• Page 1 of 1
  • 1
Forum » -== General Forum Section ==- » Zdravlje - Health - Gesundheit [Regional, Foreign & International Languages] » Istina o gubljenju kilograma (Istina,gubljenje, kilograma, dijete. l-carnitin, secer)
Istina o gubljenju kilograma
Bebana
22-07-2012, 7:22 PM
# 1
Offline
Friends
Posts: 15036
Šta zaista pomaže?

Ne prođe dan da ne vidimo neku reklamu za mršavljenje. Kako zategnuti stomak i zadnjicu i obući odeću za broj ili dva manju od ove sada? Prodavnice su pune niskokaloričnih namirnica, namirnica sa 0% masti, bez šećera. Proizvodi sa l-karintinom.




Jeste li se ikada zapitali da li sve ovo zaista pomaže? Ili Vas nije ni briga? Da li ih birate samo da se ne biste osećali loše kada poželite da gricnete nešto slatko?

Prvo pravilo mršavljenja: sport!

Prvo pravilo mršavljenja je da se bavite nekim sportom. Čak i ako mrzite bavljenje sportom – jedini ispravan način mršavljenja je i bavljene sportskim aktivnostima. Pored toga, sportska aktivnost sjajno utiče na Vaše zdravlje. Dok vežbate krvotok se ubrzava, toksini se oslobađaju, a srce postaje jače.
Intenzivna šetnja, joga ili vožnja sobnog bicikla su dovoljni.

Sve zavisi od Vaših želja. Žene se najviše pribojavaju da postanu previše mišićave – da bi telo bilo kao kod bodi bildera potrebno je mnogo više vežbanja! Zato nikako ne možete postati „previše“ mišićave slučajno.

Šećer i veštački zaslađivači – dobro ili loše?

Većina proizvoda koja sadrži malo šećera zapravo ima veštačke zaslađivače kako bi se nadoknadio ukus. U malim količinama ovi zaslađivači nisu štetni, ali još uvek nije otkriveno koliko oni utiču na kancerogena oboljenja. Takođe indutrijska hrana nikada nije dobra zamena za prirodnu.

Pametno je da obratite pažnju sa čime kombinujete šećer

Ili glikaemički (GI) indeks namirnica. Šećer ima visok glikaemički indeks dok ga proroteini i masti smanjuju. Uzmimo na primer čokoladu: njeni osnovni sastojci su šećer i kakao puter. Zato čokolada ima nizak glikaemički indeks. Ali ne zaboravite da previše čokolade pomaže da se ugojite!

Razmislite i o unosu masnoće

Proizvodi sa niskim sadržajem masnoće neće vam sami po sebi pomoći da skinete kilograme. Pored toga - neki vitamini su rastvorljivi samo u mastima, što znači da proizvodi sa višim sadržajem masti sadrže više vitamina. Masti se vare sporije, ali time i ostajemo siti mnogo duže.

Punomasno - da ili ne?

Jedno poređenje - šoljica jogurta sa niskim procentom masti ima oko 100 kalorija, a šoljica punomasnog jogurta ima oko 160 kalorija. Ugljeni hidrati se vare prvi, a nakon toga proteini i masti. Dakle, šoljica punomasnog jogurta nas čini sitima duže, kao što smo već napomenuli. Ali ne može svako sebi priuštiti punomasne proizvode, a posebno ne ljudi sa visokim nivoom holesterola.

L-karnitin?

L-karnitin, je danas uobičajeni dodatak u različitim vrstama vode sa ukusima, jogurta i mleka, a prodaje se i kao samostalni suplement ishrani. To je supstanca koja utiče na varenje masti i njeno pretvaranje u energiju. On je najefikasniji ako se konzumira pre treninga ili sportskih aktivnosti ili sa manjim obrokom koji sadrži (zdrave) masti.

Njegov primarni zadatak je da poveća nivo energije

Jogurt i voda sa dodatkom L-karnitina sadrže zapravo oko 60 mg l-karnitina, a potrebna je mnogo veća količina kako bi on bio efikasan.Osnovni zadatak l-karnitina u sportu je da poveća nivo energije, a ne da sagoreva masne naslage.

Ovo je još jedan dokaz da ne postoji mršavljenje bez napora i odricanja. I ne zaboravite – biti u formi znači i da lepše izgledate, ali i da budete zdraviji!
Forum » -== General Forum Section ==- » Zdravlje - Health - Gesundheit [Regional, Foreign & International Languages] » Istina o gubljenju kilograma (Istina,gubljenje, kilograma, dijete. l-carnitin, secer)
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:
Pravila Chat
Mini-chat
+Mini-chat
0