• Page 1 of 1
  • 1
Forum » -== General Forum Section ==- » Kulinarstvo - Cookery [Regional & Foreign Languages] » Vitamin F
Vitamin F
bronzanica
20-06-2019, 7:13 AM
# 1
Offline
Administrators
Posts: 3803
VITAMIN F

Vitamin F-esencijalne masne kiseline i to: linolna, linoleinska i arahidonska.

Osobine

Esencijalne masne kiseline linolna, linoleinska i arahidonska su polunezasićene masne kiseline.

U ljudskom organizmu se ne mogu sintetizovati. Vitamin F je rastvorljiv u mastima i rastvaračima masti.

Dejstvo

    Ovaj vitamin je promotor rasta;

    Pomaže transport kiseonika i kalcijuma u ćelije;

    Podržava normalnu funkciju žlezda;

    Veoma je značajan za održavanje elasticiteta vezivnog tkiva;

    Od suštinske je važnosti za stvaranje zglobne tečnosti;

    Od izuzetnog je značaja za normalno funkcionisanje sluzokože gastrointestinalnog sistema;

    Povoljno utiče na smanjenje ¨lošeg¨ holesterola;

    Važan je za smanjenje agregacije trombocita, a time učestvuje u prevenciji tromboze;

    Smanjuje i ublažava kod dijabetičara  tegobe  na očima i kardiovaskularnom sistemu;

    Preventivno deluje na virusne i bakterijske infekcije;

    Dobar  je  preventivni   činilac  u    sprečavanju    pojave karcinoma;

    Održava zdravlje kože i kose;

    Pomaže pravilno funkcionisanje jetre;

    Primenjuje se u lečenju steriliteta oba pola;

    Potpomaže lečenje ekcema;

    Sagoreva zasićene masti pa utiče  na smanjenje telesne mase.

Deficit

Nedostatak vitamina F destabilizuje odbrambeni sistem organizma. Hipovitaminoza dovodi do pojave akni, peruti, slabih noktiju, suve kose, dijareje, kamena u žuči, virusnih i bakterijskih infekcija. Koža može izgledati i dvadeset godina starije. Dugotrajan deficit uzrokuje poremećaje funkcije jetre (masna jetra), infarkt miokarda, arteriosklerozu, neotpornost na x-zračenje.

Suficit

Megadoze mogu rezultirati neželjenim efektima-povećanjem telesne mase.

Izvori

Bogati izvori ovoga vitamina su: biljna ulja (pšeničnih klica, lanenog semena,  suncokretovog semena, šafranike, soje i kikirikija), orasi, bademi, soja, kukuruz.

Napomena: biljna ulja moraju biti ceđenja  hladnim postupkom kako bi se očuvala vitaminska aktivnost vitamina F.

Dnevne potrebe

Preporučuju se doze od 10-20 g na dan, što odgovara količini od dve supene kašike hladno ceđenog ulja od suncokretovih semenki.

Upozorenje

Dodatak vitamina F uvek treba da bude u kombinaciji sa vitaminom E, jer se na taj način najefikasnije asimilira.

Preterano konzumiranje ugljenih hidrata treba da se kompenzuje unosom odgovarajuće količine vitamina F.
Forum » -== General Forum Section ==- » Kulinarstvo - Cookery [Regional & Foreign Languages] » Vitamin F
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:
Pravila Chat
Mini-chat
+Mini-chat
0