Upržiti crni luk i mleveno meso, dodati biber, so, suvi biljni začin. Tikvice oljuštiti i iseći na lente po dužini, posoliti ih i ostaviti uvijene u krpu da se ocede.
Umutiti 3 jaja sa 1 čašom mleka. Svaku lentu tikvice uvaljati u brašno, pa u jaja, opet u brašno, u jaja i pržiti u vreloj masnoći.
U vatrostalnoj činiji ređati red tikvica, red mesa i tako dok se ne istroši materijal (završiti sa tikvicama). Umutiti 2 jajeta sa čašom mleka (ili jogurta), preliti preko musake, zatvoriti poklopcem ili folijom i zapeći u rerni na 220 stepeni 20-30 minuta.
Uz ovu musaku idealno se slaže pavlaka i šopska salata
Očišćene lignje isecite na kolutove pa ih pospite limunovim sokom, biberom i sitno seckanim lišćem peršuna. Ostavite da odstoje pola sata. Dok se mariniraju, očistite krompir i isecite ga na kolutove. Složite u posudi u kojoj ćete peći musaku: red krompira, pa red lignji. Završite krompirom. Pomešajte vino, gustin i ulje, pa time prelijte musaku, pokrijte je alufolijom i gurnite u zagrejanu rernu. Pecite na 200 stepeni dok krompir ne bude mekan (oko 40 minuta), pa sklonite foliju da porumeni. Služite toplo.
Makarone obariti u slanoj vodi, procediti i ostaviti sa strane. Crni luk sitno iseckati, na malo ulja propržiti, dodati mleveno meso i mešavinu začina. Dinstati 15-20 minuta.
Napraviti bešamel sos: Otopiti margarin, dodati brašno, kratko propržiti. Toplo mleko postepeno dodavati i mešati dok se sos ne zgusne. Skloniti sa vatre, dodati žumance, trougao sira, senf i po ukusu začin.
U nauljeni pleh razmazati malo bešamela, da prekrije dno, poredjati polovinu makarona, prekriti mesom i polovinom kačkavalja. Staviti preostale makarone, prekriti bešamelom i na kraju kaškavaljem.
U posebnim posudama-1. izdinstati kupus, 2. izdinstati mleveno meso i iseckan crni luk, 3. skuvati pirinač.
Pomešati mleko, jaje, kiselu pavlaku i začine. Uljem podmazati vatrostalnu posudu ili dublju tepsiju pa ređati: kupus, meso, pirinač (svaki sastojak da bude 1.5 cm debljine) - pa preliti mlekom.
Ponoviti postupak, dok se svi sastojci ne potroše, a mleka ostaviti toliko da može sve da se prelije, još jednom odozgo ( ali nakon 35 minuta pečenja).
Staviti u rernu i peći na 200 stepeni 45 - 50 min.
Pileće meso i kocku za supu kuvati 20-30 minuta, a zatim meso izvaditi iz vode i sitno iseckati.
Luk iseckati i pržiti, kada je već pri kraju prženja dodati iseckane šampinjone, posoliti i pobiberiti. Dodati piletinu i peršun, pržiti par minuta, zatim pomeriti sa šporeta, preliti umućenim jajima i pavlakom, promešati. Nauljeni pleh obložiti slaninom, preko ređati tost hleb natopljen u supu, zatim izručiti masu iz tiganja, opet ređati tost hleb natopljen u supu i slaninu.
Staviti da se peče. 10 minuta pre kraja pečenja, naređati listove kačkavalja preko musake i vratiti u rernu još 10 minuta na 200 stepeni.
Prokuvati glavicu kelja 10 minuta u vodi, u koju je stavljen biber u zrnu, 1 kašičica soli, lovorov list, ulje i sok od pola limuna. Ocediti glavicu i oštrim nožem zasecati liske neposredno uz koren, pa sve liske odvojiti. Pirinač očistiti i dobro isprati skrob iz njega, pa ga prokuvati u 4 dl vode 10 minuta.
Sitno iseckati slaninu i na manjoj temperaturi je propržiti da pusti masnoću, dodati sitno iseckan crni i beli luk, prodinstati ga da ne porumeni, dodati mleveno meso, so i mleveni biber, malo kasnije suvi začin, pa kad je prodinstano, dodati prokuvan i ocedjen pirinac.
Kratko pržiti masu sa pirinčem, mešajući da se ne zalepi za posudu, pa skinuti da se malo prohladi.
U kiselu pavlaku narendati koru od dobro oprane pomorandže na sitnu stranu rendeta, promešati da se sjedini, dodati žumanca i sok od pomorandže, pa sipati u prohladjen nadev i sjediniti mešanjem.
Umutiti belanca mikserom, sipati u nadev i varjačom pažljivo umešati u masu, da belanca ne splasnu.
Podmazati djuveč tankim slojem ulja i poredjati prvi red liski kelja. Preko listova kelja rasporediti deo nadeva, pa redjati liske i nadev, dok se ne potroše svi sastojci, vodeći računa da slojevi nadeva budu približne debljine. Završiti sa liskama kelja, preliti ih sa malo ulja i poredjati dimljenu slaninu, isecenu na sitniju parčad.
Djuveć prekriti folijom i peći u rerni 30 minuta na 200 C, skinuti foliju, smanjiti temperaturu na 180 C i još 10 minuta peći, da gornji sloj porumeni i da se zapeče.