• Page 2 of 2
  • «
  • 1
  • 2
Forum » -== General Forum Section ==- » Kulinarstvo - Cookery [Regional & Foreign Languages] » Krompir na 100 nacina 1
Krompir na 100 nacina 1
bronzanica
19-06-2019, 6:29 PM
# 16
Offline
Administrators
Posts: 3803
Ribanac sa krompirom i kobasicama

Potrebno je:

    600 g kupusa ribanca

    500 g krompira

    250 g kobasica

    100 g mesnate slanine

    čaša kisele pavlake

    šolja mleka

    2 gavice crnog luka

    aleva paprika

    ulje

    so

    biber 

Priprema

Na ulju propržite sitno isečen crni luk, pa mu dodajte ribanac i izdinstajte ga. Slaninu isecite, pa je stavite da se dinsta sa kupusom. Pred kraj dinstanja pospite sve biberom, alevom paprikom, a po potrebi posolite. Krompir obarite, oljuštite i isecite na kolutove. U podmazanu posudu poređajte naizmenično krompir, seckane kobasice i dinstani kupus. Gornji red treba da bude krompir. pomešajte mleko i pavlaku, prelijte jelo i stavite ga u pećnicu da se zapeče.

_______________________________________________________

Kolenice sa kupus i krompir

Potrebno je:

    1 glavica kiselog kupusa

    1 svinjska kolenica

    2 krmenadle

    300 g krompira

    100 g šargarepe

    1 glavica crnog luka

    so

    biber (malo mlevenog i par u zrnu)

    aleva paprika (malo slatke, malo ljute)

    1 lovorov list 

Priprema

Kolenicu prvo obariti 1 sat. Kupus iseckati, krompir i šargarepu iseći na komade, a luk na četvrtinu. 

Zatim kolenicu staviti u dublji pleh, dodati kupus, krompir, šargarepu, luk i sve to začiniti po ukusu i malo preliti vodom u kojoj se kuvala kolenica. 

Staviti da se peče 1 h na temperaturi 220 C prekriveno folijom i 45 minuta na temperaturi 200 C bez folije.

_________________________________________________________

Krompir sa pečurkama

Potrebno je:

    6 krompira

    60 g margarina

    20 g brašna

    2 dl mleka

    200 g šampinjona

    1 kašika začina

    60 g sira (trapista)

    peršun

    beli luk

    biber 

Priprema

Izaberite krompire podjednake veličine, oljuštite ih i stavite da se kuvaju. Napola kuvane krompire ocedite, izdubite i punite filom koji pripremite ovako: na rastopljeni maslac dodajte brašno i začin. Polako dolivajte mleko i kuvajte dok se umak ne zgusne. Posebno na margarinu propržite šampinjone, sir isecite na kockice, a beli luk i peršun sitno isecite. Sve izmešajte s umakom. Na kraju dodajte biber. Punjene krompire stavite u namazanu tepsiju i pecite u rerni oko 20 minuta. Poslužite uz razne salate.
bronzanica
19-06-2019, 6:29 PM
# 17
Offline
Administrators
Posts: 3803
Rolat čupavac sa krompirom u prezlama

Potrebno je:

    500 g mešanog mlevenog mesa

    6 jaja

    2 parčeta hleba

    1 kašičica mlevene paprike

    1 glavica crnog luka

    1 zelena paprika

    3 krompira

    2 kašike senfa

    1 kašika pavlake

    suvi biljni začin

    biber 

Krompir u prezlama:

    1/2 kg krompira

    100 g prezli

    1 kašičica soli 

Priprema

Hleb natopiti vodom, ocediti i izmrviti. Zelenu papriku i crni luk iseći na kockice. Krompir izrendati na krupno. 4 jaja obariti i oljuštiti. U posudi sjediniti mleveno meso, 1 jaje, crni luk, zelenu papriku, mlevenu papriku i začine (po ukusu) i dobro izmesiti. 

To sve staviti na radnu površinu, prekriti je najlon kesom i istanjiti pomoću oklagije. Zatim, poređati barena jaja po sredini i urolovati. 

Posebno umutiti senf, pavlaku i 1 jaje i premazati preko rolata od mesa. Nakon toga rolat uvaljati u rendani krompir. Umotati rolat u foliju i peći u zagrejanoj rerni na 200 C oko 35 minuta. 

Zatim skinuti foliju i nastaviti sa pečenjem dok ne porumeni. 

Nakon pečenja ostaviti rolat da se stegne i onda ga seći. Kao dodatak poslužiti krompir u prezlama.

Priprema krompira u prezlama: 1/2 kg krompira, 100 g prezli, 1 kašičica soli. 

