• Page 1 of 1
  • 1
Forum » -== General Forum Section ==- » Kulinarstvo - Cookery [Regional & Foreign Languages] » Sarma i leblebija
Sarma i leblebija
bronzanica
20-06-2019, 6:18 AM
# 1
Offline
Administrators
Posts: 3803
Kupus sarme punjene sa pasuljem

Potrebno je:

    1/2 kg pasulja

    2 glavice crnog luka

    1 manji struk prazi luka

    1 glavica kiselog kupusa

    4 čena belog luka

    1 kašičica crvene tucane paprike

    2-3 lista lorbera

    1 kašičica začinske crvene paprike

    so 

Priprema

Skuvati pasulj, ali ne da se prekuva i ocediti ga. Odvar od pasulja sačuvati. 

Odvojiti listove kupusa, odstraniti im zadebljani deo i skuvati ih. 

Na vrelom ulju ispržiti crni luk, dodati prazi i njega propržiti. Dodati skuvani pasulj, posoliti i sve to dobro promešati sa začinskom paprikom. 

Prohlađenim filom uvijati sarmice. Preliti ih odvarom od pasulja (oko 2 sipače) i staviti ih u rerni da se malo ukrčkaju i zapeku. Peći ih 30 minuta na 200 C. 

Kada su sarme gotove, zagrejte 2 kašike ulja, sitno seckan beli luk i sasvim malo ga pržiti da ne izgori. Skloniti s vatre i dodati crvenu papriku. 

Ovim preliti sarme pre služenja. 

________________________________________________________

Kupus sarme punjene krmenadlom

Potrebno je:

    5 debljih krmenadli

    1 glavica crnog luka

    120 g mesnate slanine

    1 manja glavica kiselog kupusa

    2 dl belog vina

    2 kašike senfa

    6 dl goveđe supe

    0,5 dl ulja

    suvi biljni začin

    so

    biber 

Priprema

Listove kupusa odvojiti od glavice, a potom ih blanširati u slanoj vodi, kako bi omekšali. 

Crni luk i slaninu iseckati na kockice i propržiti na malo ulja da porumene, a potom ih začiniti po ukusu. Krmenadle zaseći po sredini, kako bi se napravilo udubljenje za punjenje. U unutrašnjost svake krmenadle staviti po kašiku pripremljenog fila. 

Punjene krmenadle premazati senfom, a potom uviti u blanširane listove kupusa i poređati u nauljenu tepsiju. 

Sve to zaliti mešavinom vina i goveđe supe zatvoriti folijom i peći u zagrejanoj rerni 40 minuta na 200 C. Skloniti foliju i peći još 10 minuta, dok sarme ne porumene.
bronzanica
20-06-2019, 6:19 AM
# 2
Offline
Administrators
Posts: 3803
Lenje sarme

Potrebno je:

    1 glavica kiselog kupusa (srednje veličine)

    4 glavice crnog luka

    500 g mlevenog mesa (po želji)

    1 šolja (jogurtska) pirinča

    2 šargarepe

    so

    bibersuvi biljni začin

    ulje

    lovorov list

    kim 

Priprema

Iseckati 4 glavice crnog luka i isipati u tiganj, sa predhodno zagrejanim uljem. Mešati luk dok ne postane staklast, posoliti i pobiberiti, pa dodati meso i pržiti ga. 

U to dodati sitno sturganu šargarepu i pirinač, koji je odstojao u vrućoj vodi da nabubri, pa sve to posoliti, pobiberiti i dodati vegetu po ukusu i krčkati oko 15-20 minuta. 

Ako je nekom lakšte, postupak je isti kao kod prireme fila za sarme, mada može i bez šargarepe i pirinča, a dodati malo slanine ili dimljenih kobasica za šmek. 

Kiseli kupus iseckati na kockice, pa u nauljenu tepsiju, staviti red kupusa, pa red fila od mesa, i to dobro utisnuti, pa nastaviti sa ređanjem. Između redova staviti po jedan lovorov list i malo kima. 

Na kraju sve prekriti sa dva ili tri lista kupusa, pa sve ušuškati, a listove nauljiti. 

Krčati na 200 C oko 20-30 minuta, zavisi od rerne. 

