• Page 1 of 1
  • 1
Forum » -== RapidExYU Area - Member Section ==- » Ok , znači igramo prljavo!!! [Regional & Foreign Languages] » Preinstalirani keylogger pronađen u 460 modela HP laptop rač
Preinstalirani keylogger pronađen u 460 modela HP laptop rač
Hermes
11-12-2017, 8:17 PM
# 1

-= Founder =-
Offline
Administrators
Posts: 12681
Preinstalirani keylogger pronađen u 460 modela HP laptop računara



Po drugi put ove godine, na laptopovima koje proizvodi HP pronađen je preinstalirani keylogger.

Keylogger je otkrio istraživač Majkl Ming koji ga je primetio na nekoliko laptopova koje proizvodi Hewlett-Packard.

Keylogger može da omogući hakerima da zabeleže svaki pritisak korisnika na tastere i da ukradu osetljive podatke, uključujući lozinke, informacije o nalozima, i informacije o kreditnim karticama.

Keylogger je pronađen u SynTP.sys fajlu, drajveru za touchpad koji se isporučuje sa novim HP notebook računarima, i zbog čega je više od 460 modela HP notebook računara podložno napadima.

Iako je keylogger podrazumevano onemogućen, napadači mogu iskoristiti dostupne open source alate za zaobilaženje UAC (User Account Control) da bi omogućili ugrađeni keylogger.

Ming je prošlog meseca prijavio kompaniji problem koji je primetio. Iz kompanije su odgovorili da je keylogger ostavljen slučajno, ali da je sada uklonjen.

"Potencijalna bezbednosna slabost identifikovana je u određenim verzijama Synaptics touchpad drajvera koja utiče na sve Synaptics OEM partnere", kažu iz HP-a. "Bile bi potrebne administratorske privilegije kako bi se iskoristila ova slabost. Ni Synaptics ni HP nemaju pristup podacima korisnika kao rezultat ovog problema."

Kompanija je objavila ažuriranu verziju drajvera za sve pogođene modele HP notebook računara. Ako ste vlasnik HP laptopa, možete potražiti ažuriranje za vaš model. Spisak ranjivih HP laptop računara može se naći na web sajtu podrške HP-a.

Ming je objavio tehničku analizu SynTP.sys fajla i kod keyloggera za bezbednosne istraživače i programere softvera.

Ovo nije prvi put da je u HP laptopovima otkriven keylogger. Ranije ove godine, ugrađeni keylogger je pronađen u HP audio drajveru koji je krišom snimao sve pritiske korisnika na tastere i čuvao ih u čitljivom fajlu.

Izvor:

Code
https://www.informacija.rs/Vesti/Preinstalirani-keylogger-pronadjen-u-460-modela-HP-laptop-racunara.html
Forum » -== RapidExYU Area - Member Section ==- » Ok , znači igramo prljavo!!! [Regional & Foreign Languages] » Preinstalirani keylogger pronađen u 460 modela HP laptop rač
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:
Pravila Chat
Mini-chat
+Mini-chat
0