Krompir oljuštiti, iseći na kocke, pa skuvati u slanoj vodi, oko 25 minuta i ocediti.
Na maslacu propržiti skuvan krompir, posoliti ga, pobiberiti i začiniti suvim biljnim začinom.
Umutiti slatku i kiselu pavlaku, pa preliti krompir. Kuvati još 5 minuta.
_______________________________________________
Prženi krompir
Potrebno je:
500 g krompira
4 dl ulja
so
Priprema
U šerpi sa žičanom rešetkom dobro zagrejte ulje.
Krompir očistiti, oprati, iseći po dužini na tanke štapiće, posušiti platnenom salvetom i spustiti u šerpu na žičanu rešetku. Krompir se ne sme pržiti odjednom u većim količinama. Ispržen krompir podići sa žičanom rešetkom, ocediti od ulja, izručiti na tanjir, posoliti i odmah stvljati drugi. Postupak ponavljati dok se ne isprži sav krompir.
Napomena: krompir se može pržiti i u običnoj šerpi. U tom slučaju ispržen krompir vaditi rupičastom kašikom.
Krompir oprati, oljuštiti i iseći, na pola po dužini. Sve ostale sastojke, sem ulja izmešati. Svaku polutku krompira, uvaljati u tu mešavinu i poredjati u podmazan pleh. Svaku polutku preliti punom kašičicom ulja.
Seckati krompir na kockice, staviti u vatrostalni sud, pobiberiti, sipati suvi biljni začin, može i beli luk, po ukusu, naliti pavlakom da ogrezne i staviti u rernu na 200 stepeni. Prekriti folijom 15 minuta.
Skinuti foliju, pa nastaviti pečenje.
Kada je krompir gotov, narendati kačkavalj i vratiti u rernu da se istopi. Služiti toplo.
Tepsiju preliti uljem, krompir iseckati na kolutove, debljine 5 mm i staviti u tepsiju. U jednu posudu sitno iseckati papriku, paradajz, luk, sitno iseckanih 200 grama slaninice i dodati kašiku aleve paprike.
Smesom prekriti prvi sloj krompira i staviti drugi sloj. Zatim staviti preostalu slaninicu i narendati kačkavalj odozgo, pa sve to prekriti preostalim krompirom, takodje naseckanim u kolutove.
Oljuštiti krompir iseći na kocke, pa ga skuvati u slanoj vodi. Jaja skuvati, oljuštiti i iseći na krugove.
Obaren krompir pomešati sa jajima i viršlama, isečenim na kolutove.
Preliti sa neutralnom pavlakom, blago promešati, pa staviti u zagrejanu rernu i peći oko 20 minuta na 220 stepeni. Pred kraj pečenja posuti sa 100 g rendanog kačkavalja.
Krompir oprati, staviti ga u lonac, pa ga obariti. Obaren krompir oljuštiti i iseći na tanke koture. Uzeti vatrostalni sud i obložiti ga slaninom isečenom na tanke listove. Na slaninu poređati kuvan i isečen krompir, a po krompiru posuti kravlji sir, preko sira opet poređati krompir, a po vrhu staviti isečenu slaninu. Sad sud staviti u pećnicu i peći krompir dok slanina ne porumeni. Izneti u istom sudu na sto, kao predjelo.
Obariti krompir u ljusci, pa kad je gotovo, oljuštiti i izrezati na kolutove.
Vatrostalnu posudu malo pouljiti maslinovim uljem i redjati prvo krompir, zatim slaninu, sečenu na lente, zatim narendani kačkavalj. Redjati dok ima materijala.
Na kraju preliti neutralnom pavlakom i dodati začine po želji. Zapeći u pećnici na 180 stepeni dvadesetak minuta. Služiti dok je toplo.
meso = piletina, slanina i dimljena rebra (ili nešto po ukusu)
Priprema
Oljuštiti krompir i iseći na deblje kolutove, podmastiti pekač, staviti krompir, malo posoliti i preko staviti pileće meso.
Uključiti rernu na 150 C i peći u zatvorenom pekaču dok krompir ne omekani, povremeno promešati.
Pred kraj pečenja u činiji izmešati sitno iseckan beli luk, suvi biljni začin i origano. To posuti po krompiru i izmešati, zatim poređati slaninu i rebra.
Vratiti u rernu i peći još 15-tak minuta, na tihoj vatri. Skinuti poklopac sa pekača!
Očišćen krompir, oprati, iseći na tanke kolutove i u šerpi na zagrejanom ulju malo propržiti. Posoliti preliti sa razmućenim jajima i mlekom, pa staviti u zagrejanu rernu da se zapeče.