___________________________________________________

Francuska sarma

Potrebno je:

    500 g mlevenog mesa

    80 g pirinča

    3 jajeta

    2 glavice crnog luka

    1dl ulja

    1 čaša kisele pavlake

    mleveni biber

    so 

Priprema

Na zagrejanom ulju propržiti sitno iseckan crni luk. Dodati mleveno meso, pa i njega propržiti. Pirinač obariti, ocediti, pomešati sa proprženim mesom, pobiberiti i posoliti po ukusu. U podmazanu đunsčaru sipati masu, preliti je sa jajima razmućenim sa pavlakom i malo zapeći u zagrejanoj rerni.
bronzanica
20-06-2019, 6:20 AM
# 3
Offline
Administrators
Posts: 3803
Sarma od slatkog kupusa

Potrebno je:

    1 glavica slatkog kupusa

    1 kg mlevenog svinskog buta

    150 g pirinča

    suvi biljni začin

    so

    biber

    2 veće glavice crnog luka

    1/2 l kuvanog paradajza 

Za zapržavanje:

    1 kašika ulja

    brašno

    crvena aleva paprika 

Priprema

Glavicu kupusa staviti u lonac, sa blago posoljenom vodom i 15 minuta. Popariti kupus. Izvaditi kupus iz lonca, poskidati listove, odseći beblji koren sa svakog lista i zavijati listove sa već napravljenim nadevom od mesa. Nadev: Mleveno meso dobro zamesiti, sa gore navedenim sastojcim i zavijati sarme. 

Sarme redjamo isto kao i klasičnu sarmu od kiselog kupusa. 

Kada smo završili sa redjanjem sarme, nalijemo sa pola vode i pola paradajza, malo pošećerimo i stavimo da se kuvaju oko 2 h, na tihoj vatri. 

Kada je sarma skuvana, zapržimo je sa klasičnom zaprškom: ulje, brašno i aleva paprika.

___________________________________________________

Sarma sa šampinjonima

Potrebno je:

    20 listova kiselog kupusa

    500 g šampinjona

    200 g pirinča

    5 gavica crnog luka

    ulje

    biber

    so 

Priprema

Na zagrejanom ulju propržite iseckan crni luk. Kada postane staklast dodajte seckane šampinjone, pa sve zajedno još malo pržite. Pirinač obarite, ocedite i pomešajte sa lukom i šampinjonima. Po ukusu posolite i pobiberite. 

Pripremljenim nadevom filujte listove kupusa i zavijte u sarme, poređajte u šerpu, nalijte vodom da ogreznu i kuvajte na laganoj vatri. Sarme se mogu poređati i u nauljenu tepsiju pa zapeći u rerni.
bronzanica
20-06-2019, 6:20 AM
# 4
Offline
Administrators
Posts: 3803
Perfekt lažna sarma

Potrebno je:

    20 listova kiselog kupusa

    5 oljuštenih svežih krompira (isečenih na četvrtine)

    20 lenti dimljene slanine

    10 čena belog luka (isečenog na polovine)

    suvi biljni začin (u koji je dodato malo mlevenog bibera)

    3 lovorova lista

    2 kašike masti

    1 kaščica aleve paprike

    1/2 l vode 

Priprema

Krompir isečen na četvrtine, uvaljati u suvi biljni začin, pa svaku četvrtinu sa po jednom polovinom čena belog luka, zaviti u lentu dimljene slanine, pa u lisku kupusa, saviti isto kao sarmu. 

Sarme redjati u djuvečaru ili vatrostalnu posudu, da bude 1 red. 

Posebno zagrejati, da bude vrelo, 2 kašike masti sa kašičicom aleve paprike, pa preliti preko sarme.

Dodati 3 lovorova lista, naliti sa pola litra vode i staviti u rernu da se peče, na 200 stepeni oko dva sata. Prethodno posudu sa sarmom, zatvoriti sa folijom. 

Za vreme pečenja otvarati, da bi se dolilo još malo vode, ukoliko je voda isparila. 

Zadnjih 15 minuta otkriti sarmu i zapeći da bude rumena.

