3-4 kom fileta oslića ili bilo koji drugi file po želji
1 kom jaja
1-1,5 dl mleka
po potrebi brašna
50 g putera
3 dl mleka
1-2 kašike brašna
1 kašičica mirođije
1,5 dl neutralne pavlake
po ukusu biljnog začina
po ukusu biber
Priprema
Prokelj očistiti od spoljnjih listova, oprati ga i zasecati na vrhu veće glavice, a mrkvu očistiti, oprati i naseci na kolutice. Staviti u šerpu naliti vode, dodati biljni začin i kuvati 10-ak minuta.
Rastopiti puter, dodati brašno, zatim mirođiju, pa naliti mlekom i neutralnom pavlakom. Začiniti po želji i u gotov bešamel dodati obaren prokelj i mrkvu.
File oslica iseci na manje komade, začiniti. Umutiti jaje, dodati odprilike 1-1,5 dl mleka i brašna po potrebi toliko da se dobije smesa gušća nego za palačinke. Umakati filete i pržiti na teflonskom tiganju sa malo masnoće.
Savet
Od vode u kojoj su se barili prokelj i mrkva možete napraviti čorbicu (dodati koji obareni prokelj i mrkvu i zakuvati griz knedle)
Kriške hleba iskidamo na parčad, stavimo u sud i prelijemo mlekom. U veći sud stavimo mleveno meso. Omekšalom hlebu istisnemo višak mleka i dodamo u sud sa mesom. Dodamo mešavinu začina, 2 češnja belog luka, pirinač, jaje, iseckan peršun. Posolimo, pobiberimo i sve dobro izmešamo.
Rukama formiramo ćufte, uvaljamo u brašno i pržimo u tiganju na zagrejanom ulju.
Glavice crnog luka isečemo na rezance. Paprike i šargarepe, isečemo na kocke i pržimo na preostaloj masnoći od ćufti. Kada povrće omekša, dodamo isečene paradajze i beli luk. Posolimo i promešamo
Vatrostalnu činiju pouljimo i poređamo povrće.
Na povrće poređamo ćufte. Prelijemo belim vinom i sa 300 ml vode. Pečemo 60 minuta u rerni zagrejanoj na 210 stepeni.
Šampinjone iseckati u secku, ne previše sitno, i staviti sa 2 kašike ulja da se prže. Prazi-luk takođe usitniti u secku i dodati šampinjonima i isto to i sa šargarepom. Upržiti povrće, paziti da ne zagori, može da se doda malo vode i na kraju začiniti.
Posebno podmazati vatrostalnu činiju ostatkom ulja i složiti polovinu ćurećih šnicli. Preko staviti polovinu slanine isečene na kockice, zatim red kačkavalja isečen na listove i polovinu smese od povrća.
Sve ovo ponoviti još jednom, lepo poravnati i staviti da se peče na 200 C oko 60 minuta.
Paziti da ne izgori odozgo. Kada meso omekša izvaditi iz rerne i premazati mileramom i senfom. Vratiti u rernu još desetak minuta tek toliko da mileram malo se zagreje.
Pečeno seći na kocke i služiti uz salatu po želji. Prijatno!
Oljuštite tikvu i kuvajte je 5 minuta. Potom je ocedite i zgnječite ili pasirajte. Začinite. Dodajte jaja, jedno po jedno. Brašnom zgusnite smesu.
Oblikujte male palačinke i pecite ih u tiganju s masnoćom 4 minuta sa svake strane.
Svinjetinu isecite na medaljone. Začinite karijem i đumbirom i dobro premažite uljem. Pecite na gril tiganju 8 minuta sa svake strane.
U tiganju (ili još bolje voku) na masnoći propržite krupno isečen čen belog luka, a zatim dodajte spanać. Po ukusu začinite biberom i solju. Spanać pržite samo nekoliko minuta.
Pečeno meso poslužite s palačinkama od tikve i proprženim spanaćem.
U voku na malo masti kratko ispržite spanać s iseckanim čenom belog luka i izvadite ga u tanjir. Potom ispržite sitno iseckanu papriku. Izvadite i stavite u tanjir sa spanaćem, posolite i pobiberite.
Nožem odvojte meso bataka, a kost pri vrhu odsecite. Meso raširite. Batake posolite i pobiberite i na svaki stavite spanać i papriku. Meso preklopite i učvrstite čačkalicom.
Svaki batak stavite na komad aluminijumske folije i čvrsto ga umotajte da izgleda kao bombona. Zamotane batake stavite na roštilj u rerni. Pecite 30 minuta.
Za pirinač dinstajte sitno isečen luk i beli luk sa šafranom i kurkumom. Dodajte pirinač. Promešajte. Nalijte bujon i ostavite pirinač da se kuva 20 minuta na slaboj vatri.
U rerni ispecite orašaste plodove.
Kad je pirinač gotov, dodajte orašaste plodove, čeri paradajz isečen na polovine i kockice sira. Dobro promešajte.
Pileće rolade isecite na kolutiće i složite ih na pirinač.