• Page 1 of 1
  • 1
Forum » -== RapidExYU Area - Member Section ==- » Ok , znači igramo prljavo!!! [Regional & Foreign Languages] » Oko 24 odsto korisnika Interneta susreće se sa lažnim AV (Vesti)
Oko 24 odsto korisnika Interneta susreće se sa lažnim AV
Hermes
23-06-2012, 7:56 PM
# 1

-= Founder =-
Offline
Administrators
Posts: 12681


Oko 24 odsto korisnika Interneta susreće se sa lažnim antivirusima




Quote
Neželjena pošta, fišing i lažni antivirusi su opasnosti sa kojima se korisnici interneta najčešće susreću. To su rezultati do kojih su došli analitičari agencije Harris Interactive na osnovu istraživanja sprovedenog od februara do marta 2012. godine. U istraživanju je učestvovalo 9.000 ispitivača iz Amerike, Engleske, Rusije, Francuske, Nemačke, Italije i Španije.

Oko 24 odsto ispitivača susrelo se sa dosadnim ponudama za instaliranje lažnog antivirusa kako bi „osigurali” svoj računar. Obično se link za ovakve lažne programe nalazi u iskačućem (pop-up) prozoru zajedno sa lažnim upozorenjem da je računar zaražen.

Email je drugi najčešći izvor opasnosti. Skoro trećina korisnika (31%) žali se na brojnu neželjenu poštu. Ovo uopšte ne iznenađuje: prema veb sajtu Securelist, u martu 2012, zabeleženo je 75 odsto zaraženog email saobraćaja u svetu.

Agencija Harris Interactive je ispitala 23% emailova, koji su navodno dolazili od banaka ili administratora i u kojima su se od korisnika zahtevali logovanje, šifre i drugi lične podatke. Oko 27% korisnika je primilo email sa sumnjivim dokumentima u prilogu ili linkovima (i sličnim porukama na društvenim mrežama). Ono što ovaj problem čini još ozbiljnijim je činjenica da, prema istom istraživanju, 18 odsto ispitanika teško razlikuje zaražene emailove od autentičnih. Jasno je da se redovni korisnici Interneta susreću sa raznim opasnostima i da im je potrebna savremena zaštita kako za računar tako i za mobilne uređaje.

Zanimljivo je da se sa ovakvim opasnostima korisnici u Rusiji susreću više od bilo kojih drugih. Postoji dva puta više verovatnoće da će se neko iz Rusije susresti sa iritantnim pop-up prozorima (52%), lažnim obaveštenjima o zaraženom računaru (48%) i neželjenim veb stranicama koje se automatski otvaraju (23%). Fišing je, pak, ređa pojava u Rusiji nego u Evropi ili Americi.


Izvor: informacija.rs
Forum » -== RapidExYU Area - Member Section ==- » Ok , znači igramo prljavo!!! [Regional & Foreign Languages] » Oko 24 odsto korisnika Interneta susreće se sa lažnim AV (Vesti)
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:
Pravila Chat
Mini-chat
+Mini-chat
0