Page 1 of 3123»
Forum » -== General Forum Section ==- » Zdravlje - Health - Gesundheit [Regional, Foreign & International Languages] » Korisni saveti
Korisni saveti
bronzanica
16-06-2012, 7:26 PM
# 1
Offline
Administrators
Posts: 5388
Ne vucite ormar...

Ako vam nešto sitno zapadne iza ormara,navucite na šipku od usisivača najlon čarapu i izvucite.

Svež med...

Dali je med svež i pre svega kvalitetan možete proveriti tako što ćete okrenuti teglu naopačke i pratiti šta se desava.. Ako je med svež posle naglog okreta izroniće krupan balon/mehur sa dna tegle. Ako do toga nebude došlo ni cena mu nesme biti visoka.

Nesanica...

Muči vas nesanica? Razmišljate o problemima i neuspevate lako da zaspite? Ne brinite! I za to postoji prirodni lek.. Naime kocka šećera natopljena konjakom olakšaće vam put u san. Lavanda pored jastuka je još jedna prirodna pomagalica za bolji i lakši san. Napravite mali jastučić koji ćete puniti svežom lavandom, prijatan miris će vas oduševiti i uspavati.

Komarci dosadjuju...

Komarci su sitni ali znaju da dosadjuju! Da bi ih efektivno udaljili od vas trebate se namazati sirćetom ili limunovim sokom.
Naravno sirće nećete mazati po sebi pre izlaska već negde u prirodi ili eventualno kući. Jedan od loših saveta koji se često mogu čuti je -pijte rakiju- Apsolutno nije tačno,čak šta više utvrđeno je da komarci više napadaju osobe koje imaju u krvi alkohola ili jedu često začinjenu hranu.

Smrdljive patike...

Patike znaju da imaju neprijatan "miris" pogotovo posle dužeg nošenja.. Da bi ste smanjili njihov neprijatan "miris" naspite unutar sodu bikarbonu i ostavite da stoji sve dok ih sledeći
put neobučete. (dovoljno će biti izlupati ih)
bronzanica
16-06-2012, 7:27 PM
# 2
Offline
Administrators
Posts: 5388
Čudotvorna sveća...

Da bi sveća duže gorela i manje kapljala,stavite je par sati pre upotrebe (paljenja) u zamrzivač.

Prijatnosti za goste...

Dočekajte vaše goste sa novim i originalnim idejama.. U posudu za zamrzavanje leda stavite
listiće mente,maslinke,krastavčice...U koktelima izgleda izvrsno.

Odvratan miris duvana...

Prijatelji su otišli,parti je uspio,ali je ostao smrad cigareta koji se uvukao svuda.. Šta sad? Napunimo kanticu sa vodom i ubacimo glavicu luka. Ostavimo tako na sredini sobe čitavu noć.. Neprijatan miris će nestati! Možda nešto još bitnije: vaše prijatelje uvek možete posavetovati da ostave cigarete...

Muke sa šerpom...

Zagorela vam je šerpa? Ne žurite da je izribate! Vratite je na vatru i dolijte pola sirćeta
pola vode zagrijte je do ključanja i ostavite tako 5 minuta,
zatim je sklonite sa vatre i ostavite 30min, rezultat će te videti sami.

Nezrelo voće...
Ako želite da vam brže sazri: kivi,kruške,breskve ili paradajz - stavite ih u kesicu zajedno sa jabukom.
bronzanica
16-06-2012, 7:27 PM
# 3
Offline
Administrators
Posts: 5388
Sve zarđalo...

Zarđale baštovanske alatke možete lakše očistiti metalnim sunđerom uz mešavinu limunskog soka (60%) i soli (40%)

masne pločice...

Da očistite pločice u kupatilu ili kuhinji,razredite šoljicu sirćeta u 2l vode!
Ekološki je, a ne ostavlja mrlje.

Dali su jaja sveža...

Možete uvek proveriti da li je jaje sveže na sledeći način:
Naspite u jednu činiju vode i dodate u nju malo soli. Ako se jaje spusti horizontalno na dno onda je extra sveže, ako špic teži ka površini, nije sveže, a ako jaje pluta ono je staro.

Sjaj za kožne fotelje...

Ako posedujete fotelje ili kožni nameštaj,on se najbolje čisti sa pamučnom krpom navlaženom sa svetlim pivom.
bronzanica
16-06-2012, 7:27 PM
# 4
Offline
Administrators
Posts: 5388
Kuca gricka li gricka...

