• Page 2 of 2
  • «
  • 1
  • 2
Forum » -== General Forum Section ==- » Kulinarstvo - Cookery [Regional & Foreign Languages] » Krompir na 100 nacina 7 - Musaka
Krompir na 100 nacina 7 - Musaka
bronzanica
20-06-2019, 6:10 AM
# 16
Offline
Administrators
Posts: 3803
Musaka sa pohovanim tikvicama

Potrebno je:

    400 g mlevenog mesa

    1 glavica crnog luka

    biber

    so

    suvi biljni začin

    1 kg tikvica

    3 jajeta (za pohovanje)

    2 jajeta (za prelivanje)

    2 čaše mleka

    brašno za pohovanje 

Priprema

Upržiti crni luk i mleveno meso, dodati biber, so, suvi biljni začin. Tikvice oljuštiti i iseći na lente po dužini, posoliti ih i ostaviti uvijene u krpu da se ocede. 

Umutiti 3 jaja sa 1 čašom mleka. Svaku lentu tikvice uvaljati u brašno, pa u jaja, opet u brašno, u jaja i pržiti u vreloj masnoći. 

U vatrostalnoj činiji ređati red tikvica, red mesa i tako dok se ne istroši materijal (završiti sa tikvicama). Umutiti 2 jajeta sa čašom mleka (ili jogurta), preliti preko musake, zatvoriti poklopcem ili folijom i zapeći u rerni na 220 stepeni 20-30 minuta. 

Uz ovu musaku idealno se slaže pavlaka i šopska salata

_______________________________________________________

Musaka od lignji

Potrebno je:

    0,5 kg očišćenih lignji

    0,5 kg krompira

    3 kašike gustina

    2 dl belog vina

    1/2 veze peršuna

    1 limun

    1 dl ulja

    sušeno začinsko bilje 

Priprema

Očišćene lignje isecite na kolutove pa ih pospite limunovim sokom, biberom i sitno seckanim lišćem peršuna. Ostavite da odstoje pola sata. Dok se mariniraju, očistite krompir i isecite ga na kolutove. Složite u posudi u kojoj ćete peći musaku: red krompira, pa red lignji. Završite krompirom. Pomešajte vino, gustin i ulje, pa time prelijte musaku, pokrijte je alufolijom i gurnite u zagrejanu rernu. Pecite na 200 stepeni dok krompir ne bude mekan (oko 40 minuta), pa sklonite foliju da porumeni. Služite toplo.
bronzanica
20-06-2019, 6:10 AM
# 17
Offline
Administrators
Posts: 3803
Bešamel musaka

Potrebno je:

    300 g mlevenog mesa

    2 glavice crnog luka

    pakovanje makarona 

Za bešamel:

    50 g margarina

    2 kašike brašna

    5 dl mleka

    1 trougao topljenog sira

    1 jaje

    malo senfa

    začin

    200 g kačkavalja

    so

    ulje 

Priprema

Makarone obariti u slanoj vodi, procediti i ostaviti sa strane. Crni luk sitno iseckati, na malo ulja propržiti, dodati mleveno meso i mešavinu začina. Dinstati 15-20 minuta. 

Napraviti bešamel sos: Otopiti margarin, dodati brašno, kratko propržiti. Toplo mleko postepeno dodavati i mešati dok se sos ne zgusne. Skloniti sa vatre, dodati žumance, trougao sira, senf i po ukusu začin. 

U nauljeni pleh razmazati malo bešamela, da prekrije dno, poredjati polovinu makarona, prekriti mesom i polovinom kačkavalja. Staviti preostale makarone, prekriti bešamelom i na kraju kaškavaljem. 

Peći u zagrejanoj rerni 25 minuta na 200 stepeni.

________________________________________________________

Musaka sa kiselim kupusom

Potrebno je:

    1 kg kiselog rendanog kupusa

    0.5 kg mlevenog mesa

    1 mala glavica crnog luka

    1 šolja pirinča

    0.5 l mleka

    1 kisela pavlaka

    1 jaje

    so suvi biljni začin

    biber

    ulje za dinstanje 

Priprema

U posebnim posudama-1. izdinstati kupus, 2. izdinstati mleveno meso i iseckan crni luk, 3. skuvati pirinač. 

Pomešati mleko, jaje, kiselu pavlaku i začine. Uljem podmazati vatrostalnu posudu ili dublju tepsiju pa ređati: kupus, meso, pirinač (svaki sastojak da bude 1.5 cm debljine) - pa preliti mlekom. 