________________________________________________

Zapečena sarma od slatkog kupusa

Potrebno je:

    250 g mlevene junetine

    150 g suve slanine

    2 kašike pire paradajza

    1 glavica slatkog kupusa

    1 jaje

    1 kašika brašna

    1 kašika prezli

    1 čaša kisele pavlake

    mleveni biber

    peršunov list

    so 

Priprema

Kupus očistiti, oprati, nožem izdubiti koren, preliti vrelom vodom i ostaviti u loncu pola časa. Suvu slaninu, ili drugo suvo meso, sitno iseckati i dobro izmešati sa mlevenim mesom, jajetom, prezlama i sitno iseckanim peršunovim listom pobiberiti i posoliti po ukusu. Ovim nadenom puniti listove kupusa, oblikovati sarme, poređati ih u vatrostalnu posudu, preliti pireom od paradajza, naliti malo vode i kuvati na tihoj vatri oko pola časa. Kiselu pavlaku razmutiti sa kašikom brašna, preliti sarmu i staviti u zagrejanu rernu da se peče.
bronzanica
20-06-2019, 6:21 AM
# 5
Offline
Administrators
Posts: 3803
Sarma od blitve

Potrebno je:

    oko 20 lista blitve

    300 g mlevenog mesa

    2 kašike pirinča

    biber

    so

    začin

    2 veće glavice crnog luka

    ulja 

Priprema

Isecite luk na kockice i propržiti na ulju sa malo soli dok luk ne smeksa. 

Dodati mleveno meso, začin i biber pa i to proprziti, dodati pirinča i 5 seckanih listova blitve. 

Ostale listove blitve list po list puniti smesom i motati kao za sarmu. 

Kuvati sa malo vode u šerpi nekih 30 minuta.

___________________________________________________

Sarma od vinovog lišća

Potrebno je:

    30 komada vinovih listova

    3 glavice crnog luka

    2 šoljice pirinča

    700 g mlevenog mesa

    1/2 kašičice aleve paprike

    1 kašika brašna

    1 kašika masti

    so

    biber 

Priprema

Vinovo lišće preliti toplom, slanom vodom i ostaviti da odmekša. U međuvremenu, izdinstati sitno isečen crni luk, dodati, pirinač, sve zajedno malo propržiti, dodati mleveno meso, naliti sa malo vode i dinstati kratko vreme. Posoliti, pobiberiti i dodati alevu papriku. Ovim nadevom puniti listove, uviti sarme i poređati ih u šerpu. Naliti vodom, tako da sarme ogreznu u njoj. U međuvremenu, propržiti na malo masnoće kašiku brašna, dodati alevu papriku i naliti hladnom vodom. Sipati u vruće jelo i ostaviti da se krčka. Povremeno protrersti šerpu da sarma ne zagori. Služiti sa kiselim mlekom.
bronzanica
20-06-2019, 6:21 AM
# 6
Offline
Administrators
Posts: 3803
Sarma sa suvim grožđem

Potrebno je:

    600 g slatkog kupusa

    3 velike glavice crnog luka

    150 g pirinča

    50 g belog suvog grožđa

    limun

    lovorov list

    sirće

    biber

    začin od sušenog povrća

    ulje za prženje

    so 

Priprema

Blanširajte kupus u vreloj slanoj vodi kojoj ste dodali biber, lovorov list, sirće i ulje. Na ulju propržite sitno iseckan luk i dodajte prethodno skuvav pirinač. Dodajte začin od suvog povrća i suvo grožđe prethodno natopljeno u vodi, kao i mleveni biber. Fil stavljajte na listove kupusa, uvijajte sarme, ređajte ih u šerpu i ostavite da se kuvaju poklopljene. Pred kraj ih poprskajte vrelim uljem pa malo zapecite u rerni. Kad porumene, služite uz pire od krompira.

_____________________________________________________

Sarma od zelja

Potrebno je:

