• Page 1 of 2
  • 1
  • 2
  • »
Forum » -== General Forum Section ==- » Kulinarstvo - Cookery [Regional & Foreign Languages] » Krompir na 100 nacina 1
Krompir na 100 nacina 1
bronzanica
19-06-2019, 6:20 PM
# 1
Offline
Administrators
Posts: 3803
Pohovani krompir

Potrebno je:

    500 g krompira

    malo soli

    kašika brašna

    1 jaje

    malo začina 

Priprema

Izrendati krompir, usoliti ga i ostaviti da odstoji 10 min. 

Nakon toga dobro ga ocediti dodati malo začina, kašiku brašna, jaje i prziti na vrelom ulju.

__________________________________________________

Krompir u sosu od pavlake

Potrebno je:

    600 g krompira

    1 kašičica soli

    1 kašičica ulja

    50 g maslaca

    so

    biber

    suvi biljni začin

    100 g kisele pavlake

    100 g slatke pavlake 

Priprema

Krompir oljuštiti, iseći na kocke, pa skuvati u slanoj vodi, oko 25 minuta i ocediti. 

Na maslacu propržiti skuvan krompir, posoliti ga, pobiberiti i začiniti suvim biljnim začinom. 

Umutiti slatku i kiselu pavlaku, pa preliti krompir. Kuvati još 5 minuta. 

_______________________________________________

Prženi krompir

Potrebno je:

    500 g krompira

    4 dl ulja

    so 

Priprema

U šerpi sa žičanom rešetkom dobro zagrejte ulje. 

Krompir očistiti, oprati, iseći po dužini na tanke štapiće, posušiti platnenom salvetom i spustiti u šerpu na žičanu rešetku. Krompir se ne sme pržiti odjednom u većim količinama. Ispržen krompir podići sa žičanom rešetkom, ocediti od ulja, izručiti na tanjir, posoliti i odmah stvljati drugi. Postupak ponavljati dok se ne isprži sav krompir. 

Napomena: krompir se može pržiti i u običnoj šerpi. U tom slučaju ispržen krompir vaditi rupičastom kašikom.
bronzanica
19-06-2019, 6:20 PM
# 2
Offline
Administrators
Posts: 3803
Ukusan krompir

Potrebno je:

    1,5 kg krompira

    2 supene kašike brašna

    2 supene kašike kukuruznog brašna

    so

    začin

    biber po ukusu

    2 kašičice aleve paprike

    ulje po potrebi 

Priprema

Krompir oprati, oljuštiti i iseći, na pola po dužini. Sve ostale sastojke, sem ulja izmešati. Svaku polutku krompira, uvaljati u tu mešavinu i poredjati u podmazan pleh. Svaku polutku preliti punom kašičicom ulja. 

Peći krompir na 200 C oko 20 do 30 minuta. 

_________________________________________________________

Fensi krompir

Potrebno je:

    500 g krompira

    2,5 dl neutralne pavlake

    suvi biljni začin

    biber

    100 g kačkavalja 

Priprema

Seckati krompir na kockice, staviti u vatrostalni sud, pobiberiti, sipati suvi biljni začin, može i beli luk, po ukusu, naliti pavlakom da ogrezne i staviti u rernu na 200 stepeni. Prekriti folijom 15 minuta. 

Skinuti foliju, pa nastaviti pečenje. 

Kada je krompir gotov, narendati kačkavalj i vratiti u rernu da se istopi. Služiti toplo.

_______________________________________________________

Krompir sa slaninom 1

Potrebno je:

    1 kg krompira

    2 čena belog luka

    200 g slanine

    250 g kačkavalja

    malo sitnog peršuna

    so  

Priprema

Očistiti krompir i iseći na kolutove, ređati u prethodno podmazanom pleh. 

Staviti sitno iseckan beli luk i malo posoliti. 

Tanko isečenu slaninu i kačkavalj ređati preko krompira i posuti malo peršuna. 

Peći u rerni na 200 stepeni dok krompir ne omeksa.
bronzanica
19-06-2019, 6:21 PM
# 3
Offline
Administrators
Posts: 3803
Krompir sa slaninom 2

Potrebno je:

    1 kg krompira

    500 g slanine

    3 glavice crni luk

    5 svežih crvenih paprika

    3-5 paradajza

    200 g kačkavalja

    1 kašika aleve paprike

    maslinovo ulje

    so

    suvi začin

    1 šoljica vode 

Priprema

Tepsiju preliti uljem, krompir iseckati na kolutove, debljine 5 mm i staviti u tepsiju. U jednu posudu sitno iseckati papriku, paradajz, luk, sitno iseckanih 200 grama slaninice i dodati kašiku aleve paprike. 

