• Page 1 of 1
  • 1
Forum » -== General Forum Section ==- » Zdravlje - Health - Gesundheit [Regional, Foreign & International Languages] » Ulje od konoplje
Ulje od konoplje
Hermes
15-06-2014, 10:33 AM
# 1

-= Founder =-
Offline
Administrators
Posts: 12681


Quote
Ulje od semenki konoplje naziva se savršenom prirodnom hranom zbog svog uravnoteženog sadržaja esencijalnih omega masnih kiselina. Ravnoteža ovih masnih kiselina u ishrani izuzetno je važan faktor prevencije od srčanih oboljenja i raka.

Seme konoplje spada u najuravnoteženije i najbogatije izvore masti na svetu. Idealan odnos omega 6 prema omega 3 je 3:1, i njega preporučuje Svetska zdravstvena organizacija. Upravo takav odnos sadrži konopljino ulje. Smatra se da je povećana konzumacija omega 6 masnih kiselina u tipičnoj ishrani u osnovi mnogih inflamatornih procesa, a time i kardiovaskularnih oboljenja (upala arterija) i raka. Pod “tipičnom ishranom” mislimo pre svega na ishranu bogatu namirnicama životinjskog porekla, a u kojoj se koriste rafinisana biljna ulja (suncokretovo, kukuruzno, šafranovo) koje sadrže mnogo više omega 6 nego omega 3 masnih kiselina.

Unošenje omega 3 i omega 6 esencijalnih masnih kiselina u ispravnom odnosu – a preporučen odnos je tripu više omega 3 nego omega 6 - je suštinski važne za obnovu zdravlja i funkcija imuniteta. Ulje od semenki konoplje sadrži 80% esencijalnih masnih kiselina, više od bilo koje druge biljke, a pritom je u konopljinom semenu priroda spakovala omega-6 i omega-3 masne kiseline upravo u tom idealnom odnosu za ljudski organizam - 3:1, pa je tako ono izuzetno korisno za očuvanje opšteg zdravlja, a naročito kardiovaskularnog sistema. Konopljino seme se može smatrati idealnim izvorom dragocenih omega-3 masnih kiselina i za one koji ne žele da jedu ribu (gde se one takođe nalaze, ali se i uništavaju kuvanjem) - bilo iz etičkih (vegani) ili zdravstvenih razloga. Neki se takođe plaše da su neki izvori ribljeg ulja zagađeni živom i drugim toksičnim materijama.

Dnevna doza esencijalnih masnih kiselina
Poenta je da ulje od semenki konoplje može da zadovolji sve naše potrebe za esencijalnim masnim kiselinama neophodnim za život. Esencijalne masne kiseline ne mogu da se proizvedu u telu i moraju se uneti spolja. Poznate su po svojoj ulozi u sprečavanju srčanih oboljenja, visokog krvnog pritiska, visokog holesterola, raka, artritisa i još mnogo toga. Dr Johana Budvig (sedam puta nominovana za Nobelovu nagradu), pionir u proučavanju esencijalnih masnih kiselina, napisala je izveštaje o uspešnom tretmanu srčanog infarkta, artritisa, raka i drugih bolesti velikim količinama esencijalnih masnih kiselina.

Esencijalne masne kiseline su nezamenljive za funkcionisanje i razvoj mozga i nervnog sistema i za stvaranje zdravih ćelijskih membrana. One takođe daju nephodne nutrijente kosi i koži.

Jedno od obećavajućih svojstava konopljinog ulja je u lečenju ekcema. Istraživači Univerziteta Kuopio iz Finske proučavali su delovanje konočjinog ulja na atopijski dermatitis (ekcem) i saopštili sledeća zapažanja: “Zapazili smo značajno smanjenje suvoće, svraba i opšte olakšanje svih simptoma”.

Posebna svojstva konopljinog ulja
- Jedina biljka koja sadrži vitamin D, neophodan za apsorpciju kalcijuma i brojne druge procese u organizmu
- Sadrži vitamin E u velikim količinama
- Ima izuzetna antiinflamatorna svojstva koja ne nalazimo kod drugih masti
- Prirodna je zaštita od sunca kada se namaže na kožu

I naravno, ma koliko da je dobro, konopljino ulje nije jedino koje sadrži omega 3 masne kiseline. Maslinovo i laneno ulje su takođe pouzdano dobri izvori, a tu su naravno i orašasti plodovi.

VAŽNA NAPOMENA:
Ako hoćemo da imamo koristi od ovog ulja ne treba da ga koristimo za termičku obradu (prženje, kuvanje, dinstanje). Najbolje je dodavati ga u salate, ili preliti njime već pripremljena jela (npr. kuvano povrće, pirinač i sl) kad je već pripremljeno i iznese se na sto.

Forum » -== General Forum Section ==- » Zdravlje - Health - Gesundheit [Regional, Foreign & International Languages] » Ulje od konoplje
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:
Pravila Chat
Mini-chat
+Mini-chat
0