_________________________________________________
Krompir sa jajima i cveklom
Potrebno je:
1 kg krompira
jaja
mlevena šunka
senf
kisela pavlaka
cvekla
Priprema
Kilogram duguljastih krompira oprati a zatim skuvati u slanoj vodi, samo paziti da se krompir ne raskuva nego da ostane ceo. Krompirima saseći oba vrha, kašičicom ih izdubiti, pa ih napuniti mlevenom šunkom, pomešanom sa senfom i kiselom pavlakom. Sad ispeći koliko krompira toliko celih jaja, pa pod svaki krompir staviti po jedno celo ispečeno jaje. Jaja išarati crvenom istruganom cveklom i služiti.
Oprani krompir staviti u lonac, naliti hladnom vodom, posoliti i kuvati dok ne omekša. Potom ga izvaditi iz vode oljuštiti i iseći na koljutove. U šerpi, na zagrejanom ulju, propržiti sitno isečen luk, dodati kašićicu aleve paprike, krompir, malo bibera i soli, pa još malo dinstati. Skinuti sa vatre, posuti iseckanim peršunom i služiti.
Slaninu iseći na kockice i popržiti na malo ulja, dodati sitno seckan luk, još malo pržiti, pa dodati kiseli kupus, dinstati dok ne dobije boju.
Skuvati krompir izgnječiti, umešati mast, jaja, so, biber po ukusu.
Nauljiti manju okruglu tepsiju (kalup) staviti krompir pire, poravnati na to staviti polovinu kiselog kupusa, krompir pire, kupus i na kraju krompir pire.
Peći na 200 stepeni oko 30 minuta.
__________________________________________
Punjeni krompir sa mlevenim mesom
Potrebno je:
1 kg krompira
200 g mlevenog mešanog mesa
1 srednja glavica crnog luka
pradajz sok (proizvoljno)
1 šargarepa
1 jaje
kornifleks
origano
peršun (iseckan sitno)
đumbir u zrnu
100 g kačkavalja
Priprema
Krompir zapeći u ljusci na laganoj vatri, da bude polupečen, skinuti ljusku, iseći krompir na polovine i dubiti na sredini te polovine
Fil: Glavicu luka iseći sitno, zapeći na maslinovom ulju, dodati mleveno meso, zajedno mešati, dodati pradajz sok, origano, đumbir i peršun. Kada je fil gotov, napuniti prethodno izdubljen krpompir filom.
Umutiti žumance, dodati usitnjen kornifleks u žumance. Kropir umešati u žumance i korniflex, na vrh napunjenog krompira, staviti malo kačkavalja.
Punjen krompir poređati u vatrostalnu činiju i peći na 180 stepeni 40 minuta.
U posudu sipati tri čaše vode, dodati sirće, karanfilić, nekoliko zrna bibera i so i staviti da provri.
Kada počne da vri, spustiti pripremljene i isečene pečurke i ostaviti da se kuvaju 3 minuta, zatim ih izvaditi i ocediti. Krompir u ljusci skuvati, ali voditi računa da ostane čvrst.
Kada se ohladi, oljuštiti ih i izbušiti im sredinu. Izmešati majonez sa sokom od limuna, dodati pečurke promešati i tom masom puniti krompire.
U pirex posudu iseći jedan red krompira koliko da pokrije dno na kolutove. Preko toga iseći na kolutove 2 čena belog luka. Zatim iseći još jedan sloj krompira, preostala 2 čena belog luka, i na kraju treći red krompira.
Rastopiti kocku dobre supe ili knor kocku u vodi i time preliti krompir, tako da prekrije sav krompir (po potrebi dodati još malo vode).
Prekriti aluminijumskom folijom i peći u rerni na 200 stepeni oko pola sata.
Izvaditi iz rerne, posuti odozgo rendani sir i zapeći u rerni još 15-tak minuta, dok gauda ne porumeni.
sosko za piletinu - (svi sastojci u ovom sosku su posni i ne sadrže ulje)
vegeta, so
Priprema
Oljuštite i izrežite krompir na kriške. Luk iseckajte malo krupnije. Stavljajte u kesu malo krompira, malo luka, malo pospite soska, i vegetu i so i tako dok sve ne potrošite.
Ako želite, možete dodati, još neko povrće, npr. pečurke, šargarepu... Promućkajte kesu da se sastojci pomešaju. Stavite kesu u tepsiju.
Pečite oko 40-50 minuta i u toku pečenja, obrnite jednom kesu. Na kraju pažljivo odsečite vrh kese i izručite sadrzaj u tepsiju.
Dodajte vrlo malo vode i stavite da se još malo peče.
Savršen obrok za dane posta, čak i za one, koji poste na vodi!
