva jajeta dobro izlupati, pomešati sa mlekom, preliti musaku i zapeći u zagrejanoj rerni.
Najpre, testeninu obariti u slanoj vodi, ocediti dobro. Na malo ulja propržiti crni luk, dodati mleveno meso i dinstati uz povremeno dodavanje juneće supe. Pred kraj dinstanja dodati paradajz pire, mlevenu papriku, začine po ukusu, so i sitno iseckan beli luk (najbolji efekat belim lukom se postiže dodajući ga uvek, pri završetku jela). Posebno umutiti jaja, dodati ohlađenu testeninu i jogurt i sve to dobro izmešati.
Podmazati vatrostalnu činiju uljem, sipati fil od mesa i prekriti ga kolutovima paradajza.
Odozgo poređati testeninu sa jajima i jogurtom. Peći na 200 stepeni oko 30 minuta.
Musaka će biti ukusnija, ako pri kraju pečenja, posolite malo rendanog kačkavalja i još 5 minuta pečete.
Staviti mast u tepsiju, da se otopi na vatri, propržiti seckani luka, dodati i pržiti sitno seckan krompir na kockice, kao za (majonez salatu). Zatim dodati mleveno meso, posoliti, pobiberiti i promešati.
Pržiti 10-15 minuta, a zatim dodati pirinač (opran), pržiti i dalje na vatri, uz češće mešanje. Posle 10-ak minuta, dodati vodu po potrebi, toliko da se prekriju svi sastojci.
Staviti u vruću pećnicu, da se peče na 250 C.
Kada je jelo pri kraju, umutiti jaja sa jogurtom i preliti odozgo.
Krompir oguliti i staviti u vodu da pusti prvi ključ. Iseći na tanje kolutove.
Fil: U drugoj šerpi na malo ulja propržiti slaninu iseckanu na kockice,glavicu crvenog luka i dodati bukovači iseckanu na veće komadiće. Dodati začine po želji i usitnjen beli luk. Kratko propržiti.
Vatrostalnu posudu podmazati uljem i ređati red krompira, red fila. Zadni red krompira preliti sa smesom od umućenih jaja, mleka i pavlake.
Krompir obariti, oljuštiti i iseći na kolutove. Mladu boraniju očistiti, oprati, pa na zagrejanom ulju u poklopljenoj šerpi dinstati dok ne omekne. U posebnoj šerpi na zagrejanom ulju propržiti crni luk, dodati oljušten isečen paradajz, pirinač, kašičicu sitno iseckanog peršunovog lista, aleve paprike, bibera i soli po ukusu. Sve promešati. U podmazan đuveč staviti red krompira, red boranije, zatim nadev sa pirinčom i ponovo boraniju, a preko nje kolutone isečenog krompira. Razmutiti jaja i mleko, pa preliti jelo i zapeći u rerni oko pola časa.
Na ulju propržiti sitno seckan crni luk, a zatim dodati mleveno meso i beli luka i kratko propržiti. Dinstati 10 minuta uz povremeno dodavanje vode.
Grašak obariti u posebnu posudu sa malo soli. Kada je gotov ocediti ga od vode.
Krompir iseći na kolutove i ispržiti na malo ulja, dok ne porumene obe strane.
U vatrostalnu posudu sipati ulje, a zatim redjati red krompira, red graška, red mlevenog mesa, i tako još jedamput. Kada je gotovo, preliti musaku umućenim jajima sa pavlakom i peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 40 minuta.