• Page 1 of 1
  • 1
Forum » -== General Forum Section ==- » Kulinarstvo - Cookery [Regional & Foreign Languages] » Krompir na 100 nacina 6 - Supa, corba
Krompir na 100 nacina 6 - Supa, corba
bronzanica
20-06-2019, 5:59 AM
# 1
Offline
Administrators
Posts: 3803
Krompir čorba

Potrebno je:

    500 g krompira

    50 g kajmaka

    1 dl mleka

    1 glavica crnog luka

    1/2 ljute papričice

    1 kašika seckanog peršuna

    so 

Priprema

Krompir oljuštiti, oprati i kuvati u posoljenoj vodi sa sitno iseckanim crnim lukom. Kuvati oko 20 minuta na umerenoj temperaturi i pred kraj dodati ljutu papričicu isečenu na rezance. 

Umutiti kajmak sa pavlakom i postepeno, u tankom mlazu, uz stalno mešanje sipati u kuvan krompir. Pustiti da provri i kuvati još minut-dva. 

Čorbu poslužiti garniranu iseckanim lišćem peršuna.

_____________________________________________________

Čorba od krompira 2

Potrebno je:

    1 kg krompira

    1 kašika masti ili ulja

    3 kašike kisele pavlake

    1 kašičica aleve paprike

    1 kašika brašna

    1 jaje

    1 paprika babura

    peršunov list

    so 

Priprema

Krompir oljuštiti, oprati i iseći na sitne kockice. U šerpi na zagrejanoj masti, ulju ili maslacu, propržiti kašiku brašna, dodati kašičicu aleve paprike, pa krompir spustiti u zapršku, dobro promešati i naliti hladnom vodom. Posoliti, dodati opranu, očišćenu i isečenu papriku i kuvati na umerenoj temperaturi. Kada je krompir kuvan, skinuti sa vatre i začiniti čorbu: u tanjiru izmešati žumnce sa kiselom pavlakom i, uz mešanje, sipati u čorbu.

Napomena: krompir se može začiniti i kajmakom. Takođe, može se zakiseliti sa 2 kašike vinskog sirćeta, sokom od limuna ili kiselim mlekom.
bronzanica
20-06-2019, 6:00 AM
# 2
Offline
Administrators
Posts: 3803
Berlinska krompir-čorba

Potrebno je:

    750 g krompira

    500 g junećeg mesa

    1,5 l vode

    1 veza mešane zeleni

    50 g suve slanine

    1 glavica crnog luka

    1/4 kašičice timijana

    1/2 veze lista peršuna

    biber

    so 

Priprema

Krompir oljuštiti i iseći na kockice. Povrće za supu očistiti i iseći na kolutove. 

Juneće meso iseći na manje komade, staviti u hladnu vodu, malo posoliti i poklopljeno kuvati na umerenoj temperaturi oko sat i po. Posle pola sata kuvanja dodati povrće za supu. Kada omekša dodati krompir i sve zajedno kuvati na umerenoj temperaturi. 

Posebno u teflonskom tiganju ispržiti iseckanu slaninu i sitno iseckan crni luk. Pržiti zajedno da porumeni i slanina postane hrskava. 

Izvaditi kuvano meso i krompir iz čorbe. Krompir ispasirati, a meso razdvojiti na vlakna pomoću dve viljuške. Sve vratiti u čorbu, posoliti, pobiberiti, posuti prženom slaninom i seckanim peršunom i odmah poslužiti.

__________________________________________________

Narandžasta krem čorbica

Potrebno je:

    1 crni luk

    2-3 šargarepe

    2-3 krompira

    1-2 tikvice

    1 kocka za supu (goveđa, juneća)

    1 pavlaka

    so

    biber

    začin (po želji)

    peršun ili bosiljak 

Priprema

Izdinstati luk, krompir iseći na kocke, šargarepu izrendati. U posebnu šerpu skuvati bujon (goveđi, juneći). Tikvice iseći na kocke, malo posoliti i ostaviti da se ocede. 

Kad je luk gotov, dodati krompir, šargarepu i još malo dinstati, uz mešanje, zatim sipati bujon (slobodno dodati još vode), kuvati dok krompir ne omekša. Tikvice dodati kad je krompir kuvan, kuvati ih jos 15-ak minuta na laganoj vatri. Dodati začine po želji. 

Procediti čorbu, u blenderu izmiksati povrće i vratiti ga u šerpu, na laganu vatru. 

U posebnu činiju, odvojiti kutlačom malo čorbe i dodati 2-3 kašike pavlake sjediniti masu i vratiti je u čorbu. 