Smesom prekriti prvi sloj krompira i staviti drugi sloj. Zatim staviti preostalu slaninicu i narendati kačkavalj odozgo, pa sve to prekriti preostalim krompirom, takodje naseckanim u kolutove.

Dodati začine po ukusu i preliti šoljicom vode.

_____________________________________________________

Zapečeni krompir sa viršlama

Potrebno je:

    1 kg krompira

    4 kuvana jajeta

    3 viršle

    1/2 l neutralne pavlake

    suvi biljni začin

    ulje ili puter (za podmazati posudu)

    100 g kačkavalja 

Priprema

Oljuštiti krompir iseći na kocke, pa ga skuvati u slanoj vodi. Jaja skuvati, oljuštiti i iseći na krugove. 

Obaren krompir pomešati sa jajima i viršlama, isečenim na kolutove. 

Preliti sa neutralnom pavlakom, blago promešati, pa staviti u zagrejanu rernu i peći oko 20 minuta na 220 stepeni. Pred kraj pečenja posuti sa 100 g rendanog kačkavalja.

_______________________________________________________

Zapečen krompir sa slaninom i kačkavaljem

Potrebno je:

    600 g krompira

    200 g slanine

    8 pečenih paprika

    200 g kačkavalja

    so

    suvi biljni začin 

Priprema

Krompir obariti u ljusci, prohlađen oljuštiti, posoliti i iseći na listove. 

Papriku oljuštiti, očistiti od semenki i raseći po sredini. 

Na dnu vatrostalne činije poređati listove slanine, preko slanine ređati krompir, pa sve to prekriti pečenom paprikom. 

Odozgo narendati kačkavalj. Peći 20 minuta na 200 C.
bronzanica
19-06-2019, 6:21 PM
# 4
Offline
Administrators
Posts: 3803
Pečeni krompir sa susamom

Potrebno je:

    1 kg belog krompira (po mogućstvu planinskog, sipkavog)

    150 g susama

    2 kašike tucane paprike (ako neko voli ljutu. ako ne slatke)

    100 g ulja

    1/2 pakle margarina 

Priprema

Krompir očistiti i iseći na pola, pa svaki uvaljati najpre u papriku a potom u susam i ređati u pleh položen na sečenu stranu. 

Preko tako poredjanog krompira narendati margarin i staviti u umereno zagrejanu pecnicu da se ispeče. 

Kada omekša, izvaditi iz rerne i služiti za veceru sa mladim sirom.

____________________________________________________

Krompir sa sirom

Potrebno je:

    1 kg krompira

    500 g kravljeg sira

    250 g slanine 

Priprema

Krompir oprati, staviti ga u lonac, pa ga obariti. Obaren krompir oljuštiti i iseći na tanke koture. Uzeti vatrostalni sud i obložiti ga slaninom isečenom na tanke listove. Na slaninu poređati kuvan i isečen krompir, a po krompiru posuti kravlji sir, preko sira opet poređati krompir, a po vrhu staviti isečenu slaninu. Sad sud staviti u pećnicu i peći krompir dok slanina ne porumeni. Izneti u istom sudu na sto, kao predjelo.

_______________________________________________________

Gratinirani krompir

Potrebno je:

    5-6 krompira (srednje veličine)

    300 g slanine (pančeta ili plećna)

    0,5 l neutralne pavlake

    200 g kačkavalja

    malo maslinovog ulja

    malo suvog bosiljka

    origana (po ukusu)

    so (po ukusu)

    biber (po ukusu) 

Priprema

Obariti krompir u ljusci, pa kad je gotovo, oljuštiti i izrezati na kolutove. 

Vatrostalnu posudu malo pouljiti maslinovim uljem i redjati prvo krompir, zatim slaninu, sečenu na lente, zatim narendani kačkavalj. Redjati dok ima materijala. 