    500 g mlevenog junećeg mesa

    200 g masti ili ulja

    80 g pirinča

    25 listova zelja

    1 čaša kiselog mleka

    1 jaje

    1 glavica crnog luka

    1 kašika brašna

    malo aleve paprike

    biber

    so 

Priprema

U šerpu staviti 50g masti i ispržiti sitno iseckan crni luk. Skinuti sa šporeta, pa dodati opran pirinač, mleveno meso, jaje, malo mlevenog bibera, soli po ukusu i sve to dobro izmešati. Oprane listove zelja preliti mlakom slanom vodom. Ocediti vodu i na svaki list zelja stavljati po jednu kašiku nadeva od mesa. Zavijati listove u male čvrste valjke, a krajeve dobro uvući, da nadev ne bi ispadao za vreme kuvanja. U podmazanu šerpu na dno poređati nekoliko listova zelja, tako da prekrije dno, pa slagati sarme jednu do druge. Naliti ih vodom, poklopiti i kuvati na umerenoj temperaturi oko pola časa. U tiganju zagrejati mast, dodati kašiku brašna, malo aleve paprike, sipati malo vode i tom zaprškom preliti sarme. Služiti sa kiselim mlekom.
bronzanica
20-06-2019, 6:22 AM
# 7
Offline
Administrators
Posts: 3803
Sarma od kiselog kupusa

Potrebno je:

    500 g svinjskog mesa

    250 g goveđeg mesa

    200 g suvih svinjskih rebara

    150 g suve slanine

    150 g masti

    50 g pirinča

    2 kg kiselog kupusa

    2 lista lorbera

    1 jaje

    1 kašika brašna

    1 glavica crnog luka

    1 kašičica aleve paprike

    malo bibera

    so 

Priprema

Sa manjih glavica kiselog kupusa skidati jedan po jedan list, nožem odseći deblja rebra sa njih i dobro ih oprati u hladnoj vodi. 

Meso očistiti od žilica i samleti. U šernu staviti 100g masti, mleveno meso i iseckan luk, pa malo propržiti. Dodati pirinač, malo mlevenog bibera, jedno jaje i soli po ukusu, pa sve dobro izmešati. 

U veću šerpu poređati na dno nekoliko listova kupusa. Uzimati, jedan po jedan, list kupusa, na svaki stavljati po jednu kašiku nadeva od mesa i zavijati listove U male čvrste valjke. Krajeve kupusa dobro uvući, da ne bi nadev ispadao za vreme kuvanja. Sarme ređati u šerpu, jednu pored druge, u nekoliko redova. Suvo meso i slaninu oprati u vreloj vodi, iseći na parčad, pa staviti između redova sarmi. Dodati 5-6 zrna bibera i 2 lista lorbera. Preliti sarmu hladnom vodom i kuvati na tihoj vatri oko 3-4 časa. U tiganju napraviti zapršku od 50g masti, kašike brašna i jedne kašičice aleve paprike, preliti njome sarmu, poklopiti šerpu i ostaviti da vri još oko pola časa.Umesto hleba sa sarmom se služi proja.

__________________________________________________________

Sarma od kiselog kupusa sa pirinčem

Potrebno je:

    350 g pirinča

    1 glavica kiselog kupusa

    2 glavice crnog luka

    1 kašičica alene paprike

    2 dl ulja

    1 list lorbera

    biber u zrnu

    kašika brašna

    mleveni biber

    so 

Priprema

Od veće glavice kiselog kupusa odvojiti lišće, oprati i pripremiti za sarmu. U šerpi zagrejati decilitar ulja i propržiti sitno isečen crni luk da porumeni. Zatim dodati upolaskuvan pirinač, posoliti i pobiberiti po ukusu. Sve dobro izmešati, po jednu kašiku ovog nadeva stavljati na svaki list kunusa zavijati sarme, složiti u šerpu i naliti mlakom vodom da ogrezne. Dodati nekoliko zrna bibera, jedan lorberov list i ostaviti da se kuva. Kada lišće kupusa omekša, razmutiti decilitar ulja, kašiku brašna i kašičicu aleve paprike, pa ovim preliti sarmu. Ostaviti da se još malo krčka na tihoj vatri.
bronzanica
20-06-2019, 6:22 AM
# 8
Offline
Administrators
Posts: 3803
Letnja sarma

Potrebno je:

    1 galvica kelja (ili kupusa)

    1/2 kg krompira

    200 g šargarepe

    200 g graška

    1 glavica luka

    1 jaje

    1 pavlaka

    ulje

    biber

    so 

Priprema

Kelj (ili kupus) spustiti u vrelu vodu, barite ga tri-četri minuta, a onda izvadite i ocedite. Odsecite koren i razdvojte listove. 

Šargarepu isecite na kockice i skuvajte u slanoj vodi zajedno sa graškom. Pet minuta pred kraj dodajte luk. Kuvano povrće ocedite. 

