Krompir oljuštiti, oprati i kuvati u posoljenoj vodi sa sitno iseckanim crnim lukom. Kuvati oko 20 minuta na umerenoj temperaturi i pred kraj dodati ljutu papričicu isečenu na rezance.
Umutiti kajmak sa pavlakom i postepeno, u tankom mlazu, uz stalno mešanje sipati u kuvan krompir. Pustiti da provri i kuvati još minut-dva.
Krompir oljuštiti, oprati i iseći na sitne kockice. U šerpi na zagrejanoj masti, ulju ili maslacu, propržiti kašiku brašna, dodati kašičicu aleve paprike, pa krompir spustiti u zapršku, dobro promešati i naliti hladnom vodom. Posoliti, dodati opranu, očišćenu i isečenu papriku i kuvati na umerenoj temperaturi. Kada je krompir kuvan, skinuti sa vatre i začiniti čorbu: u tanjiru izmešati žumnce sa kiselom pavlakom i, uz mešanje, sipati u čorbu.
Napomena: krompir se može začiniti i kajmakom. Takođe, može se zakiseliti sa 2 kašike vinskog sirćeta, sokom od limuna ili kiselim mlekom.
Krompir oljuštiti i iseći na kockice. Povrće za supu očistiti i iseći na kolutove.
Juneće meso iseći na manje komade, staviti u hladnu vodu, malo posoliti i poklopljeno kuvati na umerenoj temperaturi oko sat i po. Posle pola sata kuvanja dodati povrće za supu. Kada omekša dodati krompir i sve zajedno kuvati na umerenoj temperaturi.
Posebno u teflonskom tiganju ispržiti iseckanu slaninu i sitno iseckan crni luk. Pržiti zajedno da porumeni i slanina postane hrskava.
Izvaditi kuvano meso i krompir iz čorbe. Krompir ispasirati, a meso razdvojiti na vlakna pomoću dve viljuške. Sve vratiti u čorbu, posoliti, pobiberiti, posuti prženom slaninom i seckanim peršunom i odmah poslužiti.
Izdinstati luk, krompir iseći na kocke, šargarepu izrendati. U posebnu šerpu skuvati bujon (goveđi, juneći). Tikvice iseći na kocke, malo posoliti i ostaviti da se ocede.
Kad je luk gotov, dodati krompir, šargarepu i još malo dinstati, uz mešanje, zatim sipati bujon (slobodno dodati još vode), kuvati dok krompir ne omekša. Tikvice dodati kad je krompir kuvan, kuvati ih jos 15-ak minuta na laganoj vatri. Dodati začine po želji.
Procediti čorbu, u blenderu izmiksati povrće i vratiti ga u šerpu, na laganu vatru.
U posebnu činiju, odvojiti kutlačom malo čorbe i dodati 2-3 kašike pavlake sjediniti masu i vratiti je u čorbu.
Pre služenja dodati svež peršun ili bosiljak. Prijatno.
Krupno iseći krompir, crni luk i praziluk. Zagrejati isečenu slaninu da se otopi masnoća i propržiti crni luk i praziluk. Dodati krompir, preliti supom i kuvati na umerenoj temperaturi pola sata, da povrće omekša. Posoliti i pobiberiti po ukusu. Ako ukuva previše supe, po potrebi doliti još vode. Kuvanu supu garnirati sitno iseckanim lišćem i poslužiti.
Brokoli, karfiol i krompir (isečen na kocke) kuvati u slanoj vodi. Kada omekša malo ih usitniti, (ako želite možete ih ispasirati) i zatim dodati mleko, koje ste pomešali sa malo brašna (za zapršku), da bi se čorba zgusnula malo. Začiniti solju, biberom, začinom i još malo prokuvati.
Kada je čorba gotova, umešati 1 dl pavlake i poslužiti.
