Umutiti žumanca sa ostalim sastojcima, mikserom, zatim dodati čvrst sneg od belanaca. Izliti smesu u dobro namazanu dublju tepsiju i staviti u rernu zagrejanu na 200 stepeni i peći do zlatno smeđkaste boje.
Kada se ohladi proja se preseče na pola i filuje filom od sira i pavlake, a preko sira se poslažu pečene paprike. Preklopiti drugim delom proje.
Umutiti jaja, dodati jogurt, ulje i mešavinu od kukuruznog i pšeničnog brašna gde je umešan praška za pecivo.
Na kraju dodati viljuškom izmrvljen sir. Masa treba biti malo redja (ne tako gusta), po potrebi može se dodati malo kisele vode, ako vam se učini pregusto.
Ostaviti na toplom oko 15 minuta. Sipati u podmazanu tepsiju i peći na 180 C oko 20 minuta.
Umutiti žicom jaja sa malo soli, zatim dodati kiselu vodu, ulje, kukuruzno brašno i obično brašno pomešano sa pecivom, sjediniti sve, a zatim izmrviti sir i sve lepo sjediniti.
Testo peći u pomazan pleh na 200 C oko 20 minuta dok ne porumeni.
250 g jogurta umutiti sa 3 jaja, 1 praškom za pecivo, osoliti po ukusu, dodati malo ulja i umutiti, zatim dodati čašu kisele vode, dodati brašno kukuruzno i pšenično. Belo brašno odokativno, ali da ne bude pregusto.
Sipati u pouljenu i brašnom posutu tepsiju, narendati feta sira i posuti susamom, peći u zagrejanoj rerni.
Izmešati sve suve sastojke pa u sredini napraviti rupu. U rupu sipati jaja, mleko i ulje i promešati dok se ne dobije kompaktna masa. Dodati sir i ponovo mešati, ali gledati da ostanu komadići sira.
Peći u unapred zagrejanoj rerni prvo na 220 C dok ne naraste, a zatim na 175 C. Ukupno vreme pečenja je oko pola sata, u zavisnoti od kvaliteta šporeta.
Može se dodati i spanać, čvarci ili manje više sve što Vam padne na pamet a jestivo je.
Umutiti belanca, zatim dodati žumanca i sve ostale sastojke koji su navedeni, izuzev brokolija.
Brokoli se obari u slanoj vodi, ostavi da se ohladi i ocedi na papirnoj salveti, nakon čega se blago uvaljaju u brašno, da nebi potonuli prilikom ubacivanja u testo za proju.
Potom ih staviti u pripremljenu smesu, i blago varjačom izmešati.
Nakon toga staviti u rernu i peći na 200 stepeni, 10 minuta, pa smanjiti temperaturu na 180 i još peće 20 minuta.
Izmešati projino i obično brašno, dodati prašak za pecivo, sir i kajmak i dobro izmešati.
Odvojiti belanca od žumanca, prvo ulupamo dobro belanca u šnen, i postepeno dodajemo žumance jedno po jedno. Zatim sjedinimo sa projom polako dodavati da testo ne padne, staviti u podmazan pleh i peći na 250 stepeni 45-55min.
Mladi luk očistite, operite, pa isecite zajedno sa zelenim perima i propržite na ulju. U dublju posudu sipajte brašno, na sredini načinite udubljenje i naspite prohlađen prženi luk. Posolite po ukusu uz dolivanje malo vode i ulja, pa zamesite srednje meko testo. Preručite ga u podmazan pleh, poravnajte i pecite u rerni zagrejanoj na 225 stepeni, dok ne porumeni.
Umutiti 2 jajeta, dodati 1 čašu jogurta, pola šoljice ulja, 1 čašu kisele vode, kašičicu soli, 1 pecivo, po jednu čašu pšeničnog i kukuruznog brašna (po potrebi dodati još malo, da bi bilo malo gušće, nego za palačinke).
