Krompir iseći na kriške, pile iskomadati, sve poredjati u dublji pleh (djuvč).
Majonez, vino, začin i vodu posebno umutiti, u jednoj posudi i preliti preko mesa i krompira.
Peći u rerni.
_______________________________________________
Piletina sa krompirom
Potrebno je:
3 bataka sa karabatakom
1 kg krompira
pasirani paradajz
crni i beli luk (po ukusu)
lovorov list
suvi začin
biber
aleva paprika
ulje
Priprema
Obariti batake, da malo omekšaju. Krompir oljuštiti i naseckati na kolutove, ili režnjeve po želji, pa poredjati u tepsiju. Izvaditi batake i u vodu, koja još vri dodati pasirani paradajz, iseckan luk. Lovorov list i začine, malo prokuvati, pa preliti preko krompira, dodati ulje, pa staviti u zagrejanu rernu, da se peče.
Kada krompir omekša, dodati i batake, posoljene vegetom i zapeći sa krompirom.
Ko voli može batake, prethodno da umoči u malo pasiranog paradajza, pa onda zapeći.
U sveža krilca dodati sve navedene začine, sve se zajedno izmeša i stavi u termo vrećicu i peći oko 1 sat na 200 C. Krilca se lepo odvajaju od kostiju.
Krompir očistiti i začiniti sa vegetom, malo bibera i so i isto tako staviti u još jednu termo vrećicu, ali prethodno dobro izmešati krompir, sa pomenutim začinima. Zatvoriti obe vrećice i peći.
Pred kraj pečenja izvaditi krilca i krompir i isipati u tepsiju zajedno sve i još peći oko 15 minuta.
Jako je sočno i ukusno i pre svega nije masno, jer se peklo u sopstvenom softu.
Pile usoliti i staviti u sud u kome će se peći. Oko njega dodati isečenu šargarepu, krompir i šampinjone. Dodati i kiseli karfiol, posoliti, dodati suvi biljni začin i ulje.
U belndoru izmiksati šargarepu, crni luk i peršun. Sve zajedno dinstati na laganoj vatri u tiganju sa maslacem, dodati pileći file iseckan na kockice ili štapiće, dodati isceđen limun, izdrobiti pileću kocku za supu, radi jačeg ukusa, zatim dodati sos od koka kole
Sos od koka kole: Staviti margarin u dublji tiganj, dodati malo brašna. Brašno treba da bude zlatne boje, bez grudvica, dodati dve šolje koka kole i mešati neprestano, dok ne postane gusto.
Obariti krompir isečen na kocke, pomešati krompir sa peršunom i margarinom.
250 g kačkavalj (najbolje dimljeni, a može i parmezan iz kesice)
500 g krompir
mešavina začina
Priprema
Oljuštiti krompir, iseći ga na kocke i odložiti dok se ne spremi meso.
U jednu posudu pomešati prezle, izrendani kačkavalj, susam i kašiku mešavine začina. Margarin potpuno otopiti.
Komad mesa umočiti u rastopljeni margarin a zatim uvaljati u smesu sa prezlama. Meso se ređa po sredini pleha za pečenje i kad ste to uradili oko njega stavite krompir. Preostalu smesu sa prezlama ravnomerno pobacajte po krompiru a i prelijte ga sa preostalim margarinom.
Staviti u zagrejanu rernu na 200 stepeni i peći oko 40-45 minuta.
________________________________________________
Kuglice od belog mesa
Potrebno
Za ćufte:
250 g mlevenog belog mesa
100 g pečuraka
1 glavica crnog luka
1 jaje
2 kašike prezli
so
biber
začin
Za pire krompir:
1 kg krompira
1 žumance
so
Za paniranje:
1 belance
1 jaje
brašno
prezle
Priprema
Glavicu crnog luka sitno iseckati i propržiti na malo ulja. U mleveno meso dodati sitno iseckane pečurke, propržen luk, jaje, prezle, začiniti po ukusu i sve sjediniti. Sa malo nauljenim rukama praviti male kuglice-ćuftice i pržiti ih na ulju.
Krompir očistiti, obariti, pa procediti, dodati žumance i so po ukusu, pa napraviti pire. Ostaviti da se malo prohladi, pa uzimati po kašiku, rastanjiti na ruku, staviti po jednu ćufticu i obložiti je sa pire krompirom.
Svaku kuglicu uvaljati u brašno, pa u izmućeno jaje sa belancetom i na kraju u prezle.
Koristite batake bez kostiju ili ih nožem odvojite od kostiju . Meso isecite na velike komade i ispržite u tiganju. Prvo ih pržite s kožom prema dole da bi se oslobodila masnoća. Začinite solju.
Vrhom noža zasecite čeri paradajze i ostavite ih u vrućoj vodi jedan minut. Izvadite ih i oljuštite.
Skuvajte cele krompire. Ocedite ih, stavite u posudu s paradajzima i prstima prepolovite.
Napravite zeleni preliv; sameljite i usitnite zelene začine zajedno sa solju. Nakon prvog mlevenja dodajte maslinovo ulje, sirće i crni biber pa ponovo sameljite.
Kada piletina s obe strane porumeni, dodajte povrće i promešajte. Smesu stavite u tiganj i zalijte zelenim prelivom. Jelo pecite 30-40 minuta na 180-220 stepeni, dok ne dobije zlatnu boju.
_____________________________________________
Lake pileće pljeskavice
Potrebno je:
1 pile
500 g krompira
5 šargarepi
3 jaja
so
biber začin
prezle
Priprema
Skuvati piletinu, krompir i šargarepu pa samleti na mašini. Kada sameljemo dodamo jedno jaje, posolimo, dodamo biber i suvi začin.
Od te mase oblikovati pljeskavice, pa pohovati i to na sledeći način, prvo u prezle, zatim u jaja, pa ponovo u prezle.
Pržiti na ulju, na umerenoj vatri. I ako će vam se činiti da je masa suva, jedno jaje je sasvim dovoljno da to sve poveže, neće se raspadati provereno.
Na zagrejanom ulju ili masti propržiti sitno iseckan crni luk, dodati na kolutove isečenu šargarenu, isečenu papriku, meso, posoliti po ukusu, sipati pola čaše vode i dinstati uz povremeno dolivanje vode. Kada je meso upola kuvano dodati kašičicu paradajza iz tube, malo aleve paprike, očišćen i na kocke isečen krompir, naliti pola litra vode i sve zajedno kuvati dok ne bude gotovo. Kuvan paprikaš skinuti sa vatre, umešati pola kašičice sitno iseckanog peršunovog lista i malo mlevenog bibera.