Goveđa prsa oprati, posoliti i pristaviti u vodu. Posudu sa mesom staviti na blagu temperaturu da lagano kuva. Kuvanje traje oko sat ipo vremena. Crni luk narezati na rebarca, šargarepu narezati na kocke. Paštrnjak i krompir narezati na kocke.
Nakon sat ipo kuvanja dodamo mesu ovako pripremljeno povrće, kao i krompir i kuvati još 45 minuta. Kad je sve kuvano, goveđa prsa izvadimo iz posude i narežemo na kocke. Vratimo u posudu gde se i kuvalo. Jelo začinimo biberom.
_________________________________________________
Krem čorba od kelerabe i krompira
Potrebno je:
800 g krompira
2 kelerabe
1 l supe od povrća
2 dl pavlake
2 glavice crnog luka
2 kašike ulja
1 veza peršunovog lisća
muskatno orašče
biber
so
Priprema
Kelerabu i krompir očistiti i iseći na kockice.
Zagrejati ulje i izdinstati sitno iseckan crni luk. Dodati kelerabu i krompir, dobro promešati i preliti supom od povrća. Kada proključa, smanjiti temperaturu i kuvati 20 minuta.
Nekoliko kašika kuvanog povrća izvaditi a ostatak ispasirati. Umešati pavlaku i vratiti seckano povrće odvojeno na stranu. Čorbu po ukusu posoliti i pobiberiti i na kraju posuti sitno iseckanim peršunom.
U 1,5 l vode skuvati krompir iseckan na kockice. Kad omekša, posoliti ga.
Šampinjone izrezane na listiće propržiti na margarinu pa im dodati seckan celerov i peršunov list.
Od 100 grama brašna napraviti zapršku koju treba razrediti sa malo vode.
Sve sastojke staviti u čorbu od krompira, promešati i posoliti po ukusu.
___________________________________________
Šarena čorba
Potrebno je:
1 šolja graška
2 šargarepe
1 manji krompir
1 manja glavica celera
1 koren paškanata
1 koren peršuna
2 kašike ulja
1 manja glavica luka
1 veza lista peršuna
biber
so
voda ili pileća supa
Priprema
Očistiti sve povrče i iseckati na kockice. Zagrejati ulje, staviti sitno iseckan luk i dinstati da bude staklast. Zatim dodati seckanu šargarepu, peršun, paškanat, celer, grašak i krompir, kratko prodinstati i začiniti po ukusu. Sipati vodu ili supu i pustiti da prokuva. Kada proključa, smanjiti temperaturu, napola poklopiti i pustiti da se krčka dok povrće ne omekša. Na kraju dodati seckan list peršuna i poslužiti.
Oljuštite, operite i isecite na sitne komade praziluk, oljuštite krompir i crni luk, pa sve spustite u onoliko osoljene i pobiberene vode koliko je potrebno da povrće ogrezne. Kuvajte 45 minuta. Ispasirajte povrće. Ukoliko kuvate povrće sa uljem, stavite ga prilikom kuvanja u vodu, a ako koristite margarin, služite ga posebno. Ovaj potaž može da se pravi i tako da se povrće ne pasira. U tom slučaju praziluk, krompir i luk isecite vrlo sitno. Zakiselite potaž po želji limunovim sokom ili sirćetom i služite uz ribu s roštilja.
_______________________________________________
Čorba od praziluka
Potrebno je:
500 g praziluka
1 l juneće supe
2 šargarepe
1 kašika kukuruznog brašna
2 krompira
1/2 šolje puter
Priprema
Očistiti praziluk i iseckati ga na tanke kolutiće. Krompir i šargarepu očistiti i iseći na kockice.
Zagrejati puter i izdinstati praziluk da porumeni, sve vreme mešajući. Dodati brašno, promešati, zatim šargarepu, krompir i supu. Pustiti da proključa, smanjiti vatru i krčkati dok povrće ne omekša. Ova čorba može po želji da se ispasira u blenderu i posluži kao krem čorba garnirana kašikom pavlake.