Krompir oljuštiti i iseći na sitnije kriške. Posoliti i uvaljati u prezle. Peći u zagrejanoj rerni na 200 C - 30 minuta.

___________________________________________________

Grenadir marš (Nasuvo sa krompirom)

Potrebno je:

    500 g krompira

    1 - 3 glavica crnog luka(po želji sa više daje lepši ukus)

    3 kašike ulja (maslinovo)

    300 g testenine

    aleva paprika

    biber

    so 

Priprema

Krompir oljuštiti, iseći na kockice i skuvati u slanoj vodi. 

U drugoj šerpi skuvati testeninu u slanoj vodi. 

Na ulju izdinstati sitno iseckan crni luka. Zatim dodati alevu papriku i propržiti još malo i zatim  dodati krompir. 

Kada je testenina kuvana dodati ostaloj smes. Na tihoj vatri polako sve izmešati. Posoliti i pobiberiti po ukusu. 

Služiti toplo uz kisele krastavčiće, salatu od paradajza ili slatkog kupusa.

_______________________________________________________

Prolećne pljeskavice sa povrćem

Potrebno je:

    500 g krompira

    250 g spanaća

    3-4 struka mladog luka

    1 šargarepa

    malo peršuna

    2 jajeta

    2-3 kašike brašna

    so

    suvi biljni začin

    biber

    ulje (za prženje) 

Priprema

Svež spanać iseći na rezance, malo posoliti, rukom izgnječiti i ostaviti malo da odstoji. 

Krompir izrendati, dodati iseckan mladi luk, oceđen spanać, rendanu šargarepu, seckan peršun, jaja, suvi biljni začin, posoliti, pobiberiti i na kraju brašno. 

Sve izmešati, vaditi kašikom i pržiti na ulju. Odlično ide uz svežu zelenu salatu.
bronzanica
19-06-2019, 6:30 PM
# 18
Offline
Administrators
Posts: 3803
Paprike punjene krompirom

Potrebno je:

    8 svežih ili iz zamrzivača crvenih paprika

    4 krompira

    2 kriške sira

    2 jajeta

    100 g edamera

    4 kašike kajmaka

    suvi biljni začin

    ulje 

Priprema

Paprikama odstraniti semena. Krompir oljuštiti i izrendati na rende, izgnječiti sir i kajmak, dodati dva jajeta i rendani edamer. Sve lepo sjediniti, pa dodati suvog začina po želji. 

U svaku papriku sipati malo ulja, pa puniti sa smesom. Redjati u tepsiju, posuti još malo ulja i suvog začina. 

Staviti alu foliju, pa peći oko 45 minuta na 200-220 stepeni. Zatim skloniti foliju i zapeći ih još 10 minuta

___________________________________________________

Brokoli iz rerne

Potrebno je:

    300 g brokolija

    200 g krompira

    1 manja šargarepa

    100 g dimnjene slanine

    so

    suvi biljni začin

    50 g putera

    3 jajeta

    100 g kisele pavlake

    100 g ementalera

    so 

Priprema

Krompir očistiti, naseći na kocke, pa staviti u posudu u kojoj će se peći. Dodati na cvetove iskidan brokoli, na kockice isečenu slaninu i na kružiće isečenu šargarepu, posoliti, dodati suvi biljni začin, promešati. 

Umutiti jaja, rendani ementaler i pavlaku, malo posoliti, preko povrća staviti na listiće izrezan puter, pa preliti umućenim filom.

Pokriti folijom i peći 50 minuta na 200 stepeni. 

Pred kraj pečenja otkriti foliju, da se jelo zapeče. 

________________________________________________________

Đuveč sa mlevenim mesom

Potrebno je:

    500 g paradajza

    1 kg krompira

    500 g babura

    400 g mlevenog mesa 

Priprema

U vatrostalnoj posudi poređati babure isečene na režnjeve, preko njih kolutove paradajza, pa krompir isečen na tanke režnjeve. 

Odozgo staviti tanak sloj mevenog mesa. Ređati istim redosledom dok se ne utroše sve namirnice. 

Preliti uljem pomešatnim sa malo vode i peći u pećnici dok sva tečnost ne uvri.

_______________________________________________________

Krompir pire valjušci

Sastojci

     Preostali Krompir pire

      PO POTREBI

      jaja

      brasna

      kackavalja

      soli

Priprema

U preostali krompir pire dodati celo jaje,povezati,pa dodavati brasno po potrebi tako da se oblikuju valjusci.Prziti na vrelom ulju dok ne porumene
Forum » -== General Forum Section ==- » Kulinarstvo - Cookery [Regional & Foreign Languages] » Krompir na 100 nacina 1
  • Page 2 of 2
  • «
  • 1
  • 2
Search:
Pravila Chat
Mini-chat
+Mini-chat
0