_______________________________________________
Mladi krompir sa šampinjonima
Potrebno je:
850 g mladog krompira
125 g šampinjona
50 g butera
2 struka mladog luka
2 kasike brašna
4 dl kokošije supe
list lovora
peršunov list
biber
so
Priprema
Krompir oljuštiti, oprati i skuvati u slanoj vodi. Zatim ga ocediti. U međuvremenu staviti u šerpu buter i zagrejati ga na vatri. Dodati mlad luk i pržiti 2-3 minuta. Potom dodati iseckane šampinjone, pa sve pržiti 4 minuta. Sipati brašno i kratko pržiti, uz stalno mešanje. Naliti supom i mešati da se dobije jednolična masa. Staviti lovorov list i kuvati još 8 minuta.
Kuvani krompir preliti sosom i promešati. Ukrasiti iseckanim peršunovim listom i poprašiti mlevenim biberom.
Mlad kropir ostrugati od kožice, iseći na kolutove, posoliti i ostaviti ih tako pola časa. Na zagrejan buter u šerpu spustiti krompir i pržiti dok ne porumeni. Zatim dodati sitno isečenog peršunovog lišća, preliti rastopljenim kajmakom i ostaviti da krčka još desetak minuta. Izručiti na veći tanjir i služiti uz neko pečenje.
Jagnjeći but popariti vrelom vodom, poklopiti i ostaviti da stoji 15 minuta. Potom ga izvaditi iz vode, obrisati čistom platnenom salvetom i posoliti. Masnoću (ulje ili mast) dobro zagrejati i pržiti meso prelivajući ga povremeno toplom vodom u koju je stavljen komad butera. Meso okretati i pržiti oko sat i četvrt.
Oljušten krompir upola skuvati u slanoj vodi, ocediti i sjediniti sa prženim mesom. Odozgo posuti sitno isečenim peršunovim lišćem, staviti u dobro zagrejanu rernu i peći dok meso i krompir ne dobiju svetlo žutu boju. Meso iseći na parčad, složiti na veći plitki tanjir, okružiti krompirom i preliti sokom od pečenja pomešanim sa kiselom pavlakom.
Izmeša se limunov sok, sa maslinovim uljem. U to se stavi krompir i odmah se stavlja u posudu. Posoli se i preko njega se usoljen i posoljeni but sa origanom.
Polije sa ostatkom limunovog soka i maslinovog ulja i stavi da se peče (1kg = 1 sat, 2kg = 2 sata pečenja) Prekrije se folijom ili poklopi, i poslednjih 15 min do 30 min skine se folija ili poklopac i peče se otkriveno.
Kuvan i oljušten krompir iseče se na tanke kolutove i posoli se, doda kim, majoram, biber i sitno iseckan praziluk. Ostatak praziluka treba propržiti na maslacu, dodati malo brašna i preliti mlekom. U ukuvani sos stavimo propasirani švapski sir i jaje. Krompir vežemo sosom, eventualno začinimo, sve stavimo u činiju od vatrostalnog stakla i pečemo u pećnici dok ne porumeni.
Očistiti krompir, tanko ga iseći i posoliti. Staviti u tiganj dosta maslinovog ulja i krompir. Sitno iseci luk i dodati u tiganj. Neka se sve zajedno prži oko 5 minuta. Razlupati jaja. Pomesati jaja, krompir i luk. Ispeci jednu stranu tortilje, okrenuti je i isto uraditi sa druge. Prijatno!
Iseckani luk, pržiti dok ne porumeni na ulju. Dodati pečenu, očišćenu (čak i od semena) papriku, beli luk, dodati začine po želji - so, biber. Krompir obariti.
Obaren krompir, isečen na kolutiće dodati i izmešati u vatrostalnoj činiji.
Preseći krompire na pola i izdubiti ih. Izvađen krompir izmešati sa šampinjonima, šargarepom, graškom, kukuruzom, uljem i susamom, vratiti nazad u kore i zapeći 10 minuta na 250°C. Preliti kiselom pavlakom i posuti peršunom.
_______________________________________________
Francuski krompir 1
Potrebno je:
1 kg krompira
1 glavica crnog luka
oko 300 g sremske kobasice
5 barenih jajeta
2 nekuvana jajeta
1 kisela pavlaka
malo mleka
oko 200 g trapista
biber
so
Priprema
Vatrostalnu posudu nauljiti, u nju staviti isečenu glavicu crnog luka, a na to ređati red krompira isečenog na kolutove, red sremskih kobasica, red barenih jaja. Postupak ponavljati dok se ne utrosi materijal.
Potom izmutiti 2 jajeta i pavlaku (dodati malo mleka) posoliti i zaliti preko krompira.
