• Page 1 of 1
  • 1
Forum » -== General Forum Section ==- » Kulinarstvo - Cookery [Regional & Foreign Languages] » Krompir na 100 nacina 3 - Riba
Krompir na 100 nacina 3 - Riba
bronzanica
20-06-2019, 5:51 AM
# 1
Offline
Administrators
Posts: 3803
Salata od slanih sardela

Potrebno je:

    10 slanih sardela

    500 g krompira

    1 glavica crnog luka

    1 kašičica senfa

    maslinovo ulje

    sirće

    biber

    peršun

    celer

    1 lumun 

Priprema

Slane sardele očistiti i ostaviti da odstoje u vodi da izađe suvišna so. 

Krompir obariti, oljuštiti i iseći na kockice. U krompir dodajte uz mešanje maslinovi ulje, iseckan peršun, celerov list, sitno iseckan crni luk. Ribu odvojite od kosti i sitno iseckajte pa ubacite u krompir i promešajte. U šoljici razmutite kašičicu senfa sa sokom od limuna pa sve prelijte preko salate i još jednom pomešajte.

___________________________________________________

Krompir sa haringama

Potrebno je:

    1 kg krompira

    4 haringe

    5 žumanaca

    2 dl kisele pavlake

    maslac

    mrvice 

Priprema

Uzeti dublji sud, namazati ga iznutra dobro maslacem pa posuti mrvicama. 

Krompir obariti, oljuštiti i iseći na tanke koturove i kao prvi red ga staviti u sud. 

Haringe očistiti od kostiju, dobro ih u mleku oprati, a zatim izvaditi i sitno iseći. Odvojeno umutiti žumanca i dodati kiselu pavlaku. 

Po krompiru staviti sitno isečene haringe, preliti ih razmućenim jajima i kiselom pavlakom, pa rećati tako dok se kalup ne napuni. 

Poslednji sloj treba da bude od krompira. Posuti mrvicama, preliti rastopljenim maslacem i peći na umerenoj vatri 3/4 sata. Služiti hladno.
bronzanica
20-06-2019, 5:51 AM
# 2
Offline
Administrators
Posts: 3803
Brodet od somovine

Potrebno je:

    600 g fileta soma

    1/2 kg krompira

    250 g paradajza

    1 glavica crnog luka

    3 čena belog luka

    40 g maslinovog ulja

    1 kašičica peršunovog lista

    so

    biber

    sok od 1/2 limuna 

Priprema

Ribu iseći na komade i poprskati je sokom od limuna. 

Na ulju dinstati sitno, iseckan crni luk. Kada omekša poređati preko komade ribe, posoliti, pa staviti krompir isečen na komade. Opet posoliti i pobiberiti. Preko poređati oljušten i na kolutove isečen paradajz. Posuti peršunom i još malo posoliti. 

Odozgo staviti isečen beli luk. Naliti vodom da ogrezne. 

Kuvati na tihoj vatri, ne mešati već samo povremeno protresti blago šerpu. Kuvati dok krompir ne omekša. 

_____________________________________________________

Vekna od tunjevine i krompira

Potrebno je:

    1 konzerva tunjevine

    1 jaje

    1 krompir

    1 kiseli krastavčić

    1 paradajz

    1 limun

    majonez

    peršunov list

    nekoliko maslinki

    mleveni biber

    so 

Priprema

Skuvati i izgnječiti veći krompir, pa ga pomešati sa tunjevinom. Dodati limunov sok, kašiku majoneza, mleveni biber i so po ukusu i dobro umesiti. 

Staviti na činiju i oblikovati vekne. Spolja premazati majonezom i posuti sitno iseckanim tvrdo kuvanim jajetom, pomešanim sa peršunovim listom. 

Ukrasiti krastavcima i paradajzom isečenim na kolutove i maslinkama.
bronzanica
20-06-2019, 5:51 AM
# 3
Offline
Administrators
Posts: 3803
Šnicle od ribe i krompira

Potrebno je:

    4 krompira

    100g ribljeg mesa

    1 glavica crnog luka

    1 jaje

    1-2 kašike brašna

    so

    biber 

Priprema

Ribu očistiti, odvojiti je od kostiju i obariti. Istovremeno u drugom sudu obariti krompir, pa zajedno samleti meso i krompir. Dodati so, beli biber, iseckan i propržen luk, brašno i jaje. Sve dobro izmešati i praviti šnicle pa ih peći na vrelom ulju.

