• Page 1 of 1
  • 1
Forum » -== General Forum Section ==- » Vicevi - Jokes [Regional, Foreign & International Languages] » ZAKON O RADU (ZAKON O RADU, rad, posao, zakon, lencarenje)
ZAKON O RADU
Bebana
29-08-2012, 12:24 PM
# 1
Offline
Friends
Posts: 15036
ZAKON O RADU



IZVOD IZ PREDLOGA ZAKONA
O RADNIM ODNOSIMA



član 1
Početak radnog vremena radnik određuje sam. Zakonska odredba propisuje da to ne sme biti pre 10 sati ujutro.

član 2
Naknadu za svoj rad određuje radnik u dogovoru sa svojim ukućanima.

član 3
Pre početka posla radnicima se daje nešto za okrepu:
-hladno pivo
-sendviči
-vino
-konjak
a sve to na trošak preduzeća

član 4
Na poslu je dopušteno zapevati. Ako neki radnik zapeva, ostali su dužni prekinuti sa radom i pridružiti se pevaču.

član 5
Ukoliko neki radnik zaspi na poslu, ostali radnici su dužni u tišini napustiti radna mesta da mu ne bi smetali, ali za to imaju pravo na novčanu naknadu kao da su radili.

član 6
U odsutnosti šefa radnici imaju pravo organizovati zabavu na teret preduzeća.

član 7
Pauza za doručak traje od 10:30 do 13:30.

član 8
Ako je u radno vreme neka serija (npr. "Divlji andeo", "Kralj stocara", "Esmeralda" ili repriza neke emisije koju radnik nije gledao prethodne večeri, preduzeće je dužno obezbediti TV prijemnik ekrana minimalne velicine 70 cm, te omogućiti praćenje iste uz novčanu naknadu radniku kao da je radio.
Bebana
29-08-2012, 12:25 PM
# 2
Offline
Friends
Posts: 15036
član 9
Za smenjivanje šefa potrebna je peticija sa potpisima 2 (dva) radnika.

član 10
U skladu sa pozitivnim zakonskim propisima, radnik može zamoliti šefa da dovrši posao umesto njega, kao i da mu bude na usluzi (npr. da mu dohvati pivo iz frižidera – firma je obavezna da osigura frižider koji ne koristi freon, a najmanje zapremine 8 litara po radniku)

član 11
Ukoliko je šef ženskog roda, muški radnici su dužni da pri svakom prolasku dati joj do znanja svojim ponašanjem da je predmet njihovog razgovora (npr. zviždukom, tapšanjem po zadnjici, "dobra, dobra" itd)

član 12
Svaki radnik ima pravo na osam nedelja odmora leti, i šest nedelja odmora zimi. Ako radnik provodi taj odmor izvan mesta stanovanja, firma je dužna osigurati cišcenja stana i za to vreme nakupljenu prašinu.

član 13
Ako se radnik firme ženi (udaje), firma je dužna osigurati mu (joj) miraz u visini godišnje prosecne plate i snositi troškove momacke (devojacke) veceri, kao i 85 % troškova venčanja. Firma na taj dan obustavlja rad na nekoliko dana.

član 14
Za sve radnice poslodavac treba da osigura kućnu pomoćnicu, koja mora imati primerene obline i odgovarajuci izgled kako bi mogla poslužiti i suprugu (u odsutnosti radnice ili u slucaju premorenosti iste).

član 15
Odlazak sa posla je u 14:30. Radnici napuštaju posao praćeni taktovima muzike predvidene za ovakve prigode. Šef je dužan svakom posebno zahvaliti za radni učinak uz srdačno rukovanje.

član 16
Portir je dužan svakom radniku pre uzlaska iz kruga firme pregledati torbu.
Ukoliko ništa ne nađe, dužan je radnika vratiti u firmu kako bi ovaj mogao da uzme nešto za sebe. Starijim radnicima ovakve stvari se odvoze na kućnu adresu službenim vozilom preduzeća, a pod uslovom da je njihova težina veća od 2 kg.

član 17
Ukoliko radnik u toku noći sanja o poslu, firma je dužna platiti naknadu za noćni rad.
Forum » -== General Forum Section ==- » Vicevi - Jokes [Regional, Foreign & International Languages] » ZAKON O RADU (ZAKON O RADU, rad, posao, zakon, lencarenje)
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:
Pravila Chat
Mini-chat
+Mini-chat
0