• Page 1 of 1
  • 1
Forum » -== RapidExYU Area - Member Section ==- » Ok , znači igramo prljavo!!! [Regional & Foreign Languages] » Američke vlasti sumnjaju da su ruski hakeri koristili Kasper
Američke vlasti sumnjaju da su ruski hakeri koristili Kasper
Hermes
25-10-2017, 8:34 PM
# 1

-= Founder =-
Offline
Administrators
Posts: 12681
Američke vlasti sumnjaju da su ruski hakeri koristili Kaspersky AV za špijuniranje



Amečka vlada zabranila je državnim federalnim institucijama da koriste antivirusni softver ruske kompanije Kaspersky Lab zbog straha da bi mogle biti špijunirane. Ova odluka je doneta iako nije bilo dokaza koji bi opravdali taj strah.

Međutim, tu se priča ne završava. Američki Wall Street Journal objavio je članak u kom se tvrdi da su hakeri koje je finansirala država ukrali poverljive dokumente američke Nacionalne bezbednosne agencije (NSA) pomoću programa koji proizvodi Kaspersky Lab.

Russian Hackers Stole NSA Data on U.S. Cyber Defense

Za sada nema potvrde da li su tvrdnje koje je izneo WSJ tačne, a članak čak i ne dokazuje da je u to umešana kompanija Kaspersky Lab.

"Kao privatna kompanija, Kaspersky Lab nema neprimerenih veza sa bilo kojom vladom, uključujući i Rusiju, i jedini zaključak je da je Kaspersky Lab izgleda uhvaćen usred geopolitičke borbe", kaže se u saopštenju kompanije.

Neko ko radi za američku NSA, a čiji identitet nije otkriven, navodno je preuzeo poverljive dokumente sa vladinih sistema i prebacio ih na kućni računar, čime je prekršio poznate sigurnosne procedure.

Citirajući neimenovane izvore, WSJ navodi da je napadnuti računar koristio Kaspersky antivirus, isti program koji je američko Minstarstvo za unutrašnju bezbednost zbog straha od špijuniranja nedavno zabranilo na svim računarima koji pripadaju državnim institucijama.

Poverljivi dokumenti koji su ukradeni sadržali su detalje o tome kako NSA upada u strane kompjuterske mreže u toku špijunskih operacija, kao i kako agencija brani svoje sisteme od sajber napada.

Iako uloga Kaspersky Laba u tome nije jasna, američki zvaničnici misle da je skeniranje računara softverom ruske kompanije pomoglo ruskim hakerima da identifikuju fajlove sa poverljivim informacijama.

U odgovoru na članak WSJ, Jevgenij Kasperski, direktor kompanije Kaspersky Lab je rekao da WSJ "nije pružio nikakav dokaz koji potkrepljuje učešće kompanije u navodnom incidentu."

We aggressively protect our users and we’re proud of it.

Nije poznato ni kako su fajlovi ukradeni, ali pretpostavka je da je tome pomogla praksa antivirusa da otprema sumnjive fajlove na server kompanije u Rusiji, što je možda omogućilo ruskoj vladi da pristupi podacima.

Druga mogućnost je da su ruski hakeri ukrali poverljive podatke koristeći ranjivost u Kaspersky Lab softveru instaliranom na napadnutom sistemu.

"Ako pretpostavimo da je to tačno da su ruski hakeri iskoristili slabost u našim proizvodima instaliranim na računaru jednog od naših korisnika, i da su vladine agencije zadužene za zaštitu nacionalne bezbednosti znale za to, zašto to nisu prijavile nama?", zapitao se Kasperski.

"Mi ispravljamo najozbiljnije greške u roku od nekoliko sati; zašto onda ne bismo svet učinili malo bezbednijim prijavljujući ranjivost? Ne mogu ni da zamislim etičko opravdanje za to", kaže Kasperski.

Kompromitovanje poverljivih fajlova NSA desilo se 2015. godine, ali je otkriveno tek naredne godine. Nije jasno da li je ovaj incident nekako povezan sa napadom grupe Shadow Brokers koja je objavila hakerske alate NSA.

Izvor:
Code
https://www.informacija.rs/Vesti/Americke-vlasti-sumnjaju-da-su-ruski-hakeri-koristili-Kaspersky-AV-za-spijuniranje.html
Forum » -== RapidExYU Area - Member Section ==- » Ok , znači igramo prljavo!!! [Regional & Foreign Languages] » Američke vlasti sumnjaju da su ruski hakeri koristili Kasper
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:
Pravila Chat
Mini-chat
+Mini-chat
0