• Page 1 of 1
  • 1
Forum » -== RapidExYU Area - Member Section ==- » Ok , znači igramo prljavo!!! [Regional & Foreign Languages] » Kaspersky Lab: Nemamo šta da krijemo, daćemo naš softver na
Kaspersky Lab: Nemamo šta da krijemo, daćemo naš softver na
Hermes
25-10-2017, 8:27 PM
# 1

-= Founder =-
Offline
Administrators
Posts: 12682
Kaspersky Lab: Nemamo šta da krijemo, daćemo naš softver na nezavisnu analizuU pokušaju da se izbori sa optužbama da se njen softver koristi kao backdoor na računarima, kompanija Kaspersky Lab je saopštila da će izvorni kod svojih proizvoda podvrgnuti pregledu treće strane.

Pregled izvornog koda deo je većeg plana ruskog proizvođača antivirusa nazvanog "Globalna inicijativa za trasparentnost", što će uključivati i proveru infrastrukture kompanije i njen ciklus razvoja programa.
Kaspersky Lab planira da angažuje partnera od poverenja koji treba da pregleda kod softvera i da rezultate ponudi vladama i kompanijama kojima je potrebno pokazati i dokazati da proizvodi Kaspersky Laba ne špijuniraju korisnike i da ne dozvoljava ruskoj obaveštajnoj službi FSB da pretražuje i prikuplja podatke sa računara, kako je to prethodnih meseci tvrdila američka vlada.

Proces pregleda koda započeće u prva tri meseca sledeće godine. Kaspersky Lab trenutno traži ko bi mogao da obavi proveru izvornog koda.

Kaspersky Lab planira i da otvori tri "centra transparentnosti", i to u Evropi, Aziji i SAD, u kojima će kompanije i vlade moći da pristupe nalazima pregleda izvornog koda, u bezbednom okruženju. Otvaranje prvog centra planirano je za sledeću godinu, a treći će biti otvoren do 2020.

Pored toga, kompanija će povećati iznos najveće nagrade u okviru svog programa za bagove i to na 100000 dolara za bezbednosne propuste otkrivene u softveru koji proizvodi kompanija.

Direktor kompanije Jevgenij Kasperski je uvek odbacivao optužbe američke vlade a u julu je pozvao američke vlasti da pregledaju izvorni kod proizvoda kompanije. To je bio odgovor ruskog proizvođača antivirusa koji je usledio pošto je američka vlada zabranila zabranila softver Kaspersky Laba na računarima državnih institucija i agencija, ali i izvršila pritisak na privatni sektor da prestane da koristi taj softver. Američke vlasti su čak obavile razgovor sa zaposlenima Kaspersky Lab u SAD.

Iz optužbi američke strane nije jasno da li je Kaspersky dozvolio ruskoj obaveštajnoj službi FSB da koristi proizvode kompanije da bi našla određene fajlove na računarima američkih državnih institucija ili je FSB hakovao infrastrukturu kompanije a da o tome ona ništa nije znala.

"Od balkanizacije interneta osim sajber kriminalaca niko nema koristi", rekao je direktor kompanije. "Sajber bezbednost nema granica, ali pokušaji uvođenja nacionalnih granica u sajber prostoru su kontraproduktivni i moraju biti zaustavljeni. Moramo ponovo uspostaviti poverenje u odnosima između kompanija, vlada i građana", zaključio je Kasperski komentarišući optužbe koje dolaze iz SAD.

Izvor:
Code
https://www.informacija.rs/Vesti/Kaspersky-Lab-Nemamo-sta-da-krijemo-dacemo-nas-softver-na-nezavisnu-analizu.html
Forum » -== RapidExYU Area - Member Section ==- » Ok , znači igramo prljavo!!! [Regional & Foreign Languages] » Kaspersky Lab: Nemamo šta da krijemo, daćemo naš softver na
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:
Pravila Chat
Mini-chat
+Mini-chat
0