Pre služenja dodati svež peršun ili bosiljak. Prijatno.
bronzanica
20-06-2019, 6:00 AM
# 3
Offline
Administrators
Posts: 3803
Supa od praziluka

Potrebno je:

    3 praziluka

    3 kasike margarina

    3 veća krompira

    1 l vode

    2 kašike kisele pavlake

    aleva paprika

    peršunovo lišće

    biber

    so 

Priprema

Otopite margarin i na njemu propržite iseckan praziluk. Krompir iseckajte na kockice, pomešajte sa prazilukom i pržite još malo. 

Dodajte alevu papriku, so, biber i nalijte vodom. Kuvajte da povrće omekša. 

Viljuškom izgnječite krompir, stavite sitno iseckan peršun i začinite supu kiselom pavlakom.

_____________________________________________________

Supa od krompira i praziluka

Potrebno je:

    200 g krompira

    3 praziluka

    1 glavica crnog luka

    100 g belog dela dimljene slanine

    5 dl supe od povrća

    1 veza peršunovo lišće

    biber

    so 

Priprema

Krupno iseći krompir, crni luk i praziluk. Zagrejati isečenu slaninu da se otopi masnoća i propržiti crni luk i praziluk. Dodati krompir, preliti supom i kuvati na umerenoj temperaturi pola sata, da povrće omekša. Posoliti i pobiberiti po ukusu. Ako ukuva previše supe, po potrebi doliti još vode. Kuvanu supu garnirati sitno iseckanim lišćem i poslužiti.
bronzanica
20-06-2019, 6:01 AM
# 4
Offline
Administrators
Posts: 3803
Šumadijska čorba

Potrebno je:

    500 g krompira

    1 zelena paprika

    1 glavica crnog luka

    1 veza zelen (peršun)

    2 kašike kajmaka

    1 dl mleka

    peršunov list

    so 

Priprema

Kuvati zajedno oljušten i na kockice isečen krompir, iseckan luk, na režnjeve isečenu papriku i na kockice iseckanu zelen. Čorbu posoliti. 

Kada je povrće skuvano, čorbi dodati kajmak i mleko pa sve lagano promešati. 

Pre serviranja posuti iseckanim peršunovim listom.

____________________________________________________

Čorba od brokolija i karfiola

Potrebno je:

    1 glavica brokolija

    1/2 manjeg karfiola

    2 krompira

    3 dl mleka

    brašno

    suvi začin

    so

    biber

    1 dl pavlake 

Priprema

Brokoli, karfiol i krompir (isečen na kocke) kuvati u slanoj vodi. Kada omekša malo ih usitniti, (ako želite možete ih ispasirati) i zatim dodati mleko, koje ste pomešali sa malo brašna (za zapršku), da bi se čorba zgusnula malo. Začiniti solju, biberom, začinom i još malo prokuvati. 

Kada je čorba gotova, umešati 1 dl pavlake i poslužiti.
bronzanica
20-06-2019, 6:01 AM
# 5
Offline
Administrators
Posts: 3803
Krušedolski lonac

Potrebno je:

    1 kg goveđeg mesa od prsiju

    200 g crnog luka

    300 g šargarepe

    200 g paštrnjaka

    400 g krompira

    biber

    so 

Priprema

Goveđa prsa oprati, posoliti i pristaviti u vodu. Posudu sa mesom staviti na blagu temperaturu da lagano kuva. Kuvanje traje oko sat  ipo vremena. Crni luk narezati na rebarca, šargarepu narezati na kocke. Paštrnjak i krompir narezati na kocke. 

Nakon sat ipo kuvanja dodamo mesu ovako pripremljeno povrće, kao i krompir i kuvati još  45 minuta. Kad je sve kuvano, goveđa prsa izvadimo iz posude i narežemo na kocke. Vratimo u posudu gde se i kuvalo. Jelo začinimo biberom.

_________________________________________________

Krem čorba od kelerabe i krompira

Potrebno je:

    800 g krompira

    2 kelerabe

    1 l supe od povrća

    2 dl pavlake

    2 glavice crnog luka

    2 kašike ulja

    1 veza peršunovog lisća

    muskatno orašče

    biber

    so 

Priprema

Kelerabu i krompir očistiti i iseći na kockice. 

Zagrejati ulje i izdinstati sitno iseckan crni luk. Dodati kelerabu i krompir, dobro promešati i preliti supom od povrća. Kada proključa, smanjiti temperaturu i kuvati 20 minuta. 