Na kraju preliti neutralnom pavlakom i dodati začine po želji. Zapeći u pećnici na 180 stepeni dvadesetak minuta. Služiti dok je toplo.
bronzanica
19-06-2019, 6:22 PM
# 5
Offline
Administrators
Posts: 3803
Krompir sa mešanim mesom

Potrebno je:

    krompir (količina po želji)

    mast ili ulje

    suvi biljni začin

    origano

    beli luk

    meso = piletina, slanina i dimljena rebra (ili nešto po ukusu)  

Priprema

Oljuštiti krompir i iseći na deblje kolutove, podmastiti pekač, staviti krompir, malo posoliti i preko staviti pileće meso. 

Uključiti rernu na 150 C i peći u zatvorenom pekaču dok krompir ne omekani, povremeno promešati.

Pred kraj pečenja u činiji izmešati sitno iseckan beli luk, suvi biljni začin i origano. To posuti po krompiru i izmešati, zatim poređati slaninu i rebra. 

Vratiti u rernu i peći još 15-tak minuta, na tihoj vatri. Skinuti poklopac sa pekača! 

_________________________________________________________.

Pekarski krompir

Potrebno je:

    1 kg krompira

    2 jajeta

    1 dl ulja

    1/2 l mleka

    so 

Priprema

Očišćen krompir, oprati, iseći na tanke kolutove i u šerpi na zagrejanom ulju malo propržiti. Posoliti preliti sa razmućenim jajima i mlekom, pa staviti u zagrejanu rernu da se zapeče.

_________________________________________________

Krompir sa jajima i cveklom

Potrebno je:

    1 kg krompira

    jaja

    mlevena šunka

    senf

    kisela pavlaka

    cvekla 

Priprema

Kilogram duguljastih krompira oprati a zatim skuvati u slanoj vodi, samo paziti da se krompir ne raskuva nego da ostane ceo. Krompirima saseći oba vrha, kašičicom ih izdubiti, pa ih napuniti mlevenom šunkom, pomešanom sa senfom i kiselom pavlakom. Sad ispeći koliko krompira toliko celih jaja, pa pod svaki krompir staviti po jedno celo ispečeno jaje. Jaja išarati crvenom istruganom cveklom i služiti.
bronzanica
19-06-2019, 6:23 PM
# 6
Offline
Administrators
Posts: 3803
Restovan krompir

Potrebno je:

    1 kg krompira

    1 dl ulja

    1 glavica crnog luka

    peršunov list

    aleva paprika

    so 

Priprema

Oprani krompir staviti u lonac, naliti hladnom vodom, posoliti i kuvati dok ne omekša. Potom ga izvaditi iz vode oljuštiti i iseći na koljutove. U šerpi, na zagrejanom ulju, propržiti sitno isečen luk, dodati kašićicu aleve paprike, krompir, malo bibera i soli, pa još malo dinstati. Skinuti sa vatre, posuti iseckanim peršunom i služiti.

____________________________________________________

Složenac sa kiselim kupusom

Potrebno je:

    1 kg krompira

    1 veći crveni luk

    200 g slanine

    600 g kiselog kupusa

    2 jajeta

    so

    biber

    1 kašika masti (maslaca) 

Priprema

Slaninu iseći na kockice i popržiti na malo ulja, dodati sitno seckan luk, još malo pržiti, pa dodati kiseli kupus, dinstati dok ne dobije boju. 

Skuvati krompir izgnječiti, umešati mast, jaja, so, biber po ukusu.

Nauljiti manju okruglu tepsiju (kalup) staviti krompir pire, poravnati na to staviti polovinu kiselog kupusa, krompir pire, kupus i na kraju krompir pire. 

Peći na 200 stepeni oko 30 minuta.

__________________________________________

Punjeni krompir sa mlevenim mesom

Potrebno je:

    1 kg krompira

    200 g mlevenog mešanog mesa

    1 srednja glavica crnog luka

    pradajz sok (proizvoljno)

    1 šargarepa

    1 jaje

    kornifleks

    origano

    peršun (iseckan sitno)

    đumbir u zrnu

    100 g kačkavalja 

Priprema

Krompir zapeći u ljusci na laganoj vatri, da bude polupečen, skinuti ljusku, iseći krompir na polovine i dubiti na sredini te polovine

Fil: Glavicu luka iseći sitno, zapeći na maslinovom ulju, dodati mleveno meso, zajedno mešati, dodati pradajz sok, origano, đumbir i peršun. Kada je fil gotov, napuniti prethodno izdubljen krpompir filom.

Umutiti žumance, dodati usitnjen kornifleks u žumance. Kropir umešati u žumance i korniflex, na vrh napunjenog krompira, staviti malo kačkavalja. 