Kada se malo ohladi dodajte mu kuvano povrće, jaje, ulje, biber i so. Sve dobro izmešajte.Ovim nadevom puniti listove kelja ili kupusa i zavijte sarmice. 

Poređajte ih u šerpu, uspite vruće vode toliko da sarmice ogreznu i dospite malo ulja. Kuvajte pola sata. 

_____________________________________________________

Sarmice od kelja

Potrebno je:

    veća glavica kelja

    2 glavice crnog luka

    1 litar supe

    kašika masti

    1 šolja mrvica natopljenih u mleku

    1 šolja rendanog sira

    2 jajeta

    biber

    so 

Priprema

Odvojene listove kelja popariti kipućom vodom, odstraniti deblje delove i nadenuti sledećim nadevom: mast, namočene mrvice, jaja, biber i so dobro izmešati pa svaki list puniti nadevom i čvrsto zaviti u sarmicu. 

U podmazanu posudu staviti narezan luk, na njega naređati sarmice, preliti ih supom i staviti u rernu da se zapeku. Služiti uz pečenje.
bronzanica
20-06-2019, 6:23 AM
# 9
Offline
Administrators
Posts: 3803
Sarmice od kelja (2)

Potrebno je:

    glavica kelja 

    1 kg mlevenog junećeg mesa

    100 g pirinča

    1 glavica crnog luka

    1 kafena kašičica začina

    so

    biber po ukusu

    

Preliv:

    1/2 l mleka

    200 g kisele pavlake

    kockica putera

    peršun 

Priprema

200 g pavlake. pomešati sa, pola litre mleka, dodati kockicu putera, staviti peršuna po ukusu, jednu ili pola veze izmešati, staviti na ringlu da provri. Ovo je preliv za sarmice. 

U drugu šerpu staviti 2 litra vode i jednu kašičicu soli pustiti da provri i u to dodavati oprane listove kelja, jedan po jedan treba oko 30 sekundi da se list kelja obari u toj vodi. Zatim obarene listove kelja preliti sa hladnom vodom. 

Fil pripremiti na sledeći način: U mleveno meso dodati sitno iseckanu glavicu luka, ne obaren pirinač, začin, so, biber, dobro izmešati, a da fil ne bude tvrd. Dodati 3 kašike ulja i 50 g vode, sve još jednom izmešati i na listove kelja stavljati po kašiku fila i uvitijati kao i klasičnu sarmu od kupusa. 

U pouljenu tepsiju redjati sarmice, preliti ih prelivom od mleka i kisele pavlake. Tepsiju pokriti alu folijom i staviti na 60 minuta u rernu na 220 stepeni. 

Servirati uz pečen krompir i mlad sir

____________________________________________________

Otvorena sarma

Potrebno je:

    1 kg ribanog kiselog kupusa

    1/2 kg mlevene svinjetine

    1 glavica crnog luka

    1 šaka pirinča

    1/2 suvih rebaraca

    malo slanine

    2 šargarepe

    beli luk

    so

    biber

    aleva paprika 

Priprema

Iseckati povrće i slaninu. Propržiti malo na ulju crni luk, pa dodati mleveno meso, suva rebarca, slaninu, kiseli kupus, šargarepu, so, vodu i kuvati na laganoj vatri do 90 minuta, (uz povremeno dosipanje vode). 

Pred kraj dodati pirinač, beli luk, biber i alevu papriku i mešati povremeno.
bronzanica
20-06-2019, 6:23 AM
# 10
Offline
Administrators
Posts: 3803
Pirinač sa mlevenim mesom

Potrebno je:

    300 g mešanog mlevenog mesa

    1 glavica crnog luka

    2-3 šargarepe

    150 g pirinča

    1 kocka za supu

    suva mirođija

    peršun

    bosiljak

    ulje 

Priprema

Na ulju sa malo vode prodinstati crni luk, dodati šargarepu i još malo dinstati. Kada se povrće upržilo, dodati mleveno meso. Dobro ga ispržiti, pa dodati suve začine i kocku za supu. 

Dodati opran pirinač i naliti sa pola litre vode. Kuvati dok pirinač ne upije svu tečnost, pa ostaviti poklopljeno, na toploj ringli. 