Peći oko 40 minuta. Kad krompir dobije rumenu boju preko njega naribati red trapista.
Cele krompire, skuvati, oljuštiti i iseći na tanke kolutove. Šunku sitno iseći. Đuvečaru ili sud u kome će se peći, podmazati i složiti red krompira. Preko njega staviti deo iseckane šunke i kačkavalja. Ponovo staviti red krompira, pa red šunke i kačkavalja. Ovo ponavljati dok se sva masa ne utroši. Poslednji red mora da bude krompir. Sitno iseckati buter i posuti preko krompira. Razmutiti dva jajeta sa mlekom, dodati malo soli i preliti odozgo. Peći u zagrejanoj rerni oko pola časa.
Oljuštite krompir, isecite ga na tanje kolutove i kuvajte ga nekih 20 min.
Kolutove šunkarice propržite na ulju sa obe strane. Umutite jaja, sa mlekom i časom jogurta, seckanim peršunom, dodajte soli, bibera i začina po želji. Premazite formu uljem.
Poređajte pola kuvanog krompira po dnu forme preko poređajte prženu šunkaricu, pa na kolutove iseckan prazi luk, preostali krompir. Prelijete nadevom od jaja i pecite nekih još 20-25 minuta na 200 stepeni.
Umesto šunkarice može da ide suvi vrat ili kobasice, belo pilece meso ili nesto po vašoj zelji.
_________________________________________________
Posne paprike sa krompirom
Potrebno je:
1 glavica crrnog luka
300 g patlidžana
2 velika krompira
15-tak manjih paprika, raznih boja i oblika
malo ulja
so
biber
Priprema
Propržiti sitno iseckan luk, dok ne porumeni, na malo ulja. Izrendan, posoljen i iscedjen patlidžan, dodati u luk, a nakon toga i izrendan krompir.
Dinstati na laganoj vatri desetak minuta. Dodati so i biber. Puniti paprike. Peći na 200-250 stepeni oko pola sata.
Umesto patlidžana, se može staviti samo krompir. U pleh nije potrebno sipati ulje.
Na dve kašike ulja dinstati luk isečen na kolutove, dodati začine, paradajz i krompir isečen na klolutove. Naliti supom i kuvati na umerenoj temperaturi još dvadesetak minuta. Kada je kuvano, dodati kobasice isečene na kolutove i sve dobro promešati. Odmah služiti.
Kuvani krompir ispasirati, dodati roštilj meso, jaje i malo suvog začina.
Sve dobro umesiti i ostaviti da ostoji 30 minuta.
Praviti šnicle, uvaljati ih u prezle i pržiti u vrelom ulju na tihoj vatri.
_________________________________________________
Pikantni ćevapi
Potrebno je:
300 g mlevenog mesa
300 g krompira
1 ljuta paprika
1 jaje
2 čena belog luka
1 veza peršuna
biber
so
suvi biljni začin
ulje
soda bikarbona
prezli po potrebi
Priprema
Beli luk, ljutu papriku i peršun sitno iseckati, a krompir obariti i izrendati na krupno rende.
U odgovarajućoj posudi sjediniti meso, krompir, jaje, beli luk, ljutu papriku, peršun, posoliti i pobiberiti, dodati mešavinu začina i malo sode bikarbone, pa dobro promešati.
Od pripremljene smese praviti ćevape, a zatim ih uvaljati u prezle.
Skuvati krompir, oljuštiti ga i iseći na koturove. Namazati kalup maslacem i posuti ga sitno tucanom zemičkom. U kalup složiti polovinu krompira, posoliti i posuti sa 50 grama tanko isečenog trapista i 50 grama maslaca. Preko trapista složiti drugu polovinu isečenog krompira, malo posoliti i dodati onu istu količinu trapista i maslaca kao i prvi put. Dobro izmešati jaja sa mlekom i kiselom pavlakom. Ovim preliti masu u kalupu i peći je dok ne porumeni.
Šargarepu, salame, kisele krstavčiće, iseći na kocke. Krompir dobro oprati, pa zajedno sa ljuskom kuvati. Kuvani krompir ohladiti, oljuštiti i narendati ga na rende.
Skuvati šargarepu i kukuruz, dok ne omekša. Zatim kuvano ohladiti i procediti.
Umutiti majonez, pavlaku i začine, pa dodati svo povrće i lepo izmešati.
Oblikovati kućicu i od štapića napraviti krov i sve ostalo.
Sitno iseckati luk, šargarepu i suvo meso, pa sve zajedno dinstati na tihoj vatri, dok luk ne postane staklast. Dodati začine po ukusu i još malo dinstati, pa dodati krompir i pirinač.