Nekoliko kašika kuvanog povrća izvaditi a ostatak ispasirati. Umešati pavlaku i vratiti seckano povrće odvojeno na stranu. Čorbu po ukusu posoliti i pobiberiti i na kraju posuti sitno iseckanim peršunom.
bronzanica
20-06-2019, 6:01 AM
# 6
Offline
Administrators
Posts: 3803
Čorba od pečuraka i krompira

Potrebno je:

    500 g krompira

    150 g šampinjona

    100 g brašna

    malo margarina

    celerov i peršunov list

    so 

Priprema

U 1,5 l vode skuvati krompir iseckan na kockice. Kad omekša, posoliti ga. 

Šampinjone izrezane na listiće propržiti na margarinu pa im dodati seckan celerov i peršunov list.

Od 100 grama brašna napraviti zapršku koju treba razrediti sa malo vode. 

Sve sastojke staviti u čorbu od krompira, promešati i posoliti po ukusu.

___________________________________________

Šarena čorba

Potrebno je:

    1 šolja graška

    2 šargarepe

    1 manji krompir

    1 manja glavica celera

    1 koren paškanata

    1 koren peršuna

    2 kašike ulja

    1 manja glavica luka

    1 veza lista peršuna

    biber

    so

    voda ili pileća supa 

Priprema

Očistiti sve povrče i iseckati na kockice. Zagrejati ulje, staviti sitno iseckan luk i dinstati da bude staklast. Zatim dodati seckanu šargarepu, peršun, paškanat, celer, grašak i krompir, kratko prodinstati i začiniti po ukusu. Sipati vodu ili supu i pustiti da prokuva. Kada proključa, smanjiti temperaturu, napola poklopiti i pustiti da se krčka dok povrće ne omekša. Na kraju dodati seckan list peršuna i poslužiti.
bronzanica
20-06-2019, 6:02 AM
# 7
Offline
Administrators
Posts: 3803
Potaž od praziluka

Potrebno je:

    4 struka praziluka

    1 glavica crnog luka

    3 krompira

    maslinovo ulje

    biber

    začin od sušenog povrća

    so 

Priprema

Oljuštite, operite i isecite na sitne komade praziluk, oljuštite krompir i crni luk, pa sve spustite u onoliko osoljene i pobiberene vode koliko je potrebno da povrće ogrezne. Kuvajte 45 minuta. Ispasirajte povrće. Ukoliko kuvate povrće sa uljem, stavite ga prilikom kuvanja u vodu, a ako koristite margarin, služite ga posebno. Ovaj potaž može da se pravi i tako da se povrće ne pasira. U tom slučaju praziluk, krompir i luk isecite vrlo sitno. Zakiselite potaž po želji limunovim sokom ili sirćetom i služite uz ribu s roštilja.

_______________________________________________

Čorba od praziluka

Potrebno je:

    500 g praziluka

    1 l juneće supe

    2 šargarepe

    1 kašika kukuruznog brašna

    2 krompira

    1/2 šolje puter

Priprema

Očistiti praziluk i iseckati ga na tanke kolutiće. Krompir i šargarepu očistiti i iseći na kockice. 

Zagrejati puter i izdinstati praziluk da porumeni, sve vreme mešajući. Dodati brašno, promešati, zatim šargarepu, krompir i supu. Pustiti da proključa, smanjiti vatru i krčkati dok povrće ne omekša. Ova čorba može po želji da se ispasira u blenderu i posluži kao krem čorba garnirana kašikom pavlake.
bronzanica
20-06-2019, 6:02 AM
# 8
Offline
Administrators
Posts: 3803
Krem čorbica od tikvica

Potrebno je:

    500 g tikvica mladih

    300 g krompira

    200 g šargarepe

    1 glavica crnog luka

    1 kašika začina

    biber po ukusu

    50 g maslaca

    peršun seckan

    200 ml kisele pavlake 

Priprema

Maslac otopiti u serpi i dodajte seckan crni luk, kratko prodinstajte zatim dodati isečene tikvice na kockice.

Dodati očišćen i isečen krompir i šargerepu na kocikice začiniti sa 1 kašikom začina, dodati bibera po ukusu. Kuvati dok povrće ne omekša. 

Potom procediti ispasrati i vratiti u sud o kojem smo kuvali. Čorbici dodamo 200 ml kisele pavlake i kuvati još 2 minuta.
Forum » -== General Forum Section ==- » Kulinarstvo - Cookery [Regional & Foreign Languages] » Krompir na 100 nacina 6 - Supa, corba
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:
Pravila Chat
Mini-chat
+Mini-chat
0