• Page 1 of 1
  • 1
Forum » -== General Forum Section ==- » Kulinarstvo - Cookery [Regional & Foreign Languages] » Vitamin P
Vitamin P
bronzanica
20-06-2019, 7:16 AM
# 1
Offline
Administrators
Posts: 3803
VITAMIN P

Vitamin P-citrin naziva se i C-kompleks, citrusni bioflavonoid, ruten, hesperidin i faktor propustljivosti.

Osobine

Vitamin P je sastavljen od citrina, rutena, hesperidina, flavona i flavonala.

Ovaj vitamin je rastvorljiv u vodi. Nestabilan je na povišenim temperaturama.

Dejstvo

    Neophodan je za pravilno funkcionisanje i apsorpciju vitamina C;

    Jača kapilare;

    Potpomaže efikasnost vitamina C u održavanju zdravlja vezivnog tkiva;

    Sprečava degradaciju i potpunu razgradnju vitamina C u prisustvu vazduha (kiseonika);

    Doprinosi jačanju zidova kapilara, čime sprečava pojavu modrica;

    Jača otpornost organizma prema infekcijama;

    Učestvuje u preveciji i lečenju krvarenja desni;

    Pomaže u lečenju edema;

    Izuzetno je važan za lečenje vrtoglavica, koje se javljaju kao posledica oboljenja srednjeg uha.

Deficit

Pomanjkanje ovoga vitamina dovodi do povećanja propustljivosti kapilara i pojave sitnih, tačkastih krvarenja po koži i sluzokoži.

Izvori

Bogati izvori vitamina P su: bela kora citrusa, kajsije, trešnje, šipurak, kora narandži, crni i beli luk, zeleni biber, celer, ljuske krompira i paradajza, višnja, grožđe, crna ribizla, crna kupina, malina i dr. jagodičasto voće, heljda

Dnevne potrebe

Zvanično nisu ustanovljene dnevne potrebe ljudskog organizma, ali se mnogi stručnjaci za dijetetiku i nutricionizam slažu da je preporučljivo uzimati 100 miligrama vitamina P na svakih 500 miligrama vitamina C.

Upozorenje

Pojava krvarenja iz nosa i desni upozorava na nedostatak ovoga vitamina.
Forum » -== General Forum Section ==- » Kulinarstvo - Cookery [Regional & Foreign Languages] » Vitamin P
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:
Pravila Chat
Mini-chat
+Mini-chat
0