• Page 1 of 1
  • 1
Forum » -== General Forum Section ==- » Kulinarstvo - Cookery [Regional & Foreign Languages] » Glavna Jela
Glavna Jela
bronzanica
20-06-2019, 6:12 AM
# 1
Offline
Administrators
Posts: 3803
Oslić sa prokeljom i mrkvom u belom sosu

  Potrebno je

    500 g prokelja

    4 kom mrkve

    3-4 kom fileta oslića ili bilo koji drugi file po želji

    1 kom jaja

    1-1,5 dl mleka

    po potrebi brašna

   50 g putera

    3 dl mleka

    1-2 kašike brašna

    1 kašičica mirođije

    1,5 dl neutralne pavlake

    po ukusu biljnog začina

    po ukusu biber

Priprema

Prokelj očistiti od spoljnjih listova, oprati ga i zasecati na vrhu veće glavice, a mrkvu očistiti, oprati i naseci na kolutice. Staviti u šerpu naliti vode, dodati biljni začin i kuvati 10-ak minuta.

Rastopiti puter, dodati brašno, zatim mirođiju, pa naliti mlekom i neutralnom pavlakom. Začiniti po želji i u gotov bešamel dodati obaren prokelj i mrkvu.

File oslica iseci na manje komade, začiniti. Umutiti jaje, dodati odprilike 1-1,5 dl mleka i brašna po potrebi toliko da se dobije smesa gušća nego za palačinke. Umakati filete i pržiti na teflonskom tiganju sa malo masnoće.

Savet

Od vode u kojoj su se barili prokelj i mrkva možete napraviti čorbicu (dodati koji obareni prokelj i mrkvu i zakuvati griz knedle)
bronzanica
20-06-2019, 6:12 AM
# 2
Offline
Administrators
Posts: 3803
Paša ćufte

Potrebno je:

    300 g mlevenog mesa

    4 glavice crnog luka

    2 zelene paprike

    2 paradajza

    seckan peršun

    2 šargarepe

    1 kafena šolja pirinča

    1 kašika suvog biljnog začina

    1-2 kašičice belog bibera

    1-2 mlevene crvene paprike

    4 čena belog luka

    150 ml mleka

    2 kriške hleba

    1 jaje

    200 g brašna

    150 ml belog vina

    ulje

    so

    mleveni crni biber 

Priprema

Kriške hleba iskidamo na parčad, stavimo u sud i prelijemo mlekom. U veći sud stavimo mleveno meso. Omekšalom hlebu istisnemo višak mleka i dodamo u sud sa mesom. Dodamo mešavinu začina, 2 češnja belog luka, pirinač, jaje, iseckan peršun. Posolimo, pobiberimo i sve dobro izmešamo. 

Rukama formiramo ćufte, uvaljamo u brašno i pržimo u tiganju na zagrejanom ulju. 

Glavice crnog luka isečemo na rezance. Paprike i šargarepe, isečemo na kocke i pržimo na preostaloj masnoći od ćufti. Kada povrće omekša, dodamo isečene paradajze i beli luk. Posolimo i promešamo

Vatrostalnu činiju pouljimo i poređamo povrće. 

Na povrće poređamo ćufte. Prelijemo belim vinom i sa 300 ml vode. Pečemo 60 minuta u rerni zagrejanoj na 210 stepeni.
bronzanica
20-06-2019, 6:13 AM
# 3
Offline
Administrators
Posts: 3803
Beli anđeo

Potrebno je:

    400 g šampinjona

    300 g šargarepe

    300 g praziluka

    800 g ćurećih šnicli do belog mesa

    200 g suve mesnate slanine

    400 g kačkavalja

    400 g milerama

    2 kašičice dižon senfa

    1 kašika suvog biljnog začina

    1/2 veze peršuna

    prstohvat bibera

    3 kašike maslinovog ulja 

Priprema

Šampinjone iseckati u secku, ne previše sitno, i staviti sa 2 kašike ulja da se prže. Prazi-luk takođe usitniti u secku i dodati šampinjonima i isto to i sa šargarepom. Upržiti povrće, paziti da ne zagori, može da se doda malo vode i na kraju začiniti. 