Zatim dodati spanać ili blitvu po želji i malo sira. To sipati u pouljenu i brašnom posutu tepsiju i peći, dok lepo ne porumeni.
Oprane leblebije preko noći potopiti u hladnu vodu da nabubre. Sutradan promeniti vodu i kuvati na umerenoj temperaturi sa malo soli, dok zrna ne omekšaju. Tanke tvrde opnice koje su isplivale na površinu, izvaditi rešetkastom kašikom a kuvane leblebije ocediti i ispasirati.
U topao pire dodati na listiće nasečen maslac, mešati dok se ne istopi, zatim umešati prethodno razmućena žumanca, kukuruzno brašno, prašak za pecivo i naliti mleka koliko je potrebno da se dobije srednje gusta kaša. Na kraju pažljivo umešati čvrsto umućen sneg od belanaca.
Ovako pripremljenu smesu sipati u maslacem namazan i kukuruznim brašnom posut pleh i peći u zagrejanoj rerni na 225 °C oko 60 minuta. Poslužiti toplo.
Staviti 1,5 l vode, kašiču soli i kašiku ulja da proključa i u ključalu vodu sipati testeninu. Mešati sa varjačom 10 minuta pa skloniti sa vatre. Procediti i hladnom vodom isprati.
Jaja, so, pavlaku i sir izmešati, dodati testeninu i ulje.
Kukuruzno brašno pomešati sa praškom za pecivo pa dodati u jaja.
Šunku izrendati i pomešati sa smesom. Nastaviti mešanje sa varjačom i razliti u podmazan pleh i peći na 220 C.
Izgnječiti grubo sir viljuškom, dodati umućena jaja, pa promešati. Zatim dodati šoljicu ulja, kukuruznog brašna, belog brašna, mleka, i na kraju prašak za pecivo. Sve sastojke dobro izmiksati.
Pleh u kome ćete peći projaru, premazite malo margarinom. Rernu predhodno malo zagrejte.
Sipajte testo, pečite na 220 C, dok ne dobije lepu rumenu boju. Izvadite iz rerne, ostavite da se malo prohladi, pa tek onda sečite.
3 čaše projinog brašna (može i 2 projinog i 1 pšeničnog brašna)
3 kašike belog brašna (3 kašike kukuruznog griza, ako se meša brašno)
2 kašike pšeničnog griza
1 čaša ulja
1 kiselo mleko
1 kašičica soli
1 prašak za pecivo
1-1,5 čaša kisele vode
susam (po želji)
Priprema
Brašno pomešati sa praškom za pecivo, onda zajedno sa svim ostalim sastojcima dodati u već umućena jaja.
Izliti u podmazan i pobrašnjen pleh i posuti susamom.
________________________________________________
Projice
Potrebno je:
1,5 šolja kukuruznog brašna
1 šolja pšeničnog brašna
1 šolja ulja
1 šolja kisele vode
1 šolja kiselog mleka
300 g sira
malo praška za pecivo
4 jajeta
150 g salame
150 g kiselih krastavaca
malo soli
Priprema
Salamu i kisele krastavce iseckati na kockice. Kukuruzno brašno, pšenično brašno, ulje, kiselu vodu, kiselo mleko, sir (izmrvljen), malo praška za pecivo, jaja i so sjediniti.
U smesu dodati iseckanu salamu i kisele krastavce.
Modle i pleh podmazati margarinom i izliti smesu, do 2/3 modle.
Salamu, papriku, krastavčiće i luk sitno iseckati. Jaja dobro umutiti mikserom, dodati kašiku masti i mutiti zajedno još 2-3 minuta. U tu masu dodati, prašak za pecivo, malo soli, brašno, sir i ostale iseckane sastojke: salamu, krastavčiće, papriku i praziluk.
Sve dobro izmešati i tako sjedinjenu masu, sipati u podmazan i brašnom posipan pleh za pečenje.
Peći u zagrejanoj rerni na 220 C oko 20 minuta dok se testo ne zarumeni.