Kućni ljubimci kao što su mačke i kučići traže puno pažnje (skoro kao dete). Kada ih malo zapostavimo, često ih privuku naše patike, kablovi, stolovi, stolice i sve što mogu da grebu i grickaju.. Da bi zaštitili vaše dragocene predmete i izbegli da se povrede (kablovi kroz koje prolazi struja) natrljajte sve što želite da zaštitite sa sapunom za pranje veša.. Pošto imaju osetljiv njuh ,odvratit ćete ih vrlo lako od željenih predmeta.

Krpelji napadaju...

Postoje različite hemikalije da oteramo parazite našim malim prijateljima.. Ipak i one mogu biti opasne po njihovo zdravlje! Postoji zato majka priroda koja je i o tome mislila.. Naime, menta je odlična da otera parazite pa čak i pacove...Možete staviti u kućicu vašeg ljubimca jastučić punjen sa listovima mente, pored prijatnog mirisa otarasićete se sigurno parazita.

Nepodnošljive muve..

Miris stabla paradajza će oterati dosadne muve i insekte iz vaše kuće! Ništa nije u stanju oterati ih kao stabljika paradajza, kao i pomešane sa ostalim stabljikama iz vrta. Najbolje je okačiti kraj prozora ili vrata stabljike paradajza kako bi insekti dobili povratnu kartu već sa vrata...
bronzanica
16-06-2012, 7:28 PM
# 5
Offline
Administrators
Posts: 5388
Joj,ode prst...

Ako zatvorite vaše prste u fijoku ili udarite glavom o ivicicu prozora... Pospite na bolno mesto šećer u prahu i ostavite ga dok se sam ne odlepi, zatim dobro isperite hladnom vodom... Iznenadićete se kad vidite da nema otoka, a i bol je skoro nestao...

Reumatizam...

Promena vremena! Javljaju se reumatski bolovi.. Evo kako ublažiti bol. U pamučnu kesu (napravite sami) stavite KRUPNU sol, zatim zagrijte u rerni (da bude mlako) i stavite na bolno mesto. Ponavljajte nekoliko puta proces zagrijavanja čim se ohladi..

Klizavi stisak...
Znoje vam se ruke, a nepomažu preparati... Šta raditi? Perite često ruke toplom vodom i natapajte sa sledećim preparatom koji ćete sami napraviti: 25g kolonjske vode, 25g limunovog soka, 50g belog sirćeta.
bronzanica
16-06-2012, 7:28 PM
# 6
Offline
Administrators
Posts: 5388
Bonton...

Dobili smo poklon. Radoznalost nas tera da ga odmah i otvorimo što je kulturno i uraditi sem u slučajevima kada neko od prisutnih gostiju iz nekog razloga nije donio poklon. Tada bolje ostaviti poklon sa strane i reći da ćete ga otvoriti čim to bude bilo izvodljivo. Nazvati prijatelja sutra ili kasnije i zahvaliti mu se još jednom na divnom poklonu koji ste primili.

Crvene oči...

Imate stari foto aparat i kada ga koristite noću ostavlja efekat crvenih očiju? I za to ima leka! Odvojite jedan list od papirne maramice i stavite ga preko blica.. Inače bolje opaliti koju sliku dok je dan jer trenuci koji izgledaju momentalno nevažni, kasnije dobijaju veliku vrednost..
bronzanica
16-06-2012, 7:29 PM
# 7
Offline
Administrators
Posts: 5388
Koktel savet...

Dolaze vam prijatelji i hoćete da se oduševe sa voćnim koktelom? Evo savršena priprema..
Voćne koktele pre svega treba pripremiti ranije,kako bi voće ispustilo bitnu slast.. Najbolje je pripremiti i led sa istim ukusom tj. od istog koktela.. Na kraju pre serviranja dodati malo hladne, kisele vode kako bi živnuo i dobio pravu čar.

Ukoliko u vruće letnje dane mnogo ožednite, skuvajte čaj prema želji i u njega stavite malo nane. Pijte ovaj čaj preko dana. Nana je odlična protiv žeđi. Za vruće dane preporučuje se i da u hladan i zaslađen čaj od kamilice sipate malo konjaka. Ako imate goste, napravite ovakav napitak za njih. U visoku čašu sipajte malo ruma i do vrha je nalijte vrlo hladnom koka-kolom. Ne stavljajte gostima krišku limuna u piće, već je stavite na ivicu čaše. Tako lepše izgleda, naročito ako ivicu nakvasite limunovim sokom, a onda je umočite u šećer.

Znate li kakva je razlika između tople i hladne limunade? Topla limunada je delotvorni laksativ, a hladna limunada zatvara - ali ako je spremljena bez šećera.