Punjen krompir poređati u vatrostalnu činiju i peći na 180 stepeni 40 minuta. 

Punjen krompir služiti uz pavlaku.
bronzanica
19-06-2019, 6:23 PM
# 7
Offline
Administrators
Posts: 3803
Punjeni krompir (2)

Potrebno je:

    8 krompira

    1 kašika pavlake

    100 g margarina

    100 g kačkavalja (sira)

    100 g parizera

    2 jaja 

Priprema

8 krompira dobro oprati i peći u rerni. Kada su pečeni, preseći na pola (mogu se oljuštiti), izdubiti sredinu koliko može.

Nadev: 1 kašiku pavlake, 100 g margarina, 100 g kačkavalja, 100 g parizera, 1 jaje. To dobro izmešati i puniti krompir. 

Ostatkom pavlake i jednim jajetom, premazati punjene krompire i vratiti u rernu još 20 minuta.

______________________________________________________

Punjeni krompir sa pečurkama

Potrebno je:

    4 veća krompira

    300 g pečuraka

    200 g majoneza

    šoljica vinskog sirćeta

    sok od limuna

    zrno karanfilića

    biber u zrnu

    so 

Priprema

U posudu sipati tri čaše vode, dodati sirće, karanfilić, nekoliko zrna bibera i so i staviti da provri. 

Kada počne da vri, spustiti pripremljene i isečene pečurke i ostaviti da se kuvaju 3 minuta, zatim ih izvaditi i ocediti. Krompir u ljusci skuvati, ali voditi računa da ostane čvrst. 

Kada se ohladi, oljuštiti ih i izbušiti im sredinu. Izmešati majonez sa sokom od limuna, dodati pečurke promešati i tom masom puniti krompire. 

Staviti u hladnjak do serviranja.

____________________________________________________

Punjeni krompir sa pečurkama i slaninom

Potrebno je:

    1kg krompira

    2 jajeta

    50 g margarina

    100 g kačkavalja

    2 kašike pavlake

    čen belog luka

    100 g pečuraka

    100 g dimljene slanine

    malo iseckanog peršuna

    muskatni orašćić

    malo soli 

Priprema

Opran i osušen krompir pecite pola sata u zagrejanoj rerni. Kad omekša izvadite, ohladite i na svakom odsecite gornji sloj po dužini. 

Krompire izdubite. a dobijenu masu izgnječite i pomešajte sa sledećom sastojcima. Dodajte umućeni margarin, pavlaku, so i malo muskatnog orascica. 

U pire dodajte šne od belanaca, izrendani kačkavalj i mešavinu sitno iseckanog peršuna i belog luka. Dodajte žumanca pa ih podelite na 2 dela. 

U jednu polovinu umešajte seckane pečurke proprzene na ulju, a u drugu iseckanu i proprženu slaninu. 

Krompire naizmenicno punite jednim i drugim nadevom, pa vratite u zagrejanu rernu da se dodatno jos malo zapeku. Prijatno!!!
bronzanica
19-06-2019, 6:24 PM
# 8
Offline
Administrators
Posts: 3803
Krompir u rerni na Grčki način

Potrebno je:

    4 do 5 velika krompira

    1 kocka dobre supe

    250 ml vode

    4 čena belog luka

    sir gauda rendani oko 3 šake 

Priprema

U pirex posudu iseći jedan red krompira koliko da pokrije dno na kolutove. Preko toga iseći na kolutove 2 čena belog luka. Zatim iseći još jedan sloj krompira, preostala 2 čena belog luka, i na kraju treći red krompira. 

Rastopiti kocku dobre supe ili knor kocku u vodi i time preliti krompir, tako da prekrije sav krompir (po potrebi dodati još malo vode). 

Prekriti aluminijumskom folijom i peći u rerni na 200 stepeni oko pola sata. 

Izvaditi iz rerne, posuti odozgo rendani sir i zapeći u rerni još 15-tak minuta, dok gauda ne porumeni.

______________________________________________________

Posni "lux krompir" na vodi

Potrebno je:

    2 kg krompira

    4 glavice crnog luka

    C-kesa za pečenje

    sosko za piletinu - (svi sastojci u ovom sosku su posni i ne sadrže ulje)          

    vegeta, so

Priprema

Oljuštite i izrežite krompir na kriške. Luk iseckajte malo krupnije. Stavljajte u kesu malo krompira, malo luka, malo pospite soska, i vegetu i so i tako dok sve ne potrošite. 