____________________________________________________

Zapečena riba

Potrebno je:

    2 parčeta ribe (može i više)

    4-5 krompira (može i više)

    1 veća glavica crnog luka

    3 čena belog luka

    1 puna kašika brašna

    1 kašika mlevene paprike

    1 dl belog vina

    1 kašika seckanog peršuna

    0,5 dl maslinovog ulja (ako nemate može obično suncokretevo)

    začiniti po želji 

Priprema

Krompir oljuštriti i iseći na kolutove, crni luk na kockice, a beli luk što sitnije. Ribu začiniti po ukusu.

U posudu sjediniti, krompir, mlevenu papriku, peršum, crni i beli luk i polako promešati. 

Zemljanu posudu nauljiti i u nju presuti pripremljenu smesu sa krompirom. Poravnati. 

Preliti belim vinom i vodom da ogrezne, pa peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni. 

Kada je krompir na pola pečen, odozgo utisnuti ribu i peći najpre s jedne, pa s druge strane, dok ne omekša. 

Jelo je gotovo, kad krompir potpuno omekša i suvišna tečnost uvri. 

Za dane posta odličan ručak.
bronzanica
20-06-2019, 5:52 AM
# 4
Offline
Administrators
Posts: 3803
Ukusna pastrmka

Potrebno je:

    800 g krompira

    250 g paradajza

    1 glavica crnog luka

    50 g maslinovog ulja

    so

    biber

    200 ml belog vina

    3 pastrmke

    so

    suvi biljni začin 

Priprema

Sitno iseckan crni luk upržiti na ulju, dodati na kocke isečen krompir i sitno iseckan paradajz. Promešati, naliti vinom, posoliti, pa dinstati oko 10 minuta. 

Pastrmke očistiti i usoliti. 

Izdinstano povrće sipati u vatrostalnu činiju i odozgo poredjati ribe. 

Peći na 200 stepeni oko 40 minuta. 

____________________________________________________

Šaran sa povrćem

Potrebno je:

    600 g šarana

    500 g krompira

    50 g slanine

    3 kisela krastavca

    so

    suvi biljni začin

    ulje

    1 dl belog vina

    1 kašika peršuna 

Priprema

Šnicle šarana usoliti, pa poređati u nauljen pleh. Staviti ih na 200 stepeni da se peku oko 15 minuta.

Na ulju upržiti sitno iseckanu slaninu i na kocke iseckan krompir. Posoliti, pa dinstati oko 5 minuta.

Izvaditi pleh, preko šarana sipati krompir i slaninu, posuti peršunom i na kolutove iseckanim krastavcima. Zaliti vinom. 

Vratiti jelo u rernu, pa peći još oko sat vremena, oko 45 minuta pokriveno folijom, nakon čega treba sklinuti foliju, da se jelo zapeče.
bronzanica
20-06-2019, 5:52 AM
# 5
Offline
Administrators
Posts: 3803
Salata od sardina i krompira

Potrebno je:

    1 kg krompira

    3 manje glavice crnog luka

    1 kutija sardine

    1 tuba majoneza

    2-3 kašičice senfa

    4 jaja 

Priprema

Krompir obariti, oljuštiti i iseći na kolutove. Iseći luk na režnjeve, posoliti i pomešati sa krompirom. Dodati sardine, majonez, senf, tvrdo kuvana jaja isečena na kolutove i so po želji. Pažljivo pomešati. Ukrasiti kolutovima crvene paprike i peršunovim lišćem.

______________________________________________________

Đuveč od krompira i inćuna

Potrebno je:

    10 krompira, oljuštenih

    2 luka

    2 konzerve filea inćuna, usoljenih

    puter za podmazivanje

    150 ml pavlake

    prezle

    biber 

Priprema

Isecite krompir na tanke kriške, luk isecite na kolutove i iseckajte inćune. 

Podmažite puterom posudu i stavite prvo sloj krompira, sloj luka i inćuna, začinite biberom i završite slojem krompira. Preko stavite pola pavlake i pospite prezlama. 

Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 220 C pola sata, potom sipajte ostatak pavlake i pecite još 15 minuta
Forum » -== General Forum Section ==- » Kulinarstvo - Cookery [Regional & Foreign Languages] » Krompir na 100 nacina 3 - Riba
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:
Pravila Chat
Mini-chat
+Mini-chat
0