Evo još jednog saveta kako da rashladite flašu bez frižidera i leda. Flašu zamotajte u mokru krpu i ostavite je na promaji ili je stavite pod mlaz hladne vode. Ako vam je potrebna veća količina kockica leda odjednom, izvadite iz posude kockice leda i stavite ih u najlon kesu pa u zamrzivač. Posudu za led opet napunite hladnom vodom za sledeću turu. Ako u posudu za led koju ste napunili vodom sipate malo sirupa od pomorandže dobićete kockice leda u boji. Ledene kocke za rashlađivanje pića pripremite od mineralne vode, a možete zamrznuti i crveno vino, pa tim crvenim kockicama rashladiti bilo koje piće. Da biste dobili ledene kocke različitih boja, zajedno sa vodom zamrznite i komadiće voća.

Ledene kockice najlakše ćete istresti iz posuda za led ako na spoljašnju stranu sipate hladnu vodu. Da se kockice leda koje pripremate za neki napitak ne bi brzo rastopile kad ih iznesete na sto, učinite sledeće: u posudu za led iscedite pola limuna pa tek onda nalijte vodom i zamrznite. Kasnije, kada ih stavite u piće, miris limuna će ga oplemeniti.
bronzanica
16-06-2012, 7:30 PM
# 8
Offline
Administrators
Posts: 5388
VIŠE SOKA IZ LIMUNA
da bi iz limuna dobili više soka treba ga prethodno malo zagrijati

STARI HLEB
stari hleb osvežićete tako što koru ovlažite vodom i hleb stavite u toplu rernu, nakon 10 min.hleb će biti kao svež

Krompir će biti brže kuvan ako u vodu dodate kasiku ulja

Nož i prsti neće imati miris luka, ako prstima pređete bočnom stranom noža pod mlazom vode (kuvarski trik!)

Prilikom prženja ribe u vruće ulje dodajte list lovora. Riba će biti ukusnija, a i neugodan miris pržene ribe će biti slabiji.
bronzanica
16-06-2012, 7:30 PM
# 9
Offline
Administrators
Posts: 5388
- Čišćenje pletenog nameštaja
Predmeti od trske, pruća i rogozine čiste se vodom u koju se nacijedi malo limuna.

- Pivo za fotelje
Stolice i fotelje od kože očistit ćete odlično pivom, naročito ustajalim, onim sa dna boca.

- Kako vratiti sjaj lakovanoj drvenariji
U kesu od gaze ili u najlonsku čarapu stavite kilogram mekinja i potopite ih u kofu sa vodom. Ovom vodom operite lakiranu drvenariju pa je potom isperite čistom vodom. Drvenariji ćete vratiti njen pređašnji sjaj.

- Pukotine na nameštaju
Pukotine na nameštaju mogu se začepita ubacivanjem žutog (pčelinjeg) voska pa ga potom izravnati sa površinom nameštaja pomoću zagreijanog peroreza.

- Sredstvo za glačanje namještaja
Da bi namještaj uvek bio blistav, stavite u jednu bocu čašu ulja i čašu vinskog sirćeta pa dobro promućkajte. Jednom mjesečno namažite nameštaj ovom tekućinom pa ga potom dobro izglačajte mehkom krpom.

- Namještaj pokapan voskom
Pokapano mesto prekrijte komadom upijajuće hartije pa preko njega pređite nekoliko puta mlakom peglom. Obrišite potom krpom namočenom u terpentin i na kraju istrljajte nekim od sredstava za glačanje namještaja.

- Održavanje mermera na namještaju
Mermer na namještaju će se osvežiti i ponovo će zasijati ako ga trljate mješavinom fine soli i limuna.

- Održavanje mermera na namještaju
Mermer na namještaju će se osvežiti i ponovo će zasijati ako ga trljate mješavinom fine soli i limuna.

- Kako da pomaknemo težak komad namještaja
Ne morate da tražite neku naročitu pomoć niti da praznite težak ormar ili kredenac. Postavete pod svaku nogu komad filca, a na njega parče linoleuma. Tako ćete sami moći da pomjerite namještaj, a da pri tome ne izgrebete pod.
bronzanica
16-06-2012, 7:32 PM
# 10
Offline
Administrators
Posts: 5388
- Održavanje mermernog poda
Ako svijetao mermerni pod želimo da održimo sjajnim, istrljaćemo ga vinom i krpom natopljenom u bijelo voćno sirće. Osušiti na kraju vunenom krpom.