Posebno podmazati vatrostalnu činiju ostatkom ulja i složiti polovinu ćurećih šnicli. Preko staviti polovinu slanine isečene na kockice, zatim red kačkavalja isečen na listove i polovinu smese od povrća. 

Sve ovo ponoviti još jednom, lepo poravnati i staviti da se peče na 200 C oko 60 minuta. 

Paziti da ne izgori odozgo. Kada meso omekša izvaditi iz rerne i premazati mileramom i senfom. Vratiti u rernu još desetak minuta tek toliko da mileram malo se zagreje. 

Pečeno seći na kocke i služiti uz salatu po želji. Prijatno!
bronzanica
20-06-2019, 6:13 AM
# 4
Offline
Administrators
Posts: 3803
Palačinke od tikve s pečenom svinjskom šniclom

Potrebno je

Za palačinke:

    700 g tikve

    2 jaja

    2 kašike brašna

    1 kašičica mlevenog đumbira

    so i crni biber po ukusu

    suncokretovo ulje 

Za medaljone:

    400 g svinjetine

    1 kašičica karija u prahu

    1 kašičica mlevenog đumbira 

Za prilog:

    500 g spanaća

    1 čen belog luka

    so i crni biber 

Priprema

Oljuštite tikvu i kuvajte je 5 minuta. Potom je ocedite i zgnječite ili pasirajte. Začinite. Dodajte jaja, jedno po jedno. Brašnom zgusnite smesu. 

Oblikujte male palačinke i pecite ih u tiganju s masnoćom 4 minuta sa svake strane. 

Svinjetinu isecite na medaljone. Začinite karijem i đumbirom i dobro premažite uljem. Pecite na gril tiganju 8 minuta sa svake strane. 

U tiganju (ili još bolje voku) na masnoći propržite krupno isečen čen belog luka, a zatim dodajte spanać. Po ukusu začinite biberom i solju. Spanać pržite samo nekoliko minuta. 

Pečeno meso poslužite s palačinkama od tikve i proprženim spanaćem.
bronzanica
20-06-2019, 6:14 AM
# 5
Offline
Administrators
Posts: 3803
Punjeni pileći bataci s pirinčem na španski način

Potrebno je:

    1 čen belog luka

    150 g spanaća

    1 crvena paprika

    suncokretovo ulje

    so i crni biber

    4 bataka 

Za pirinač:

    1 glavica luka

    1 čen belog luka

    prstohvat šafrana

    prstohvat kurkuma

    maslinovo ulje

    300 g pirinča

    450 ml bujona

    30 g indijskih oraha

    30 g suncokretovih semenki

    30 g badema

    150 g čeri paradajza

    125 g feta sira 

Priprema

U voku na malo masti kratko ispržite spanać s iseckanim čenom belog luka i izvadite ga u tanjir. Potom ispržite sitno iseckanu papriku. Izvadite i stavite u tanjir sa spanaćem, posolite i pobiberite. 

Nožem odvojte meso bataka, a kost pri vrhu odsecite. Meso raširite. Batake posolite i pobiberite i na svaki stavite spanać i papriku. Meso preklopite i učvrstite čačkalicom. 

Svaki batak stavite na komad aluminijumske folije i čvrsto ga umotajte da izgleda kao bombona. Zamotane batake stavite na roštilj u rerni. Pecite 30 minuta. 

Za pirinač dinstajte sitno isečen luk i beli luk sa šafranom i kurkumom. Dodajte pirinač. Promešajte. Nalijte bujon i ostavite pirinač da se kuva 20 minuta na slaboj vatri. 

U rerni ispecite orašaste plodove. 

Kad je pirinač gotov, dodajte orašaste plodove, čeri paradajz isečen na polovine i kockice sira. Dobro promešajte. 

Pileće rolade isecite na kolutiće i složite ih na pirinač.
Forum » -== General Forum Section ==- » Kulinarstvo - Cookery [Regional & Foreign Languages] » Glavna Jela
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:
Pravila Chat
Mini-chat
+Mini-chat
0