Ako želite, možete dodati, još neko povrće, npr. pečurke, šargarepu... Promućkajte kesu da se sastojci pomešaju. Stavite kesu u tepsiju. 

Pečite oko 40-50 minuta i u toku pečenja, obrnite jednom kesu. Na kraju pažljivo odsečite vrh kese i izručite sadrzaj u tepsiju. 

Dodajte vrlo malo vode i stavite da se još malo peče. 

Savršen obrok za dane posta, čak i za one, koji poste na vodi! 

_______________________________________________

Mladi krompir sa šampinjonima

Potrebno je:

    850 g mladog krompira

    125 g šampinjona

    50 g butera

    2 struka mladog luka

    2 kasike brašna

    4 dl kokošije supe

    list lovora

    peršunov list

    biber

    so 

Priprema

Krompir oljuštiti, oprati i skuvati u slanoj vodi. Zatim ga ocediti. U međuvremenu staviti u šerpu buter i zagrejati ga na vatri. Dodati mlad luk i pržiti 2-3 minuta. Potom dodati iseckane šampinjone, pa sve pržiti 4 minuta. Sipati brašno i kratko pržiti, uz stalno mešanje. Naliti supom i mešati da se dobije jednolična masa. Staviti lovorov list i kuvati još 8 minuta. 

Kuvani krompir preliti sosom i promešati. Ukrasiti iseckanim peršunovim listom i poprašiti mlevenim biberom.
bronzanica
19-06-2019, 6:24 PM
# 9
Offline
Administrators
Posts: 3803
Mlad krompir sa kajmakom

Potrebno je:

    1 kg krompira

    125 g kajmaka

    1 kašika butera

    peršunov list

    so 

Priprema

Mlad kropir ostrugati od kožice, iseći na kolutove, posoliti i ostaviti ih tako pola časa. Na zagrejan buter u šerpu spustiti krompir i pržiti dok ne porumeni. Zatim dodati sitno isečenog peršunovog lišća, preliti rastopljenim kajmakom i ostaviti da krčka još desetak minuta. Izručiti na veći tanjir i služiti uz neko pečenje.

_____________________________________________________

Mladi krompir sa jagnjetinom

Potrebno je:

    1,5 kg jagnjetine od buta

    1 kg mladog krompira

    10 g butera

    2 šoljice ulja

    3 kašike kisele pavlake

    peršunov list

    so 

Priprema

Jagnjeći but popariti vrelom vodom, poklopiti i ostaviti da stoji 15 minuta. Potom ga izvaditi iz vode, obrisati čistom platnenom salvetom i posoliti. Masnoću (ulje ili mast) dobro zagrejati i pržiti meso prelivajući ga povremeno toplom vodom u koju je stavljen komad butera. Meso okretati i pržiti oko sat i četvrt. 

Oljušten krompir upola skuvati u slanoj vodi, ocediti i sjediniti sa prženim mesom. Odozgo posuti sitno isečenim peršunovim lišćem, staviti u dobro zagrejanu rernu i peći dok meso i krompir ne dobiju svetlo žutu boju. Meso iseći na parčad, složiti na veći plitki tanjir, okružiti krompirom i preliti sokom od pečenja pomešanim sa kiselom pavlakom.

___________________________________________________

Jagnjetina na grčki način

Potrebno je:

    1 kg jagnjetine (ili jedan but)

    1 kg krompira

    6 limunova (sok)

    3 dl maslinovog ulja (za prženje)

    origano

    biber

    so 

Priprema

Izmeša se limunov sok, sa maslinovim uljem. U to se stavi krompir i odmah se stavlja u posudu. Posoli se i preko njega se usoljen i posoljeni but sa origanom. 

Polije sa ostatkom limunovog soka i maslinovog ulja i stavi da se peče (1kg = 1 sat, 2kg = 2 sata pečenja) Prekrije se folijom ili poklopi, i poslednjih 15 min do 30 min skine se folija ili poklopac i peče se otkriveno.
bronzanica
19-06-2019, 6:25 PM
# 10
Offline
Administrators
Posts: 3803
Krompir na bečki način

Potrebno je:

    1 kg krompira

    150 g švapskog sira

    2 praziluka

    1 jaje

    60 g maslaca

    30 g brašna

    1/2 l mleka

    majoran

    kim 

    biber

    so 

Priprema

Kuvan i oljušten krompir iseče se na tanke kolutove i posoli se, doda kim, majoram, biber i sitno iseckan praziluk. Ostatak praziluka treba propržiti na maslacu, dodati malo brašna i preliti mlekom. U ukuvani sos stavimo propasirani švapski sir i jaje. Krompir vežemo sosom, eventualno začinimo, sve stavimo u činiju od vatrostalnog stakla i pečemo u pećnici dok ne porumeni.