- Ako se parket rasuši
Kad se vremenom stvore pukotine između daščica od parketa, u kojima se neizbežno taloži prašina i prljavština, postupite na slijedeći način:
Umiješajte tutkalo i dodajte strugotinu od hrastovog drveta. Dobro izmešajte vodeći računa da mešavina bude dovoljno tečna da bi mogla da prođe kroz pukotine koje ste, naravno, prethodno dobro očistili. Kad se mješavina osuši, izravnajte je čeličnom žicom za parket a potom namažite parket voskom za parket ili lakom.

- Sredstvo za čišćenje prozora
Brižljivo pomiješajte dobru supenu kašiku sirćeta sa vodom. Ovom tečnošću operite prozore i oni će zablistati.

- Tragovi od boje na prozorskim oknima
Kad bojite prozore na oknima ostaju tragovi koji se kasnije teško otklanjaju. Namažite, prije nego što pristupite bojenju, rubove okna prepolovljenom glavicom crnog luka ili sirćetom i boju ćete poslije lahko otkloniti.

- Tragovi od slika na zidu
Na okviru, s unutrašnje strane, učvrstite u uglovima po jednu “rajsnadlu” ili trougao od kartona. “Rajsnadlu” ne zakucajte do kraja, tako da glava odstoji bar za pola milimetra. To će da udalji okvir od zida, vazduh će moći da struji i spriječit će da se skuplja prašina.

- Ukucavanje eksera u zid
Zid se neće oštetiti kad ukucavate ekser ako na to mesto prethodno zalijepite komadić selotejpa.
bronzanica
16-06-2012, 7:32 PM
# 11
Offline
Administrators
Posts: 5388
- Da pokupite staklenu prašinu
Kad nešto razbijete pokupićete lahko srču, ali ne i skoro nevidljivu prašinu koja može da bude vrlo opasna. Golim rukama to ne smijete činiti jer možete da se povrijedite. Uzmite stoga komad ovlažene vate. Najsitnije čestice stakla prionuće za vatu, a da vam prsti ostanu nepovređeni.

- Šta sa slavinom dok ne dođe majstor
Kad kaplje voda iz slavine, kap po kap, to može da vas nervira. Da biste sačuvali živce dok ne dođe majstor, a to obično potraje, namaknite na slavinu, naravno kad se njom ne služite, jednu plastičnu kesu. Voda iz slavine će i dalje kapljati ali vi to više nećete čuti.
bronzanica
16-06-2012, 7:33 PM
# 12
Offline
Administrators
Posts: 5388
- Sveća u svećnjaku
Predebela sveća može se lako istanjiti ako se njen donji kraj stavi pod mlaz vrele vode. Stavljajući je u svećnjak dok je još meka, ona će dobiti potrebnu debljinu.

- Da sveća duže gori
Sveća u svećnjaku će duže goreti ako oko fitilja, pre nego što sveću zapalite, stavite malo soli.

- Nestabilan stalak za kišobrane
Ako je stalak za kišobran pri dnu uzan pa se svaki čas lako pretura, stavite na dno malo peska koji će pored stabilnosti omogućiti upijanje vlage koja klizi niz kišobran.

Maslinovo ulje ostace duze sveze i nece se pokvariti u flasi ako u njega stavite kockice secera.

Cufte i pljeskavice bice jos ukusnije ako se crni luk prethodno proprzi na buteru, pa tek onda doda u mleveno meso.

Pleh za kolace mozete, posto ste ga podmazali, posuti kakaom umesto brasnom. Ni tada se kolac nece lepiti ali ce biti ukusniji.

Sveze zacine kao sto su persun, bosiljak ili mirodjija mozete da sacuvate u svezem stanju tako sto cete ih sitno iseckane i vlazne zamrznuti u posudama za led. Tako pripremljene kockice premestite u kesu, cuvajte u zamrzivacu i koristite po potrebi.

Limunadu cete jednostavno napraviti ako iscedite vise limunovog soka i
zamrznete ga u posudicama za led. Za pripremu limunade bice dovoljna jedna kockica, voda i secer po zelji.
bronzanica
16-06-2012, 7:33 PM
# 13
Offline
Administrators
Posts: 5388
Pire krompir umesto sa mlekom mozete pripremiti sa punomasnom kiselom pavlakom, bice odlicnog ukusa.

Kuvani karfiol postace jos ukusniji kada se pospe rendanim parmezanom i seckanim persunom.

Voda u kojoj se kuvao spanac je zasicena nitratima i treba je prosuti. Jelo od spanaca ne ostavljati za sutra niti podgrevati.

