• Page 1 of 1
  • 1
Forum » -== RapidExYU Area - Member Section ==- » Ok , znači igramo prljavo!!! [Regional & Foreign Languages] » Internet može biti uzrok konflikata u porodici
Internet može biti uzrok konflikata u porodici
Hermes
18-07-2016, 8:43 AM
# 1

-= Founder =-
Offline
Administrators
Posts: 12681
Internet može biti uzrok konflikata u porodici

 Novo istraživanje kompanije Kaspersky Lab i instituta Iconkids & Youth pokazalo je da način na koji živimo naše digitalne zivote ima veliki uticaj na naše porodične odnose. Budući da ljudi sve više vremena provode na internetu, čak petina roditelja i dece izjavila je da internet i uređaji povezani sa internetom mogu biti uzrok porodične napetosti.
Istraživanje u okviru kojeg je anketirano više od 3.700 porodica u sedam zemalja, pruža uvid u to kako digitalni svet remeti tradicionalnu porodičnu dinamiku. Dok su u prošlosti roditelji bili prvi kontakt od kojeg deca traže savete i odgovore na pitanja, svaki četvrti (23%) anketirani roditelj smatra da njegovo dete sada odgovore na pitanja radije traži na internetu nego kroz razgovor sa njima.
Skoro polovina (42%) anketiranih roditelja nisu prijatelji sa svojom decom na društvenim mrežama, pri čemu je jedan od petoro (18%) roditelja izjavio da je to zbog toga što bi to njihovoj deci bilo neprijatno.
Među decom najpopularniji su programi za chat, video igrice i web sajtovi sa sadržajem o nedozvoljenim supstancama
Otprilike petina roditelja (21%) i dece (22%) kaže da internet može da izazove porodičnu napetost. Ono što posebo zabrinjava je činjenica da svaki treći roditelj (31%) veruje da ih internet udaljava od dece.
Sukob se dodatno može pogoršati zbog činjenice da se uređaji koji se koriste za povezivanje na internet obično dele među članovima porodice. Dve trećine anketiranih porodica izjavilo je da dele porodični računar. Kao rezultat toga, trećina roditelja požalila se da je njihovo dete nešto oštetilo na uređaju ili ga je zarazilo virusom, dok je četvrtina njih morala da plati za nešto što je njihovo dete naručilo ili preuzelo sa interneta. Takođe, 13% dece je optužilo svoje roditelje da su pokvarili uređaje, dok se 16% njih požalilo da su njihovi roditelji slučajno izbrisali neke od njihovih podataka.
„Sasvim je prirodno da korišćenje i zloupotreba uređaja povezanih na internet može postati uzrok konflikta u porodicama”, kaže Andraj Močola, direktor sektora za odnos sa korisnicima u kompaniji Kaspersky Lab. “Međutim, kako provodimo više vremena na internetu, porodična dinamika se takođe menja. Veoma je važno da porodice razgovaraju o tome kako prepoznati i odgovoriti na potencijalne opasnosti, pri čemu roditelji i deca treba zajedno da se dogovore o osnovnim pravilima koja će im pomoći da bezbedno upravljaju digitalnim svetom. Takođe je veoma važno da budemo ozbiljni kada je u pitanju zaštita. Preporučujemo korisnicima da instaliraju integrisano bezbednosno rešenje za internet zaštitu na svim uređajima u kući. Zaštita bi trebalo da bude pojačana softverom koji podržava opciju za roditeljsku kontrolu, koji može da blokira pristup neprikladnim stranicama ili aplikacijama, kao i da spreči da osetljivi podaci budu podeljeni ili obrisani”.

Izvor:

Code
http://www.informacija.rs/
Forum » -== RapidExYU Area - Member Section ==- » Ok , znači igramo prljavo!!! [Regional & Foreign Languages] » Internet može biti uzrok konflikata u porodici
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:
Pravila Chat
Mini-chat
+Mini-chat
0