Ponoviti postupak, dok se svi sastojci ne potroše, a mleka ostaviti toliko da može sve da se prelije, još jednom odozgo ( ali nakon 35 minuta pečenja). 

Staviti u rernu i peći na 200 stepeni 45 - 50 min.
bronzanica
20-06-2019, 6:11 AM
# 18
Offline
Administrators
Posts: 3803
Portugalska musaka

Potrebno je:

    1 kg pilećeg belog mesa

    1 pileća kocka za supu

    250 g dimljene slanine

    5 jaja

    2 čaše kisele pavlake

    1 glavica crnog luka

    500 g šampinjona

    200 g kačkavalja

    1 pakovanje tost hleba

    peršun

    ulje

    so

    biber 

Priprema

Pileće meso i kocku za supu kuvati 20-30 minuta, a zatim meso izvaditi iz vode i sitno iseckati. 

Luk iseckati i pržiti, kada je već pri kraju prženja dodati iseckane šampinjone, posoliti i pobiberiti. Dodati piletinu i peršun, pržiti par minuta, zatim pomeriti sa šporeta, preliti umućenim jajima i pavlakom, promešati. Nauljeni pleh obložiti slaninom, preko ređati tost hleb natopljen u supu, zatim izručiti masu iz tiganja, opet ređati tost hleb natopljen u supu i slaninu. 

Staviti da se peče. 10 minuta pre kraja pečenja, naređati listove kačkavalja preko musake i vratiti u rernu još 10 minuta na 200 stepeni. 

_____________________________________________________

Musaka od kelja

Potrebno je:

    1 veća glavica kelja

    300 g mlevenog mesa

    150 g pirinča

    3 jajeta

    1 glavica crnog luka

    2 čena belog luka

    2 dl kisele pavlake

    sok od 1 pomorandže

    rendana kora od 1 pomorandže

    1 kašičica soli

    1 kašičica mlevenog bibera

    5 g bibera u zrnu

    1 kašičica suvog biljnog začina

    2 lovorova lista

    sok od 1/2 limuna

    0,3 dl ulja

    50 + 50 g dimljene slanine 

Priprema

Prokuvati glavicu kelja 10 minuta u vodi, u koju je stavljen biber u zrnu, 1 kašičica soli, lovorov list, ulje i sok od pola limuna. Ocediti glavicu i oštrim nožem zasecati liske neposredno uz koren, pa sve liske odvojiti. Pirinač očistiti i dobro isprati skrob iz njega, pa ga prokuvati u 4 dl vode 10 minuta. 

Sitno iseckati slaninu i na manjoj temperaturi je propržiti da pusti masnoću, dodati sitno iseckan crni i beli luk, prodinstati ga da ne porumeni, dodati mleveno meso, so i mleveni biber, malo kasnije suvi začin, pa kad je prodinstano, dodati prokuvan i ocedjen pirinac. 

Kratko pržiti masu sa pirinčem, mešajući da se ne zalepi za posudu, pa skinuti da se malo prohladi. 

U kiselu pavlaku narendati koru od dobro oprane pomorandže na sitnu stranu rendeta, promešati da se sjedini, dodati žumanca i sok od pomorandže, pa sipati u prohladjen nadev i sjediniti mešanjem. 

Umutiti belanca mikserom, sipati u nadev i varjačom pažljivo umešati u masu, da belanca ne splasnu. 

Podmazati djuveč tankim slojem ulja i poredjati prvi red liski kelja. Preko listova kelja rasporediti deo nadeva, pa redjati liske i nadev, dok se ne potroše svi sastojci, vodeći računa da slojevi nadeva budu približne debljine. Završiti sa liskama kelja, preliti ih sa malo ulja i poredjati dimljenu slaninu, isecenu na sitniju parčad. 

Djuveć prekriti folijom i peći u rerni 30 minuta na 200 C, skinuti foliju, smanjiti temperaturu na 180 C i još 10 minuta peći, da gornji sloj porumeni i da se zapeče.
Forum » -== General Forum Section ==- » Kulinarstvo - Cookery [Regional & Foreign Languages] » Krompir na 100 nacina 7 - Musaka
  • Page 2 of 2
  • «
  • 1
  • 2
Search:
Pravila Chat
Mini-chat
+Mini-chat
0