Vojvođanski nedeljni ručak sastoji od domaće supe,
kuvano meso sa krompirom i sosom,
pohovano meso sa pečenim krompirom i salatom,
kao završetak štrudla
Potrebno je za supu:
1 pile ili 1 kg junetina
1 glavica crnog luka
1 kg krompira
1 celer
500 g šargarepe
peršunov list
suvu biljni začin
so
biber
rezanci za supu ili napraviti knedle
Za knedle je potrebno:
1 jaje
2 pileće džigerice
peršunov list
mala glavica luka
ulje,so i biber
brašno i prezle
Priprema
Očistiti crni luk, pa ga staviti kratko u tiganj ili na ploču šporeta da se zapeče sa obe strane. U dublji lonac staviti crni luk, očišćenu šargarepu, celer, pa ostaviti da provri. Za to vreme pile iseći na delove, zatim staviti u vodu sa povrćem da se kuva. Pred kraj kuvanja, dodati peršunov list i posoliti po ukusu, kuvati dok meso ne omekša, oko 1-2 h. Junetinu malo duže.
Očistiti krompir, pa ga posebno obariti u slanoj vodi ili se može staviti u lonac sa mesom i povrćem, kada je meso na pola kuvano.
Supu od mesa procedimo u drugu šerpu, u kojoj ćemo zakuvati rezance. Ostavimo da supa proključa, proverimo ukus, posoliti, ako treba, a zatim sipati rezance i ostaviti malo da se kuvaju, par minuta.
Knedle:
Iseckani luk propržite da porumeni i ostavite da se prohladi.U to umešajte jaja,so i biber,iseckan peršunov list i nastruganu-samlevenu džigericu.
Dodajte brašna i prezle koliko da se formira meko testo pa kašikicom vadite knedlice i ubacujte u ključalu supu.
Zagrejati malo ulja, dodati 1-2 kašike brašna, malo propržiti, zatim dodati vegetu, alevu papriku, pa naliti malo hladne vode, da se dobije gusta zaprška. Na kraju doliti paradajz sok, posoliti, sipati malo šećera i mesati dok sos ne proključa.
Sos od mirođije:
U serpi rastopite punu veliku kasiku masti,dodajte brasno i przite dok ne porumeni. Posolite i ubacite sveze iseckanu mirodjiju.
Neprestano mesajte i nalijte hladnu supu ili vodu,dok ne debojete zeljenu gustinu sosa.
Dodajte sirce i kasikicu secera te skinite sa vatre.
Sos od višanja:
Višnje (sveže ili smrznute) preliti vodom, tek da ogreznu, dodati šećer i kuvati ih, ali ne duže od deset minuta. U malu posudu sipati ulje i dodati brašno, te ga na tihoj vatri upržiti, ali tako da ostane svetlo. U vrele, skuvane višnje (ostaviti vodu u kojoj su se kuvale) sipati uprženo brašno i uz lagano mešanje, dodati so i kuvati sos sve dok ne postane homogen i dovoljno gust. Ukoliko vam se učini da je pregust, slobodno dodajte vode.
Sos od rena:
Staviti u šerpu 2 kašike masti, pa kada se zagreje, dodati 2 velike kašike brašna. Brašno isprziti, ali paziti da ne dobije rumenu boju. Naliti zapršku mlekom, ali pri tom paziti da ne bude u umaku grudvica. Kad umak bude dobro kuvan, dodati koren istrugana rena, dobro promešati i posoliti. Skinuti sos sa vatre i služiti sa mesom.
Sos od belog luka
Propržite na ulju brašno da požuti, a zatim uz stalno mešanje dodajite pomalo vode, dok se ne dobije ređi sos. Ostavite da se kuva desetak minuta na laganoj vatri uz neprestano mešanje. Pred kraj dodajte iseckan ili izgnječen čen belog luka, začin od povrća, so i sok od limuna ili sirće. Ostavite da se kuva do željene gustine.
Batake operemo zasečemo uzdužno oštrim nožem na četiri mesta i špikujemo malim grančicama majčine dušice, posolimo, pobiberimo.
Puter ili margarin otopimo u mikrovalnoj da bude u tečnom stanju a jaja umutimo .Meso paniramo na sledeći način puter,prezla,jaja,prezla.
Sve to radimo lagano da prezla ne bi skliznula i meso redjamo na pek papir i pecemo u rerni na 180 stepeni oko 30-40 min, zavisno od rerne dok prezla ne porumeni.
malo šećera koji stavite u kvasac da pospešite fermentaciju
2dl mleka
Za nadev:
po želji oko 300-400g maka, oraha, rogača ili višanja
šećer
malo mleka
griz (za višnje)
Priprema
Zamesite klasično dizano testo od gore navedenih sastojaka i ostavite ga da se odmori i nadođe jedno 30 min. Potom ga izručite na dasku za mešenje i podelite na dve jufke. Razvucite svaku jufku na pola centimetra debljine, zauljite površinu testa, možete ga premazati i puterom ili margarinom i filujte nadevom po želji.
Zamotajte štrudlu, ponovite i sa drugom jufkom isto, stavite štrudle u podmazanu tepsiju, pa u dobro zagrejanu rernu, i pecite na 220 stepeni oko pola sata. Gotovu štrudlu prekriti čistim salvetom i ostaviti da se malo prohladi, pa posuti mešavinom prah i vanil šećera.
Nadev sa makom: U samleven mak usuti malo mleka, prokuvati i ohladiti. U ohlađen mak staviti dosta šećera da bude slatko i sa ovim nadevom filovati štrudlu.
Nadev sa višnjama: Ocediti višnje, poređati preko testa, preko višanja posuti malo griza da upije sok i posuti šećer.
Nadev sa orasima: Mlevene orahe zasladiti i preliti sa malo toplog mleka.
Nadev sa rogačem: U mleveni rogač (već je sladak, pazite) dodati malo šećera i malo mleka.
Slatko-slani nadev: Za ovu kombinaciju, pomešajte sitan kravlji sir i suvo grožđe, zasladite i dodajte malo narendane limunove kore i 1 vanil šećer.
Nadev sa kakaom: Kakao zasladite po želji i dodajte malo mleka.