Gulas ce biti jos ukusniji, a imace i posebnu aromu ako mu se pred kraj doda pola ispasirane banane..

- mleko, voda, vino i sl. nikada ne sme biti previse hladno osim ako to
nije naglaseno (pr. hladno mleko moze usporiti ili pokvariti dizanje
testa s kvascem)

- ukus kolaca sa manjom kolicina jaja i margarina moze se popraviti ukoliko
se u testo doda jedna kasicica soka od limuna ili kasicica sirceta

- prasak za pecivo se dodaje ostalim sastojcima uvek umesan u brasno
pri kraju pripreme testa, tako mu se ne smanjuje delovanje i kolac
ravnomerno naraste

- ukoliko su maslac ili margarin pretvrdi, a vi zurite, naribajte na trenici (rende,ribez...) lakse ce se umutiti

- ako je zumanac previse bled za kolac, umesto mleka dodajte
odgovarajucu kolicunu narandzinog soka(kolac ce dobiti lepu boju i bice
hrskav)

- kolaci se nece lepiti za podlogu ako kalup namazete margarinom,
pospite ostrim brasnom ili mrvicama a zatim stavite u frizider desetak
minuta, zatim uspite testo i pecite
bronzanica
16-06-2012, 7:33 PM
# 14
Offline
Administrators
Posts: 5388
- ukoliko vam se rerna pregrejala pa se bojite da ce kolac izgoreti,
stavite na dno posudu sa hladnom vodom koja ce brzo apsorbovati suvisnu
toplotu

- ne otvarajte vrata pecnice dok ne prodje 2/3 od predvidjenog vremena
( prodor hladnog vazduha moze poremetiti proces pecenja, neke vrste
testa to ne podnose)

- ukoliko se ohladjen kolac zalepio za kalup pa ga ne mozete izvaditi ,
stavite kalup na posudu sa kipucom vodom i drzite desetak minuta

- ukoliko su pekmez ili marmelada pretvrdi za mazanje na kolac, razredite ih sokom od narandze

- kada je potrebno dinstati luk za neko jelo, ne zagrevati zejtin nego
u hladan staviti seckani luk, dodati malo vode i dinstati dok luk ne
omeksa. Na ovaj nacin pripremljen luk ne otezava varenje.

- prilikom kuvanja corbe ili jela zacinjenog brasnom dok ne provri ne poklapati posudu jer obavezno iskipi.

-Zejtin, sirce, so i zacine za salate najbolje je ulupati viljuskom(
kao belance). Dobije se gusta bela masa u koju mozete dodati seckani
persun pa time preliti salatu.

-Ako se pece paprika, pecurke i slicno na plotni sporeta staviti alu-foliju da se ploca ne bi zaprljala.

- Plavi paradajz se najbolje pece ako svaki posebno uvijete u alu- foliju namazanu uljem i tako pece u rerni.
bronzanica
16-06-2012, 7:34 PM
# 15
Offline
Administrators
Posts: 5388
Miris mulja koji ima recna riba mozete neutralisati ako pre pecenja u usta ribe stavite kasicicu vinskog sirceta.

Ribu cete mnogo lakse ocistiti ako je prvo spustite pola minuta u kipucu vodu. Krljust ce se posle toga skidati bez problema.

-sveza riba tone u vodu a pokvarena pliva zbog gasova nastalih delovanjem mikroorganizama

-skrge sveze ribe su crvene, sto su skrge svetlije riba je bajatija

-riba moze ostati sveza dan-dva ako je uvaljate u krupnu so i uvijete u suvu krpu pa stavite u frizder

-jela od ribe i sosove ne bi trebalo podgrevati

-morska riba se pri kuvanju stavlja u hladnu vodu a recna u kipucu

-riba ce biti ukusnija ako se desetak minuta pre przenja drzi u mleku
potom uvalja u brasno i na kraju stavi da se przi na jako vrelom ulju

-przena riba bice jos lepsa ako u brasno dodate malo aleve paprike i zacina ( vegete)

-masnoca u kojoj przite ribu je dovoljno zagrejana ako spustite drvenu kasiku u nju i pojave se mehuruci

-posudje i pribor za jelo posle spremanja ribe prvo oprati hladnom vodom a potom deterdzentom i toplom vodom

-nikad ne spremajte i ne jedite zajedno morsku i recnu ribu, nije dobro za varenje
Forum » -== General Forum Section ==- » Zdravlje - Health - Gesundheit [Regional, Foreign & International Languages] » Korisni saveti
Page 1 of 3123»
Search:
Pravila Chat
Mini-chat
+Mini-chat
0