__________________________________________________

Tortilja od krompira

Potrebno

    4 krompira

    1 luk

    4 ili 5 jaja

    maslinovo ulje

    so

    biber

Priprema

Očistiti krompir, tanko ga iseći i posoliti. Staviti u tiganj dosta maslinovog ulja i krompir. Sitno iseci luk i dodati u tiganj. Neka se sve zajedno prži oko 5 minuta. Razlupati jaja. Pomesati jaja, krompir i luk. Ispeci jednu stranu tortilje, okrenuti je i isto uraditi sa druge. Prijatno! 

______________________________________________________

Posna pečena paprika sa obarenim krompirom

Potrebno je:

    2 glavice crnog luka

    3 krompira

    7 paprika

    beli luk

    so

    biber

    začin

    ulje 

Priprema

Iseckani luk, pržiti dok ne porumeni na ulju. Dodati pečenu, očišćenu (čak i od semena) papriku, beli luk, dodati začine po želji - so, biber. Krompir obariti.

Obaren krompir, isečen na kolutiće dodati i izmešati u vatrostalnoj činiji. 

Zatim zapeći oko 15-20 minuta na 200 c.
bronzanica
19-06-2019, 6:25 PM
# 11
Offline
Administrators
Posts: 3803
"Belavista" krompir

Potrebno je:

    4 veća krompira ispečenih u ljusci

    2 šolje barenih šampinjona

    1 kašika narendane šargarepe

    1 kašika kuvanog graška

    1 kašika kuvanog kukuruza

    4 pune kašike peršuna

    4 kašičice nerafinisanog ulja

    4 kašičice kisele pavlake

    4 kašičice susama 

Priprema

Preseći krompire na pola i izdubiti ih. Izvađen krompir izmešati sa šampinjonima, šargarepom, graškom, kukuruzom, uljem i susamom, vratiti nazad u kore i zapeći 10 minuta na 250°C. Preliti kiselom pavlakom i posuti peršunom.

_______________________________________________

Francuski krompir 1

Potrebno je:

    1 kg krompira

    1 glavica crnog luka

    oko 300 g sremske kobasice

    5 barenih jajeta

    2 nekuvana jajeta

    1 kisela pavlaka

    malo mleka

    oko 200 g trapista

    biber

    so 

Priprema

Vatrostalnu posudu nauljiti, u nju staviti isečenu glavicu crnog luka, a na to ređati red krompira isečenog na kolutove, red sremskih kobasica, red barenih jaja. Postupak ponavljati dok se ne utrosi materijal. 

Potom izmutiti 2 jajeta i pavlaku (dodati malo mleka) posoliti i zaliti preko krompira. 

Peći oko 40 minuta. Kad krompir dobije rumenu boju preko njega naribati red trapista.

_____________________________________________________

Francuski krompir 2

Potrebno je:

    1 kg krompira

    200 g šunke

    50 g butera

    50 g kačkavalja

    2 jajeta

    1 čaša mleka

    so 

Priprema

Cele krompire, skuvati, oljuštiti i iseći na tanke kolutove. Šunku sitno iseći. Đuvečaru ili sud u kome će se peći, podmazati i složiti red krompira. Preko njega staviti deo iseckane šunke i kačkavalja. Ponovo staviti red krompira, pa red šunke i kačkavalja. Ovo ponavljati dok se sva masa ne utroši. Poslednji red mora da bude krompir. Sitno iseckati buter i posuti preko krompira. Razmutiti dva jajeta sa mlekom, dodati malo soli i preliti odozgo. Peći u zagrejanoj rerni oko pola časa.
bronzanica
19-06-2019, 6:26 PM
# 12
Offline
Administrators
Posts: 3803
Kroketi od krompira

Potrebno je:

    750 g krompira

    250 g brašna

    2 jajeta

    malo prezli

    so

    maslac 

Priprema

Krompir skuvati i izgnječiti, dodati brašno, jaja, so i sve dobro izmešati i zamesiti testo. 