Brzo i jednostavno, a deca obožavaju, jer podseća na punjene paprike i sarme.

___________________________________________________

Sarma od jagnjeće džigerice

Potrebno je:

    500 g jagnjeće džigerice (bele i crne)

    150 g masti

    50 g pirinča

    3 jajeta

    3 glavice crnog luka

    2 dl mleka

    1 jagnjeća trbušna maramica

    malo bibera

    peršunov list

    so 

Priprema

Jagnjeću džigericu obariti u vodi i sitno iseckati. Piripač skuvati. Crni luk sitno iseći i ispržiti na masti. Sve to pomešati i dodati jedno jaje, iseckan peršunov list, malo mlevenog bibera i soli po ukusu.

Pliću posudu (đuvečaru), namazati mašću, obložiti je jagnjećom maramicom, ali tako da joj krajevi prelaze preko ivice. Na sredinu izručiti izmešanu masu od džigerice i preklopiti je celu krajevima maramice. U srednj zagrejanu rernu staviti sarmu i peći dok ne porumeni. Razmutiti jaja sa mlekom i četvrt časa pre služenja, preliti sarmu, pa je ponovo vratiti u rernu da se još zapeče. Služiti u posudi u kojoj je pečena.Uz sarmu se najčešće služi kiselo mleko. 

Napomena: sarma se može spremati i tako što će se jagnjeća maramica iseći na parčad, u svako parče stavljati po jednu kašiku nadeva od džigerice i zavijati u male čvrste valjke, koje ređati u podmazanu plitku posudu. U svemu ostalom postupati kako je napred navedeno.
bronzanica
20-06-2019, 6:24 AM
# 11
Offline
Administrators
Posts: 3803
Pljeskavice od leblebija

Potrebno je

300g leblebija, 

1 glavica crnog luka, 

4 kašike seckanog peršuna, 

4 čena belog luka, 

1 kašičica kima u zrnu, 

4 kašike brašna, 

1 kašičica praška za pecivo, 

1 kašičica Kulinata Classic, 

  so. 

Sos: 200ml jogurta

           2 kašike kisele pavlake

           2 kašike majoneza

             

Priprema

Potopite leblebije u vodu i ostavite ih najmanje osam sati da omekšaju.

Leblebije dobro ocedite i sameljite u seckalici.Crni i beli luk sitno iseckajte.

U odgovarajućoj posudi pomešajte leblebije,crni i beli luk,persun,kim,so i začin.Sastojke dobro izmešajte pa dodajte brašno i prašak za pecivo.

Smesu sipajte u plastičnu posudu sa poklopcem i ostavite u frižideru 2-3 sata.

Rukom oblikujte pljeskavice debljine 1 cm,poređajte ih u podmazan pleh i pecite na 220 stepeni.

Dok se pljeskavice peku,pomešajte jogurt,pavlaku,majonez i kiseli krastavac.

Pljeskavice prelijte sosom i služite tople.

__________________________________________________

Pita od leblebija

Potrebno je:

    2 šolje leblebija

    4 nakisele jabuke

    3 šolje brašna

    3 kašike ulja

    1 žumance

    1 kašičica cimeta

    1/2 kašičice soli

    125 ml vode

    šećer

    maslac 

Priprema

Oprane leblebije preko noći potopiti u hladnu vodu da nabubre. Sutradan promeniti vodu i kuvati na umerenoj temperaturi sa malo soli, dok zrna ne omekšaju. Tanke tvrde opnice koje su isplivale na površinu, izvaditi rešetkastom kašikom a kuvane leblebije ocediti i ispasirati. 

Jabuke očistiti i iseći na tanke kriške. 

U dubljoj posudi, varjačom umutiti testo od brašna, vode, ulja i soli. Kompaktno testo izvaditi na brašnom posutu podlogu, dobro izmesiti, podeliti i rastanjiti do debljine 1/2 cm. Jedan deo rastanjenog testa staviti u maslacem namazam pleh, po njemu ravnomerno rasporediti polovinu pripremljenog pirea od leblebija. Na pire složiti kriške jabuka, posuti ih cimetom i po ukusu pošećeriti pa prekriti preostalim pireom. Na kraju staviti drugi deo rastanjenog testa, na sredini oštrim nožem raseci otvor u obliku krsta, da tečnost iz testa i leblebija može isparavati, pa celu površinu namazati prethodno razmućenim žumancetom. 

