• Page 1 of 1
  • 1
Forum » -== RapidExYU Area - Member Section ==- » Ok , znači igramo prljavo!!! [Regional & Foreign Languages] » OPREZ: Trgovinski lanac Maxi upozorio korisnike na lažne ema
OPREZ: Trgovinski lanac Maxi upozorio korisnike na lažne ema
Hermes
13-01-2017, 11:22 PM
# 1

-= Founder =-
Offline
Administrators
Posts: 12681
OPREZ: Trgovinski lanac Maxi upozorio korisnike na lažne emailove koji kriju ransomware Marlboro 13.01.2017, 10:30 AM
MalwareHunterTeam je pre dva dana primetio spam emailove koji sadrže Word fajlove koji preuzimaju i instaliraju ransomware koji je nazvan Marlboro.
Marlboro ima verzije za 32-bitne i 64-bitne sisteme, i to je prvi put da ransomware ima posebne installere za različite arhitekture. To inače nije retkost kod druge vrste malvera, kao što su backdoor trojanci, bankarski trojanci, PoS malveri i drugi.
Oni koji stoje iza širenja ransomwarea Marlboro dobro su pripremili spam kampanju i prema rečima jednog istraživača, čini se da više znaju o metodama širenja malvera putem spama, nego o kodiranju.
Zato su bezbednosni istraživači uspeli da za samo jedan dan pronađu slabosti u kodu ransomwarea Marlboro i da objave dekripter.
Marlboro koristi XOR enkripciju a svim šifrovanim fajlovima se dodaje na kraju ekstenzija ".oops". Na primer, fajl "image.png" će biti preimenovan u "image.png.oops".
Kada se završi proces enkripcije, ransomware će prikazati obaveštenje o otkupnini na računaru. U pitanju je fajl "_HELP_Recover_Files_.html".
U obaveštenju se tvrdi da Marlboro koristi jaku kombinaciju AES i RSA enkripcije, što je laž.
Ransomware na desktopu ostavlja jedan fajl, nazvan "deMarlboro", koji je ustvari dekripter koji je napravio autor Marlboro ransomwarea.
On proverava da li je žrtva uplatila otkupninu i ako jeste, započinje proces dešifrovanja.
Trenutno, ransomware Marlboro cilja samo korisnike u Srbiji i Hrvatskoj.
Jutros je MalwareHunterTeam objavio da je najmanje jedan korisnik u Srbiji dobio email od trgovinskog lanca Maxi.
Na sajtu Maxija, juče je objavljeno upozorenje da je došlo do zloupotrebe Maxi brenda i da oni koji dobiju email sa adrese nagradna-igra@shop.maxi.rs treba da ignorišu takav email jer Maxi i kompanija Delhaize Serbia d.o.o Beograd ne stoje iza toga. U upozorenju se kaže i da je dokument u prilogu emaila "kompjuterski virus".
Dobra vest je da je Fabijan Vozar iz Emsisofta objavio dekripter koji je dostupan na web sajtu Emsisofta. On je uspeo da otkrije nekoliko propusta u kodu ransomwarea.
Forum » -== RapidExYU Area - Member Section ==- » Ok , znači igramo prljavo!!! [Regional & Foreign Languages] » OPREZ: Trgovinski lanac Maxi upozorio korisnike na lažne ema
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:
Pravila Chat
Mini-chat
+Mini-chat
0