Od testa oblikovati krokete i kuvati u slanoj vodi. Na puteru ispržiti prezle i preliti krokete.

____________________________________________________

Krompir graten

Potrebno je:

    1 kg krompir

    4 jajeta

    1 dl mleka

    1 čaša jogurta

    1 praziluk

    na kolutove isečena šunkarica (deblji parčići)

    začin

    peršun

    biber

    so 

Priprema

Oljuštite krompir, isecite ga na tanje kolutove i kuvajte ga nekih 20 min. 

Kolutove šunkarice propržite na ulju sa obe strane. Umutite jaja, sa mlekom i časom jogurta, seckanim peršunom, dodajte soli, bibera i začina po želji. Premazite formu uljem. 

Poređajte pola kuvanog krompira po dnu forme preko poređajte prženu šunkaricu, pa na kolutove iseckan prazi luk, preostali krompir. Prelijete nadevom od jaja i pecite nekih još 20-25 minuta na 200 stepeni. 

Umesto šunkarice može da ide suvi vrat ili kobasice, belo pilece meso ili nesto po vašoj zelji.

_________________________________________________

Posne paprike sa krompirom

Potrebno je:

    1 glavica crrnog luka

    300 g patlidžana

    2 velika krompira

    15-tak manjih paprika, raznih boja i oblika

    malo ulja

    so

    biber 

Priprema

Propržiti sitno iseckan luk, dok ne porumeni, na malo ulja. Izrendan, posoljen i iscedjen patlidžan, dodati u luk, a nakon toga i izrendan krompir. 

Dinstati na laganoj vatri desetak minuta. Dodati so i biber. Puniti paprike. Peći na 200-250 stepeni oko pola sata. 

Umesto patlidžana, se može staviti samo krompir. U pleh nije potrebno sipati ulje.
bronzanica
19-06-2019, 6:26 PM
# 13
Offline
Administrators
Posts: 3803
Mađarski krompir

Potrebno je:

    4 glavice luka

    1 kg krompira

    3 kašike ulja

    1 kašika paradajz koncentrata

    1/2 l supe od kocke

    125g suve kobasice

    1 kašika ljute aleve paprike

    biber

    so 

Priprema

Na dve kašike ulja dinstati luk isečen na kolutove, dodati začine, paradajz i krompir isečen na klolutove. Naliti supom i kuvati na umerenoj temperaturi još dvadesetak minuta. Kada je kuvano, dodati kobasice isečene na kolutove i sve dobro promešati. Odmah služiti.

____________________________________________________

Roštilj šnicla

Potrebno je:

    250 g kuvanog krompira

    1 jaje

    malo začina

    500 g roštilj mesa

    malo prezle 

Priprema

Kuvani krompir ispasirati, dodati roštilj meso, jaje i malo suvog začina. 

Sve dobro umesiti i ostaviti da ostoji 30 minuta. 

Praviti šnicle, uvaljati ih u prezle i pržiti u vrelom ulju na tihoj vatri.

_________________________________________________

Pikantni ćevapi

Potrebno je:

    300 g mlevenog mesa

    300 g krompira

    1 ljuta paprika

    1 jaje

    2 čena belog luka

    1 veza peršuna

    biber

    so

    suvi biljni začin

    ulje

    soda bikarbona

    prezli po potrebi 

Priprema

Beli luk, ljutu papriku i peršun sitno iseckati, a krompir obariti i izrendati na krupno rende. 

U odgovarajućoj posudi sjediniti meso, krompir, jaje, beli luk, ljutu papriku, peršun, posoliti i pobiberiti, dodati mešavinu začina i malo sode bikarbone, pa dobro promešati. 

Od pripremljene smese praviti ćevape, a zatim ih uvaljati u prezle. 

Ćevape peći na vrelom ulju, dok ne porumene.
bronzanica
19-06-2019, 6:27 PM
# 14
Offline
Administrators
Posts: 3803
Krompir sa trapistom

Potrebno je:

    10 većih krompira

    100 g trapista

    100 g maslaca

    4 jajeta

    1 dl mleka

    1 dl kisele pavlake 

Priprema

Skuvati krompir, oljuštiti ga i iseći na koturove. Namazati kalup maslacem i posuti ga sitno tucanom zemičkom. U kalup složiti polovinu krompira, posoliti i posuti sa 50 grama tanko isečenog trapista i 50 grama maslaca. Preko trapista složiti drugu polovinu isečenog krompira, malo posoliti i dodati onu istu količinu trapista i maslaca kao i prvi put. Dobro izmešati jaja sa mlekom i kiselom pavlakom. Ovim preliti masu u kalupu i peći je dok ne porumeni. 