Ovako pripremljenu pitu od leblebija peći u zagrejanoj rerni na 220 °C oko 30 minuta. Poslužiti toplo.
bronzanica
20-06-2019, 6:24 AM
# 12
Offline
Administrators
Posts: 3803
Salata od leblebija

Potrebno je:

    100 g leblebije

    200 g pirinča

    2 velika paradajza

    so

    ruzmarin

    maslinovo ulje

    sirće balsamico 

Priprema

Leblebiju i pirinač prokuvati i procediti. Paradajz oljuštiti i iseckati na sitne kocke. Sve pomešati pažljivo. 

Dodati so, maslinovo ulje, sirće, svežeg ruzmarina. Servirati. 

______________________________________________

Čorba od leblebija

Potrebno je:

    1 kg leblebije

    400 g paradajza

    2 čena belog luka

    1 ljuta papričica

    6 kašika maslinovog ulja

    peršunovo lišće

    biber

    so 

Priprema

Oprane leblebije kuvati u malo posoljenoj vodi, tanke ljuske koje su isplivale na površinu izvaditi rešetkastom kašikom, a skuvane leblebije ocediti i ostaviti do upotrebe. 

Paradajz oljuštiti i očistiti od semena. Ljutu papričicu prepoloviti, odstraniti peteljku i sa semenkama naseći na kolutiće. Peršunovo lišće sitno naseckati. 

Beli luk dobro izgnječiti u avanu sa ljutom papričicom, zatim ih propržiti na zagrejanom maslinovom ulju. Kada luk požuti izvaditi ga zajedno sa papričicom, a u aromatizovano ulje dodati očišćene kockice paradajza. Kuvati oko 10 minuta, zatim staviti pripremljene leblebije pa na nižoj temperaturi, uz povremeno mešanje i dolivanje tople vode, kuvnti 30 minuta. Pred kraj kuvanja dodati peršunovo lišće, zatim soli i bibera po ukusu. 

Poslužiti toplo. Čorba treba da je gusta i može se služiti sa narendanim parmezanom uz kriške prepečenog hleba.
bronzanica
20-06-2019, 6:24 AM
# 13
Offline
Administrators
Posts: 3803
Kuglice sa salatom od peršuna

Potrebno je:

    1 kg suvih leblebija

    2 glavice luka

    5 čena belog luka

    1 veza peršuna

    1 veza korijandera

    1 zelena ljuta paprika

    3 kašike kurkume

    3 kašike kima

    2 kašike semena korijandera

    1/2 kašičice praška za pecivo

    so i crni biber 

Za salatu:

    2 veze peršuna

    1 nar

    4 kašike krema od susama

    maslinovo ulje

    limunov sok

    so 

Priprema

Leblebije natapajte 12 sati. Skuvajte ih, procedite i očistite od ljuski. Možete upotrebiti i konzervu kuvanih leblebija. 

U blender stavite leblebije, sitno naseckan peršun, korijander, luk, beli luk i ljutu papriku. Krupno sameljite, dodajte začine, začinite solju i biberom. Sameljite dok ne dobijete glatku smesu. 

Od smese oblikujte kuglice i ispržite ih u dosta vrućeg ulja s obe strane dok ne postanu zlatnožuti. 

Za salatu naseckajte listove peršuna. Očistite semenke nara. 

U posudici izmešajte krem od susama i limunov sok. Po potrebi razredite vodom. 

Dodajte peršun i seme nara i dobro promešajte. Posolite.
bronzanica
20-06-2019, 6:25 AM
# 14
Offline
Administrators
Posts: 3803
Punjene banatske palačinke sa leblebijama

Potrebno je:

    15 pečenih palačinaka

    1 praziluk sitno iseckan

    1 pakovanje šampinjona

    malo ulja

    prstohvat majčine dušice

    150 g mesnate slanine

    1 pavlaka

    malo kurkume

    šaka kuvanih leblebija

    soli po ukusu

    malo bibera 

Za preliv:

    1 jaje

    1 kašika pavlake

    1 kašičica proprženog susama 

Priprema

Na vrlo malo ulja, staviti sitno seckanu mesnatu slaninu da se proprži, dodati sitno seckan i predhodno opran i ocedjen praziluk. Dinstati 5-7 minuta na umerenoj vatri, dodati sitno seckane šampinjone, i dinstati još neko vreme, dok iz šampinjona ne ispari sva voda koju puste. 

