Krompir, po mogućstvu crveni. Skuvati u ljusci, sačekati da se malo prohladi, pa ga oljuštiti i naseći na kolutove. Krastavčiće iseći na kolutiće, a crni luk sitno na rebarca. Posoliti i pobiberiti po ukusu, pa vezati majonezom.
Salatu preručiti na tanjir, oblikovati i dobro pre jela ohladiti.
Kuvani krompir oljuštimo i isečemo na listiće, pomešamo sa sitno iseckanim crnim lukom i kiselim krastavčićima. Od čorbe od povrća, sirćeta i ulja napravimo marinadu, koju prelijemo preko krompira. Dobro promešamo i eventualno garniramo zelenom salatom.
Potrebne su nam tri činije, u koje ćemo posebno napraviti tri dela salate.
1 činija: Krompir iseckati na kockice, praziluk iseckati na male kolutove, izmešati i začiniti, sa uljem, sirćetom, biberom i soli.
2 činija: Šargarepu iseckati na kolutove, beli luk sitno iseckati ili izgnječiti, pa začiniti sa uljem i solji. III činija: Narezati svež kupus kao za salatu, i začiniti sa uljem, sirćetom i soli.
Kada sve ovo napravite, uzmite jednu veliku činiju i počnite da ređate: Krompir, majonez 100 g, šargarepa, majonez 100 g, kupus, majonez 100 g.
Po želji dodati rendani biljni kačkavalj preko svega.
Skuvati krompir, pa ga ostaviti da se ohladi i onda ga iseckati na kockice. U tako pripremljen krompir dodati sitno iseckan luk, sardine, tvrdo obarena jaja iseckana na kolutove. Posoliti pobiberiti, dodati senf, vinsko sirće, ulje i dobro promešati. Ukrasiti peršunovim lišćem.
Krompir skuvamo, oljuštimo i sečemo na sitne kockice, šargarepa se očisti i isto tako iseče na sitne kockice, karfiol se iseče u manje komade i doda se očišćeni grašak. Sve se to kuva u slanoj vodi dok ne postane meko. Zatim ocedimo i povrću dodamo male komade jabuke i krastavčiće i sve to vežemo majonezom.
Skuvati testeninu u posoljenoj vodi. U isto vreme skuvati krompir i šargarepu, isečene na sitne kockice. Salamu i masline takodje sitno iseći i sjediniti sa oceđenom i ohlađenom testeninom, krompirom i šargarepom.
Dodati pavlaku i majonez i sve dobro izmešati i posoliti po ukusu.
_________________________________________________
Salata od kuka (šparoga)
Potrebno je:
400 g kuke
5 jaja
4 krompira
suvi začin
Priprema
Obarimo posebno 400 g kuka, 5 jaja, 4 krompira. Kada se prohladi iseckamo kuke, očistimo jaja, pa iseckamo, očistimo koru od krompira, pa iseckamo.
Sve zajedno pomešamo i dodamo malo ulja i začina po želji.