Posebno umutiti 1 margarin sa 250 g šećera u prahu. U ovu masu dodati, izgnječen krompir, keks i orahe i izmešati. Masu podeliti na dva dela. U jedan deo dodati 200 g rastopljene čokolade i 1 vanilu.
Oblikovati tortu, prvo ide crna masa, pa zatim bela masa. Odozgo tortu filovati šlagom i ukrasiti po želji.
Krompir se skuva i ispasira, pa u pasirani krompir, se dodaje brašno, kvasac, ulje, jaje i malo soli.
Sve se to umesi u glatko testo, pa se podeli u dva dela. Jedan deo treba da bude veći, a drugi manji. Veći deo se razvlači u koru, veličine pleha i na koru se stavi fil. Manji deo se isto tako razvuče u koru, ali se onda iseče na remenje, pa se onda stavlja odozgo na fil.
Sve se to premaže žumancetom i posoli se origanom ili susamom.
Obariti krompir sa ljuskom zajedno.Obareni krompir oljuštiti i propasirati ga kroz mašinu za pasiranje. U propasirani krompir dodati 2 razmućena jajeta, malo masti, soli i brašna po potrebi da se dobije čvrsto testo od kojeg se mogu praviti perece. Perece pržiti na vreloj masti.
Služiti ih uz kiselo mleko ili jogurt dok su tople.
Skuvati krompir u slanoj vodi i napraviti pire. Kad se malo prohladi, dodati jedno jaje, i brašna po potrebi (oko 500 g najviše), da se dobije malo tvrđe testo.
Testo podeliti na 16 delova, u svaki staviti po jednu šljivu, i oblikovati u lopticu. Staviti loptice u dosta ključale vode i kuvati ih dok ne isplivaju.
U tiganj propržiti prezlu na ulju i dodati šećera po ukusu, u to uvaljati gomboce.
Na ulju prodinstamo 4 glavice luka, dodamo oko 6 krompira srednjih, pa sve još malo prodinstamo. Posolimo i pobiberimo. Na pouljene 3 kore stavimo krompir, pa ponovo kore i tako redom, dok ne utrošimo sav materijal.
Složenu pitu, iseći na kocke i prelijeti sa 2 jaja, umućena u 2 dl mleka. Peći u rerni 40 minuta na 200 stepeni.
U dubljoj posudi izrendati krompir i luk, dodati prašak za pecivo, 50 ml ulja, so, biber, brašno i 50 ml vode. Mešamo smesu kašikom i produžimo je mesiti rukom.
Dublju tepsiju poprskamo uljem, stavimo malo brašna, da se brašno zalepi za sve strane tepsije. U tepsiju stavimo smesu za pitu. Tepsiju stavimo u zagrejanu rernu na 200 stepeni i pečemo 25 minuta.
U lonac ulijemo 100 ml vode, so po ukusu, mleveni biber i 50 ml ulja i zagrejemo.
Ispečenu i toplu pitu, prelijemo toplim prelivom i ostavimo da pita upije preliv i omekša. Zatim pitu isečemo i svako parče ukrasimo pavlakom.
Slaninu što sitnije naseckajte, kao i luk i praziluk. Dinstajte malo na vrućen ulju, dok luk ne bude staklast, a slanina hrskava. Krompir narendajte na krupno rende, ili ga naseckajte na što sitnije kockice. Potom ga dinstajte još malo sa lukom i slaninicom. Začinite po ukusu solju i biberom.
Uzeti veći pleh (30 x 40), pa ga malo namazati uljem, staviti prvu koru, poprskati je uljem, pa na nju drugu, koju isto paprskati uljem. Staviti treću koru, pa po njoj posuti deo pripremljenog fila od krompira.
Tako ređati dok ne potrošite sav pripremljeni materijal.
Složenu pitu, izbockati viljuškom i preliti sa mlekom u koji ste umutili pavlaku i jedno jaje.
Krompir obariti izgnječiti i ostaviti da se malo prohladi, zatim dodati malo margarina, 1 jaje, so i brašna po potrebi. Umesiti glatko testo. Ostaviti malo da odmori. Zatim razviti u veliki krug oklagijom, pa seći čašom. Staviti salamu i sir, pa preklapati i pritiskati viljuškom.
Redjati u pleh, premazati jajetom, posuti susamom i peći u zagrejanoj rerni.
Kad budu pečene namazati ih margarinom da se sijaju. Prijatno!
Obareni krompir izgnječite viljuškom, dodajte margarin i so i dobro promešajte. Kada se masa ujednači postepeno dodajte brašno i zamesite testo. Kvasac rastopite u mlakom mleku, dodajte ga testu, i dobijeno testo stavite u frižider na 1 sat. Zatim ga još malo izmesite, napravite male lepinjice koje ćete filovati sa malo sira ili nekim drugim nadevom (mleveno meso proprženo na luku). Naređajte ih na pleh, premažite umućenim jajetom i posujte susamom. Pecite na 200 stepeni oko 20 minuta.
Krompir očistiti i skuvati kao za pire. Kuvani krompir propasirati, dodati buter, jaje, žumance, na vrh noža soli i dobro umutiti mikserom. Dodati brašna, koliko je potrebno da se zamesi ne mnogo mekano testo. Testo dobro izraditi i podeliti na 12 jufkica. Svaku jufkicu razvući oklagijom i peći u tiganju sa obe strane. Pečene palačinke filovati džemom i savijati u obliku rolata. Ređati ih u plitku tacnicu i posuti šećerom u prahu. Služiti dok su tople.
Tikvicu oguliti, narendati , malo posoliti i ostaviti da malo pusti vodu. Dodati 2 čaše kukuruznog griza i opet ostaviti da malo griz nabubri. Za to vreme odvojiti belanca od žumanca i umutiti u čvrst sneg.. U tikvice dodati žumanca, brašno, ulje, so i prašak za pecivo. Na kraju lagano umešati sneg. Peći na 220 stepeni oko 20 min. ili dok ne porumeni.
U pleh staviti kašiku masti i staviti u vrelu rernu da se dobro zagreje, jer se tako dobije onaj divan hrskav deo korice, pa sipati smesu u pleh i po želji posuti susamom. Peći na 220 c.
Umutiti jaja, ulje, palentu, integralno brašno, prašak za pecivo, kiselu vodu. Praziluk oprati i iseckati na sitne kockice, a iseckati i opranu blitvu, pa umesati u testo, tome dodati izgnječen sir i 1 kašiku soli, pa dobro pomešajte, da se masa sjedinu. U to dodati željenu količinu semenki bundeve, suncokreta, lana i susama.
Staviti u pleh prethodno obložen pak-papirom i peći na 200 stepeni, oko 40 minuta.