Kada se masa lepo sjedini, dodati začine, biber, so, malo kurkume, majčine dušice i barenih leblebija. Sve dinstati još par minuta. Skinuti sa vatre, malo prohladiti, dodati celu pavlaku i sjediniti masu. 

Tom masom puniti palačinke. Umotati ih kao listove sarme i redjati u maslacem zauljen vatrostalni sud. Kada ste poredjali punjene palačinke, prelijte ih sa umućenim jajetom, u koje ste dodati kašiku pavlake, pospite proprženim susamom i stavite u rernu da se zapeče. 

Kada se uhvati fina rumena boja, po površini, palačinke su gotove. 

_________________________________________________________

Salata od leblebije

Potrebno je:

    250 g leblebija

    1 glavica crvenog luka

    2 čena belog luka

    biber

    so

    sirće

    ulje 

Priprema

Oprane leblebije kuvati u slanoj vodi, na niskoj temperaturi, vodeći računa da se zrna ne raskuvaju. Tanke tvrde opnice koje su isplivale na površinu izvaditi rešetkastom kašikom. 

Kuvane leblebije ocediti i dodati sitno naseckan crveni i beli luk. Salatu dobro izmešati i začiniti sirćetom, uljem, solju i sveže mlevenim biberom. 

Poslužiti rashladeno, dekorisano po želji.
bronzanica
20-06-2019, 6:25 AM
# 15
Offline
Administrators
Posts: 3803
Leblebije sa šunkom

Potrebno je:

    250 g leblebija

    100 g šunke

    50 g maslaca

    30 g susama

    1 čaša kisele pavlake

    peršunovo lišće

    biber

    so 

Priprema

Oprane leblebije preko noći potopiti u hladnu vodu da nabubre. Sutradan promeniti vodu i kuvati na umerenoj temperaturi sa malo soli, dok zrna ne omekšaju. Tanke tvrde opnice koje su isplivale na površinu, izvaditi rešetkastom kašikom a kuvane leblebije ocediti i ostaviti da se osuše. 

Susam propržiti u teflonskom tiganju bez dodavanja masnoće, a maslac na niskoj temperaturi otopiti, vodeći računa da ne potamni pa dodati susam, zatim na kocke isečenu šunku i ocedene leblebije. 

Smesu po ukusu začiniti solju i sveže mlevenim biberom, zatim dobro izmešati i skloniti sa grejne ploče. U prohlađenu masu sa leblebijama dodati kiselu pavlaku koja je prethodno razmućena sa sitno naseckanim lišćem peršuna. 

_______________________________________________________

Proja sa leblebijama

Potrebno je:

    3 šolje leblebija

    3 jajeta

    1,5 kesica praška za pecivo

    1 kašika maslaca

    1/2 šolje belog kukuruznog brašna

    1/2 kašičice soli

    mleko 

Priprema

Oprane leblebije preko noći potopiti u hladnu vodu da nabubre. Sutradan promeniti vodu i kuvati na umerenoj temperaturi sa malo soli, dok zrna ne omekšaju. Tanke tvrde opnice koje su isplivale na površinu, izvaditi rešetkastom kašikom a kuvane leblebije ocediti i ispasirati. 

U topao pire dodati na listiće nasečen maslac, mešati dok se ne istopi, zatim umešati prethodno razmućena žumanca, kukuruzno brašno, prašak za pecivo i naliti mleka koliko je potrebno da se dobije srednje gusta kaša. Na kraju pažljivo umešati čvrsto umućen sneg od belanaca. 

Ovako pripremljenu smesu sipati u maslacem namazan i kukuruznim brašnom posut pleh i peći u zagrejanoj rerni na 225 °C oko 60 minuta. Poslužiti toplo.
Forum » -== General Forum Section ==- » Kulinarstvo - Cookery [Regional & Foreign Languages] » Sarma i leblebija
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:
Pravila Chat
Mini-chat
+Mini-chat
0