• Page 1 of 1
  • 1
Forum » -== RapidExYU Area - Member Section ==- » Ok , znači igramo prljavo!!! [Regional & Foreign Languages] » OPREZ: Fišing napad na korisnike u Srbiji
OPREZ: Fišing napad na korisnike u Srbiji
Hermes
14-05-2016, 7:07 PM
# 1

-= Founder =-
Offline
Administrators
Posts: 12681
OPREZ: Fišing napad na korisnike u Srbiji

Quote
Često smo vas na našem sajtu upozoravali na fišing emailove koji, ma kako bili dobro osmišljeni i uverljivi, domaćim korisnicima možda nikada nisu bili ozbiljan mamac ne samo zbog toga što su uglavnom napisani na engleskom, već i zbog toga što njihov sadržaj možda ne bi bio dovoljno interesantan korisnicima u Srbiji.

Ipak, fišing se ne dešava samo drugima. Dokaz za to su emailovi koji ovih dana stižu na email adrese korisnika u Srbiji kojima su i namenjeni.

Emailovi su na srpskom, a navodno ih šalje Privredna komora Srbije sa domena pksrs.com. Za one koji ne znaju, prava adresa sajta Privredne komore Srbije je pks.rs.

Prelaz mišem preko linka u emailu https://pks.rs/files/ZPDG.pdf otkriva pravu destinaciju - https://pksrs[tačka]com/ZPDG.pdf. Međutim, kada browser pokuša da preuzme taj PDF fajl on biva preusmeren na https://pksrs[tačka]com/ZPDG.exe, te se umesto PDF fajla preuzima EXE fajl. Naša pretpostavka je da je taj EXE fajl zapravo dropper.

Ukoliko se korisnik prevari i pokrene EXE fajl, dropper će preuzeti pravi PDF fajl sa pks.rs, ali i Remote Admin Utility - alat za upravljanje računarom preko interneta.

Zanimljivo je kojim su se trikom poslužili fišeri da bi obezbedili širenje malicioznog fajla. Na kraju emaila korisnicima se savetuje da ukoliko ovo obaveštenje nije stiglo na pravu adresu, da ga proslede licima koje smatraju odgovornim u svojoj firmi.

PDF dokument koji je korisnika preuzeo sadrži Zakon o porezu na dohodak građana tako da korisnik nema razloga da sumnja da se nešto loše događa. Međutim, istovremeno se istovremeno Remote Admin Utility koji omogućava kriminalcima da pristupaju računaru bez znanja i dozvole korisnika.



Izvor:

Code
http://www.informacija.rs/Vesti/OPREZ-Fising-napad-na-korisnike-u-Srbiji.html
Attachments: 6827688.jpg (382.5 Kb)
Forum » -== RapidExYU Area - Member Section ==- » Ok , znači igramo prljavo!!! [Regional & Foreign Languages] » OPREZ: Fišing napad na korisnike u Srbiji
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:
Pravila Chat
Mini-chat
+Mini-chat
0