___________________________________________________

Krompir iz rerne sa ruzmarinom

Potrebno je:

    1 kg sitnih krompira

    4 grančice svežeg ruzmarina

    morska so

    maslinovo ulje 

Priprema

Dobro operite krompire i blago osušite. Zagrejte rernu na 200 C. Iščupajte ruzmarin iz stabljika i grubo iseckajte. 

Isecite krompire na četiri dela.

Obložite pleh papirom za pečenje, pospite malo soli na papir za pečenje i raširite krompire na pleh. 

Zatim pospite so i ruzmarin, maslinovog ulja i pecite u rerni oko 30 do 40 minuta. Servirajte sa pavlakom ili koktel sosom.

____________________________________________________

Carsko meso sa ljutim krompirom

Potrebno je:

    600 g karea

    so

    biber

    1/2 veze peršuna

    1/2 veze celerovog lista

    ruzmarin

    600 g kuvanog mladog krompira

    20 g putera

    tabasko sos

    mirodjija

    100 ml pavlake 

Priprema

Meso mora da bude u komadu. Posoliti ga, pobiberiti i uvaljati u sitno isečen peršunov i celerov list. 

Sve uviti u foliju i peći 45 minuta u rerni na 220 stepeni. Izvaditi iz rerne, skinuti foliju i peći još 15 minuta, da meso poprimi lepu boju. 

Za to vreme skuvati krompir, ocediti ga od vode i soltirati na puteru. Začiniti i dodati tabasko sos, pavlaku i kuvati 2-3 minuta. 

Servirati ljuti krompir, uz tanko sečene komade karea.
bronzanica
19-06-2019, 6:27 PM
# 15
Offline
Administrators
Posts: 3803
Novogodišnja kućica

Potrebno je:

    500 g kukuruza

    500 g krompira

    350 g šargarepe

    250 g kiselih krastavčića

    250 g salame (šunke)

    250 g majoneza

    2,5 dl kisele pavlake

    začini po ukusu 

    slani štapići

Priprema

Šargarepu, salame, kisele krstavčiće, iseći na kocke. Krompir dobro oprati, pa zajedno sa ljuskom kuvati. Kuvani krompir ohladiti, oljuštiti i narendati ga na rende. 

Skuvati šargarepu i kukuruz, dok ne omekša. Zatim kuvano ohladiti i procediti. 

Umutiti majonez, pavlaku i začine, pa dodati svo povrće i lepo izmešati. 

Oblikovati kućicu i od štapića napraviti krov i sve ostalo.

______________________________________________________

Ćuftice od povrća u belom umaku

Potrebno je:

    300 ml jogurta

    50 g integralnog brašna

    500 g krompira

    50 g margarina

    1 krastavac

    kesica mešanog povrća

    začini

    malo senfa

    mirođija 

Priprema

Skuvati krompir i posoliti. 

U dublji sud staviti margarin, krompir i integralno brašno i mikserom izmutiti. Dodati gotovo mešano povrće sa jednom kašikom začina. 

Oblikovati kuglice i pržiti na zagrijanom ulju. 

Zatim pipremamo umak od jogurta, sitno iseckanog krastavca, malo senfa i mirođije. To sve sjediniti i preliti ćuftice.

_____________________________________________________

Brzi domaći đuveč

Potrebno je:

    2 glavice crnog luka

    1 veća šargarepa

    150 g suvog mesa

    1/2 kg oljuštenog krompira

    50-60 g pirinča

    1/2 kašike slatke aleve paprike

    biber

    suvi biljni začin

    2 lista lovora 

Priprema

Sitno iseckati luk, šargarepu i suvo meso, pa sve zajedno dinstati na tihoj vatri, dok luk ne postane staklast. Dodati začine po ukusu i još malo dinstati, pa dodati krompir i pirinač. 

Naliti vodom da ogrezne, pa kuvati 15-20 minuta. 

Staviti na kratko u rernu da se zapeče.
Forum » -== General Forum Section ==- » Kulinarstvo - Cookery [Regional & Foreign Languages] » Krompir na 100 nacina 1
  • Page 1 of 2
  • 1
  • 2
  • »
Search:
Pravila Chat
Mini-chat
+Mini-chat
0